2015-01-25

Nymoderat harakiri

"Att värvas som krigare för att utöva dödligt våld är faktiskt också att bli offer för våld", säger Anna Kinberg Batra i en intervju med Expressen. De personer Kinberg Batra ser som brottsoffer är de personer som reser från Sverige till Syrien och Irak för att förslava, våldta, fördriva och hugga huvudet av andra människor.

Muslimer från Mellanöstern tycks med andra ord enligt Kinberg Batra vara oförmögna att såväl skilja gott från ont som att ta ansvar för sina egna handlingar. Därmed ansluter sig Kinberg Batra till den koloniala människosyn som även Mona Sahlin på sistone har gett uttryck för.

Detta är högst anmärkningsvärt av flera anledningar. Dels för att den unkna människosyn Kinberg Batra visar prov på rimmar illa med hennes högtidliga ord om "öppenhet". Dels för att Moderaterna allt mer framstår som ett parti som inte vill ha några väljare. Dels för att Moderaterna för närvarande skickar ut väldigt motsägelsefulla signaler om invandringspolitiken.

För några dagar sedan hävdade den moderate riksdagsmannen Hanif Bali att migrationsuppgörelsen med Miljöpartiet var "överspelad", och kritiserade även just Miljöpartiets hållning i frågan. Att det var just Hanif Bali som sade detta är intressant, eftersom han är ansvarig för integrationsfrågor i riksdagen.

Måhända var Balis uttalande en testballong. Måhända är de dubbla budskapen tecken på sprickor i partiet. Måhända pågår det en maktkamp mellan nyliberala och liberalkonservativa krafter. Måhända vet Moderaterna inte ens själva längre vad de vill. Måhända är det läge att kalla in kremlologerna igen.

Vad som emellertid står fullständigt klart är att när partiets ledare kallar de som gör sig skyldiga till terror, mord, våldtäkter, etnisk rensning och slavhandel för "offer för våld" lär partiets problem inte minska. Fler väljare lär lämna partiet, det interna missnöjet lär öka och de som redan har lämnat partiet lär bli svårare att vinna tillbaka. Hur man som partiledare trots detta kan göra ett sådant utspel är ett mysterium.

Läs även: Motpol
DN1, DN2, Sk1, Sk2, Sk3, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, NSk5, NSk6, LT1, LT2, LT3, SMP1, Re1, IDG1, IDG2, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, Ab1, Ab2

7 kommentarer:

 1. Jag blir less. Gösta Bohman, var är ditt parti?

  Och ungdomspartiet verkar ju vara mer av samma vara, så det finns inget hopp att tiden löser problemet.

  SvaraRadera
 2. Bosse Schön har skrivit engagerat om svenskar som stred för Waffen SS och tydligt visat var han står.
  Hur förhåller han sig till dessa nya frihetskämpar?

  SvaraRadera
 3. På TV,s Agenda visades en film som belgiska is terrorister filmat själva på sin mördartourne i Syrien Irak,bestialiskt kan man säga,är svenska is anhängare av samma skrot och korn kan de praktisera på Moderaternas kansli,ögonöppnare kanske?

  SvaraRadera
 4. Helt sjukt att kalla de som väljer att åka utomlands och strida för Is för offer.Det är ju dom själva som gör det valet. Håller med om att Kinberg Batra gräver en ännu djupare grop för Moderaterna.

  Pelle2

  SvaraRadera
 5. Detta ständiga offer-görande. Det är ett vänstertänk och borde inte dras av de borgerliga. IS-krigarna är i högsta grad förövare och inga offer, annat än för propaganda och hjärntvätt. De får vapen i hand från första dagen.

  SvaraRadera
 6. Gud vad skönt det känns att inte längre rösta på moderaterna. Och inte längre behöva skämmas för idiotierna.

  V

  SvaraRadera
 7. Kommentaren "Att värvas som krigare för att utöva dödligt våld är faktiskt också att bli offer för våld" kanske inte är så värst väl vald i dessaa dagar när vi laser om Auschvitz sjuttioårsdag. Kan det vara så att det fanns offer bland de som arbetade där och om det var så får vi överhuvudtaget nämna det? Läs Höss memoarer!

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.