Det grekiska partiet Syriza bildades då fyra partier gick samman inför det grekiska valet 2004. Av dessa partier var ett resultatet av en tidigare sammanslagning av två kommunistpartier, två av dem hade hammaren och skäran i sina partisymboler och det fjärde var uttalat marxistiskt. Som om inte detta vore nog har partiledaren Alexis Tsipras döpt sin son efter en kommunistisk massmördare.
Partiet gick till val på
att åtstramningspolitiken skulle upphöra, att halva statsskulden skulle skrivas av, att alla uppsagda offentliganställda skulle få tillbaka sina jobb, att löner och pensioner skulle höjas och att stora grupper skulle få avgiftsfri el och sjukvård.
Utöver detta låter Alexis Tsipras som en propagandamegafon för Putin då han ger sin syn på Rysslands krig i Ukraina. Tsipras har fördömt sanktionerna mot Ryssland och uttalat sitt stöd för de från Moskva orkestrerade folkomröstningarna om självständighet i östra Ukraina. Då den Putintrogna regimen i Kiev störtades förklarade han därtill den övergångsregering som tog över för illegitim.
Vad som från ett svenskt perspektiv är väldigt anmärkningsvärt med detta är att en person med väldigt stort inflytande över den svenska budgeten – nämligen Stefan Löfvens samarbetspartner Jonas Sjöstedt – hyllar Syriza. Det svenska så kallade reformerade kommunistpartiets ledare har de senaste dagarna varit på plats i Grekland för att stötta det vulgärpopulistiskt vänsterextrema partiet i valet.
Måhända finner Socialdemokraterna inte detta särskilt anmärkningsvärt, för Magdalena Andersson lät påfallande positivt inställd till Syriza i gårdagens Agenda. Allianspartierna däremot, som genom DÖ ökade Jonas Sjöstedts inflytande över det svenska budgetarbetet, har däremot knappast stärkt sitt förtroende i väljarkåren.
Läs även: Göran Fröjdh
DN1,
DN2,
DN3,
DN4,
DN5,
DN6,
SMP1,
Sk1,
NSk1,
LT1,
LT2,
LT3,
Av1,
Av2,
SvD1,
SvD2,
Ex1,
Ex2,
Ex3,
Ab1,
Ab2,
SR1