2014-12-18

KD 2015?

Något otippat var det Kristdemokraterna som blev först med att bryta med den utopism som så länge har legat som en blöt filt över den svenska samhällsdebatten. Göran Hägglunds debattartikel i Dagens Nyheter drog inatt in som en frisk vind genom ett syrefattigt svenskt debattklimat.

Reaktioner av typen extremt förutsägbara budskap från extremt förutsägbara personer har förstås inte låtit vänta på sig. "KD är alliansens SD", skriver Åsa Linderborg i en så kallad kulturartikel. "Gammal Allianspolitik i ny SD-förpackning", skriver Martin Klepke i en synnerligen världsfrånvänd ledare i Arbetet. Därtill passar politiska konnässörer som Niklas Strömstedt och Malena Ernman på att förbättra sin cred bland nätets alla slacktivister, genom att leverera ännu några grovt förenklade plakatbudskap.

Enligt Miljöpartiets 29 år gamla migrationspolitiska talesperson Maria Ferm riskerar Hägglunds utspel att "förpesta hela samhällsdebatten". Att samhällsdebatten redan är förpestad tycks emellertid ha gått de svartvita världsåskådningarnas Ferm helt förbi. Ej heller tycks hon ha reflekterat över vilken roll den populistiska utopism hon själv och det parti hon representerar står för kan ha spelat, när det kommer till varför det förhåller sig på det sättet. Ferm har haft sitt roliga, men nu har även de vuxna gett sig in i debatten.

Av betydligt större intresse är emellertid att Jan Björklund säger sig välkomna Kristdemokraternas utspel. Det är inga panikartade avståndstaganden, inga nervösa försök att antyda att vad Göran Hägglund egentligen menade var någonting helt annat. Droppen har börjat urholka stenen och anden tycks vara på väg att ta sig ut flaskan. I bästa fall kommer inte bara det kristdemokratiska utspelet ge de folkpartister som vill se en återgång till Mauricio Rojas linje vind i seglen. Det kommer därtill göra det svårare för Anna Kinberg Batra att fortsätta ignorera det starka interna missnöjet med den politiska linjen.

Det går så klart att vara kritisk mot Hägglund för att han inte bröt tystnaden tidigare. Trots allt sade Hägglund inte ifrån före valet, ej heller gav han KDU:s ordförande Sara Skyttedal sitt stöd då hon i augusti sade ungefär samma saker som Hägglund själv säger idag. Detta trots att Skyttedals uttalanden den gången föranledde såväl ett mediedrev som att personer inom moderpartiet sade sig "må illa". Men som PJ Anders Linder idag skriver:
"På ett sätt känns det konstigt att ge beröm åt Göran Hägglunds debattartikel i dagens DN. Han gör ju inget märkvärdigare än att lägga några hyggligt konkreta och rimliga förslag i en aktuell politisk fråga, det vill säga just det som politiska ledare bör ägna sin arbetstid åt. Men med tanke på hur laddad och låst integrations- och migrationspolitiken har varit betyder naturligtvis inlägget mycket mer än så."
Att det tog så lång tid innan någon partiledare utanför Sverigedemokraterna lyfte denna fråga är ett sorgligt underbetyg till den svenska politiken. Nu var det emellertid Kristdemokraterna och inga andra som lyfte frågan, och givet hur förpestat det svenska debattklimatet är förtjänar de en stor eloge för detta.

Det finns all anledning att ha is i magen idag. Borgerliga politiker har legat bakom liknande utspel tidigare, bara för att strax därefter lägga om politiken i helt motsatt riktning. Det finns därför all anledning att hålla ögonen på Kristdemokraterna framöver.

Spelar de sina kort väl har de emellertid alla chanser att göra ett riktigt bra val. Det finns många djupt besvikna borgerliga och konservativa väljare som inget annat vill än få ett tredje alternativ till Reinfeldtlinjen och Sverigedemokraterna. Jag är själv en av dem, och om Kristdemokraterna förmår framstå som seriösa i frågan ända fram till valet kommer de också att få min röst.

Läs också: Ivar Arpi, Dick Erixon, Sanna Rayman, Anybody's Place
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, SMP1, SMP2, SMP3, SMP4, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, Sk6, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, NSk5, LT1, LT2, LT3, LT4, LT5, LT6, LT7, Re1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, SvD11, SvD12, SvD13, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, Ex6, Ex7, Ex8, Ex9, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4

16 kommentarer:

 1. Jag håller helt med dig. Idag får KD min röst.
  Samtidigt blir jag så trött på media, inte minst SVT.
  Jag lyssnade på nyheterna vid flera tillfällen idag, och ville höra hur Hägglund argumenterade för sin sak. Men icke så. Hägglund fick kanske 20 sekunder i etern, medan en representantens för MP fick bre ut sig i sin kritik - och så kletar man SD på alltsammans!
  All heder åt Hägglund!

  SvaraRadera
 2. Såg inte Rapport, men jag hörde andra säga samma sak.

  Well, som du säger: All heder åt Hägglund!

  SvaraRadera
 3. Hörde Hägglund i P1 i eftermiddags och programledarena försökte faktiskt ställa andra frågor än om KD relaterat till SD. Man frågade t.o.m. o inte arbetslösa svenska medborgare blir förbannade för att inte de får skatteavdrag. Hägglund är lugn och saklig (1 timme in): http://t.sr.se/1C2YTnM

  Hoppas nu bara de inte backar utan kommer med fler förslag tillsammans med de andra. Att de skiter i vad vuvuzela talibanerna skriker sig hesa över.

  Hägglund har min röst.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. De här skurkarna har förverkat sitt förtroende. De som litar på dem trehundratjugofem timmar efter tolv är förståndshandikappad.

  SvaraRadera
 6. All heder år Hägglund, säger ni. Visst, han är en sällsynt sympatisk politiker,men hedern ska istället skickas till SD, som har stått ut och fortfarande står ut med världsrekord i vuxenmobbning!

  SvaraRadera
 7. Men snälla, menar ni verkligen att ni går på den lätta? En röst på KD är en röst på alliansen och följaktligen moderaternas migrationspolitik, och vi ve talas var den fört oss. Simpelt röstfiske, inget annat är vad det handlar om.

  SvaraRadera
 8. För någon som är kritiskt till den förda politiken är det bara löjligt att ens fundera på KD efter detta. De har förverkat allt förtroende i frågan. Dessutom kommer deras förslag inte påverka varken omfattningen eller integrationen nämnvärt. SD är fortfarande enda realistiska alternativet för den som vill se en förändring, om det så krävs att de når upp till 51 procent. Om KD och andra partier är beredd att verkligen agera för att lösa situationen är jag beredd att lyssna till dem 2018, men då ska de göra ett sjukt bra jobb kommande fyra åren.

  SvaraRadera
 9. "Vi föreslår också ett nytt etableringsavdrag som innebär att en nyanländ under sina första fem år i Sverige sammanlagt kan tjäna upp till en halv miljon kronor, motsvarande 100.000 kronor per år, utan att betala inkomstskatt."

  Jadu, Jag vet inte vad man ska säga.

  Jag vill inte heller betala inkomstskatt...

  SvaraRadera
 10. Till alla er som är kritiska till KD's utspel: Om man bortser från SD's lösning, hur många andra partier har försökt att diskutera frågan utan att kasta skit på andra och ta upp rasist-kortet? Hur många partiledare har tagit upp ett par specifika exempel som måste förändras för att det ska fungera? Hur många har förslag som man anger tillsammans med en prislapp utan att flokelfyllt baka in allt i en budget?

  Ni har suttit och gapat och pipit att det bara är SD som diskuterar frågan, nu när KD vill göra det, om än alldeles för sent, så passar det inte! Snacka om sandlådenivå! Samma nivås om Ferm och Löfvén som reagerar med ryggraden så fort ämnet kommer på tal.

  SvaraRadera
 11. Jag tycker INGEN som tjänar mindre än 100.000 per år ska behöva betala inkomstskatt...

  Brukar man inte motivera invandringen med att vi behöver flera som betalar skatt?

  SvaraRadera
 12. Precis, låginkomsttagare bör kunna undantas från inkomstskatt. Så är det t.ex. i Frankrike, folk som jobbar till minimilön (1136 euro), och det är ganska många, betalar ingen inkomstskatt. I Sverige beskattas även fattigpensionärer och sommarjobbare som tjänar över en viss summa. På min tid var det 8 000 kr som var gränsen.
  Hägglunds förslag är otillräckliga men det är en viktig signalpolitik. Att en politiker på denna nivå lyfter frågan är vad som krävs för att debatten ska komma igång.

  SvaraRadera
 13. Jag håller med att skattereduktionen är ett exempel som kan slå snett.

  Enligt skatteverket betalar man igen skatt om man tjänar under 18782 kr/år (Vilket är skrattretande lite). Tjänar man 100.000 betalar man ca 13% i skatt.
  https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteinkomst/vadblirskatten/sabeskattasdinlon.106.133ff59513d6f9ee2eb5371.html

  Jag tror inte problemet är att man inte vill jobba generellt utan problemet är att man jobbar svart samtidigt som man får bidrag, man hyr ut sin lägenhet i andra hand som man fått tillgång till av migrationsverket etc.

  Gör man detta för att man vill utnyttja systemet? Kanske en del gör det, men de flesta gör det nog för att det är möjligt, för att det ger ett tillskott i kassan.

  Det stora problemet idag är att vi inte har byggt tillräckligt med bostäder på 30 år, att vi har en arbetsmarknad som ställer högre och högre krav på kompetens (Bl.a. p.g.a. fackens krav på högre löner och kortare arbetsdagar så företagen måste se till att de som anställs har högre kompetens för att kompensera), att man inte snabbt och effektivt kan översätta utländska betyg och arbetsintyg tillräckligt bra och snabbt.

  Hade detta varit på plats redan så hade vi inte haft lika stora problem som vi har idag. Då hade också debatten sett annorlunda ut. Men eftersom vi har haft ansvarslösa och ryggradslösa politiker som hellre ser till sin egen makt så sitter vi nu i skiten.

  SvaraRadera
 14. Det är rätt många länder som har det där med skattefritt upp till ca 100,000 kr per år. Några har högre än så. Rätt sympatiskt.
  En fördel är väl att man själv liksom myndigheterna skall slippa byråkrati med att administrera utfyllnadsbidrag och liknande. Och mer klara sig själv.

  Det är ju då extra gynnsamt även till ungdomar, extraknäckande pensionärer och andra grupper som kanske dessutom får en enkel deklaration.

  Politiskt kan man vara emot detta för man vill inte att individer skall känna sig onödigt självständiga. Bättre med ett tydligare beroende/samband.

  Ekonomiskt är det tveksamt om samhället gör någon vinst på det, totalt sätt. Även om det låter möjligt rent lekmannamässigt.

  Så kanske det blir en form av trappa när man tjänar över tillåtna belopp. Och måste börja betala skatt. Gör det att man väljer att jobba mindre eller svart. Osv. Men sådant går ju alltid att lösa med fingertoppskänsla.

  Skulle det kunna göra att fler människor blir ivrigare till att göra extraknäck eller småjobb? Kanske. Skulle det göra helt bidragsberoende människor ivrigare om det inte påverkade bidragen? Kanske. Skulle det riskera en armè av lågbetalda människor som hankar sig fram utanför samhällets omsorger hjälpligt men otillräckligt? Som en arbetskraftsreserv på nåder? Kanske. Flera faktorer som inte alla är oväsentliga.

  SvaraRadera
 15. Skulle vara väldigt försiktig med att fästa alltför stor förhoppning vid Hägglunds stunt.

  Förslagen är försiktiga och saknar tyvärr förankring både i politikerklass och mediaklass.

  87% av Sveriges riksdag (minus Hägglund då) har i flera år genomfört MP:s invandringspolitik och att de nu skulle gå från att "människor flyr för sitt liv" till att enligt all logik låta människor dö istället (vilket blir följden då de inte får bosätta sig i Sverige) är helt enkelt inte trovärdigt.

  Omvändelse under galgen i röstfiskande syfte.

  SvaraRadera
 16. Jag förstår inte varför man ska behöva finna sig i att bli beskylld för att sitta i sandlådan bara för att man inte omedelbart gör vågen åt Hägglunds utspel på DN Debatt. Hägglund har suttit i den regering som gjort en horribel uppgörelse med Mp om invandringspolitiken, där personer som helt ignorerar det regelverk om hur man söker asyl och får uppehållstillstånd i detta land, ges förmåner som inga andra har. Hägglund har deltagit i den pöbel som tystat ner partikollegan Skyttedal när hon försökt dryfta problemen. Hägglund har suttit med och fjompat sig i åtta år i den Allians-regering som inte gjort ett skapandes grand åt alla problem med utanförskaps-områden och no-go-zoner.

  Och nu ska vi alla se ljuset bara för en enda debatt artikel. Annars utdöms vi att sitta i sandlådan.

  Jisses!

  V

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.