2014-11-29

Nej, Tyskland är inte någon "humanitär stormakt"

"Sverige och Tyskland tar emot hälften av alla syriska flyktingar i Europa", skrev Svenska Dagbladet i torsdags. "Det är onormalt att två länder tar så stort ansvar", kommenterade UNHCR:s Europachef Vincent Cochetel situationen.

Det är vanligt att just Sverige och Tyskland pekas ut som stora mottagarländer, även Tobias Billström påpekade till exempel detta. Det stämmer, om man räknar i absoluta tal. Förra året gav Sverige och Tyskland 26 395 respektive 26 080 positiva asylbesked, vilket gjorde oss till EU:s största respektive näst största asylland.

Av detta kan man emellertid inte dra slutsatsen att Sverige och Tyskland är ungefär lika generösa. Den tyska befolkningen (80 716 000) är nämligen över åtta gånger så stor som den svenska (9 716 962), varför asylmottagandet räknat per capita ser helt annorlunda ut.

Skulle tyskarna, räknat per capita, öppna sina hjärtan lika mycket som svenskarna, skulle Tyskland som helhet gett närmare 220 000 positiva asylbesked under 2013. Skulle tvärtom svenskarna, räknat per capita, varit lika restriktiva som tyskarna, skulle Migrationsverket samma år inte ens ha beviljat 3 200 personer asyl.

Att Sverige och Tyskland trots detta gång på gång presenteras som jämnbördiga i sammanhanget tyder antingen på en grundläggande oförståelse för matematik eller, om man är konspiratoriskt lagd av sig, ett avsiktligt försök att vilseleda. Det "ansvar" Tyskland tar är inte i närheten av det svenska.

Tittar man lite närmare på siffrorna finner men emellertid någonting intressant, nämligen att den tyska asylpolitiken bara är marginellt mer generös än det asylmottagande som Sverigedemokraterna förespråkar. Om den sverigedemokratiska asylpolitiken är rasistisk borde således detta gälla även för den tyska. Höjer man blicken lite finner man nämligen att det är den svenska asylpolitiken som är extrem, inte den sverigedemokratiska.


För källor och kommentarer, se detta inlägg

DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, Sk1, Sk2, NSk1, LT1, LT2, LT3, Dag1, Dag2, SMP1, SMP2, Re1, Re2, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, Ex1, Ex2, Ex3, Ab1, Ab2, SR1, SR2, SR3

3 kommentarer:

 1. Suck .. jag blir deprimerad!!!

  För att pigga upp mig själv brukar jag rota i min urklippslåda som har hängt med sedan urminnes tider. En riktig skattkista som också innehåller olagligt kopierade "roligheter" från tiden då Långholmen var ett fängelse och jag hade ett av mina första jobb.

  Där hittar jag en definition som jag aldrig, aldrig kommer att våga använda själv i dagens samtalsklimat, men som är sååå passande för vad Sverige lider av just nu.

  Jag placerar det här så får du ta emot vreden från de kränkta ... ;-)

  "Immigrän - invandrarvärk".

  Oskyldigt men träffande, eller kränkande och rasistiskt - jag kan inte riktig bestämma mig vilken åsikt som jag passar bäst i??? ;-D

  SvaraRadera
 2. Migrationsverket lär ju kallas "Migränverket", så det passar onekligen i den bemärkelsen åtminstone.

  Man skall nog se det som en invandringsvärk som svenska politiker har, snarare än en värk som invandrarna har. Det är inte invandrarna som har lyckats slå knut på sig själva här, det är det svenska etablissemanget.

  SvaraRadera
 3. Så rätt, jag tänkte rätt men borde ha redigerat det .. men skyller på en hård dag och den sena timmen :-)

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycklighet. Kommentarer löper stor risk att hamna i papperskorgen om de är sossiga, hätska, foliehattiga, besserwissriga, vilseledande, överdrivet långa, trollande eller faktamässigt tveksamma.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.