2014-12-04

Vill ni vinna, Alliansen?

Vill ni vinna valet i mars, Alliansen? Ni kanske tycker frågan är dum, men kom ihåg att ni så sent som igår förklarade att ni inte tänker omvärdera er inställning i frågan som ni förlorade valet på.

Vill ni inte anpassa er till Sverigedemokraternas invandringspolitik, moderater? Fine, glöm Sverigedemokraterna, ni har ju trots allt ändå gång på gång förklarat att ni inte kommer att samarbeta med dem. Lyssna istället till en av era vänner, nämligen PJ Anders Linder, när han uppmanar er att gå till val på er egen invandringspolitik. Ni vet, den ni formulerade 2009 och förmodligen hade gjort till Allianspolitik, om det inte vore för att en viss partiledare som inte längre är med i bilden valde att göra upp med Miljöpartiet när valet 2010 inte gick riktigt som ni hade räknat med.

Att Sverigedemokraterna sitter i riksdagen är inte en anledning till att sluta ha en egen åsikt, att likt barn i trotsåldern vilja göra tvärtom av ren princip. Om ni inte vill "förhålla" er till Sverigedemokraterna, sluta att vara så fixerade vid dem då! Förhåll er istället till kloka och respekterade borgerliga ledarskribenter som Per Gudmundson och Anna Dahlberg.

Givetvis kommer kultursidorna och Aftonbladet att överösa er med en flodvåg av invektiv och anklagelser, men som ni säkert minns från de senaste åtta åren var detta något de gjorde ändå. "Något håller på att gå sönder", hette det. Välfärden hade "demonterats", upprepade de gång på gång på gång. Till slut började folk att tro på det.

Läxan ni har att lära av detta är inte att gå Aftonbladets svartvita världsbild till mötes. Läxan ni har att lära av detta är att ni inte har råd med att överlåta problemformuleringen i viktiga frågor till en allt mer radikaliserad Södermalmsvänster. Det talades som ni säkert minns om en "vänstervåg", men vad valresultatet faktiskt visade var att denna vänstervåg knappt existerade utanför kulturarbetarnas och de högljudda nätaktivisternas huvuden.

Ni misslyckades i september, men genom en ödets nyck har ni nu fått en ny chans. Det vore idiotiskt att försitta en sådan andra chans, i synnerhet nu när Socialdemokraternas makthegemoni och bilden av partiet som regeringsdugligt ligger i spillror, när tre riksdagsval i rad har resulterat i icke-socialistiska majoriteter.

Kämpa för egna egna idéer istället för att reducera er själva till antiteser. Be inte om ursäkt när vänsterdemagoger förtalar er. Gå till offensiv i kampen om problemformuleringarna och försök att bryta det tolkningsföreträde vänstern har lagt beslag på.

Sist, men definitivt inte minst, ta ett djupt andetag och fundera på vad det egentligen är ni vill åstadkomma. Se till att ni, före valrörelsen drar igång på nytt, är på det klara med om det är högerpolitik eller Europas största asylmottagande som ni egentligen slåss för. Var sedan hederliga nog att berätta för väljarna vad det var ni kom fram till.

Läs också:
Kravmaskinen, Motpol
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, DN15, DN16, DN17, DN18, DN19, DN20, DN21, DN22, DN23, DN24, DN25, DN26, DN27, DN28, DN29, DN30, DN31, SMP1, SMP2, SMP3, SMP4, SMP5, SMP6, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, Sk6, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, NSk5, LT1, LT2, LT3, LT4, LT5, LT6, BT1, BT2, BT3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ab1, Ab2