2015-01-26

Vänsterpartiet hyllar den råa populismen

Det grekiska partiet Syriza bildades då fyra partier gick samman inför det grekiska valet 2004. Av dessa partier var ett resultatet av en tidigare sammanslagning av två kommunistpartier, två av dem hade hammaren och skäran i sina partisymboler och det fjärde var uttalat marxistiskt. Som om inte detta vore nog har partiledaren Alexis Tsipras döpt sin son efter en kommunistisk massmördare.

Partiet gick till val på att åtstramningspolitiken skulle upphöra, att halva statsskulden skulle skrivas av, att alla uppsagda offentliganställda skulle få tillbaka sina jobb, att löner och pensioner skulle höjas och att stora grupper skulle få avgiftsfri el och sjukvård.

Utöver detta låter Alexis Tsipras som en propagandamegafon för Putin då han ger sin syn på Rysslands krig i Ukraina. Tsipras har fördömt sanktionerna mot Ryssland och uttalat sitt stöd för de från Moskva orkestrerade folkomröstningarna om självständighet i östra Ukraina. Då den Putintrogna regimen i Kiev störtades förklarade han därtill den övergångsregering som tog över för illegitim.

Vad som från ett svenskt perspektiv är väldigt anmärkningsvärt med detta är att en person med väldigt stort inflytande över den svenska budgeten – nämligen Stefan Löfvens samarbetspartner Jonas Sjöstedt – hyllar Syriza. Det svenska så kallade reformerade kommunistpartiets ledare har de senaste dagarna varit på plats i Grekland för att stötta det vulgärpopulistiskt vänsterextrema partiet i valet.

Måhända finner Socialdemokraterna inte detta särskilt anmärkningsvärt, för Magdalena Andersson lät påfallande positivt inställd till Syriza i gårdagens Agenda. Allianspartierna däremot, som genom ökade Jonas Sjöstedts inflytande över det svenska budgetarbetet, har däremot knappast stärkt sitt förtroende i väljarkåren.

Läs även: Göran Fröjdh
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, SMP1, Sk1, NSk1, LT1, LT2, LT3, Av1, Av2, SvD1, SvD2, Ex1, Ex2, Ex3, Ab1, Ab2, SR1

5 kommentarer:

 1. Jonas tycker det inte är ett problem att syriza bildat regering med ett höger-nationalistisktparti. :-)

  Inte i Grekland i alla fall och jag är säker på att Putin finns i kulisserna.

  /henrico

  SvaraRadera
 2. Ja, Sjöstedt har tagit på sig de stora skygglapparna här. Nästan så man misstänker att han aldrig tog av sig dem. ;)

  SvaraRadera
 3. En modern variant av Molotov Ribbentrop pakten? Vilken jävla ärkehycklare Sjöstedt är! Den varmpannan stödjer en politiker som står bakom Putins aggression!
  Fy fan vilket kräk karln är!

  SvaraRadera
 4. Vi får inte klaga på kommunisterna. Inte ens om de sett på när folk torterats I Gulag får någon skugga falla på dem eller deras "goda" avsikter. Om vi skall ifrågasätta någon måste vi ifrågasätta någon sverigedemokrat som av misstag råkat lyssna på Ultima Thule för ett par decennier sedan.

  SvaraRadera
 5. Ultima Thule, var det inte EXPO som försökte få dem till att de var nazister bara för att en av medlemmarna hade en bror som var med i nått sånt skit?
  Med tanke på att de ligger på Spotify idag så dröjer det väl inte länge förrän EXPO anklagar Spotify för att vara en megafon för vit makt musik.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.