2015-01-23

Om Erik Helmerson och åsiktskorridorens grindvakter

I söndags kunde man på bloggen Toklandet läsa ett inlägg som väldigt väl belyser det hat som döljs bakom nyvänsterns vackra ord om om kärlek och solidaritet. I det aktuella fallet handlade det om att radikalfeminister i en sluten Facebookgrupp hånade och spydde galla över en ensam änkemans kontaktannons. När en medlem av gruppen påtalade det otrevliga i detta avfärdades hans kritik med att det inte rörde sig om mobbning eftersom gruppens medlemmar slog "underifrån". Detta skenheliga svar inkasserade åtta ryggdunkningar i form av gillamarkeringar.

I en mycket läsvärd signerad ledartext i dagens DN använder Erik Helmerson detta som exempel på hur människor allt oftare legitimerar sitt eget grisiga beteende med en påstått underordnad position i en maktordning. Med Helmersons egna ord:
"Och där har vi det: att tillhöra en utsatt grupp ger uppenbarligen i vissas ögon carte blanche till allsköns vidrigheter mot ens medmänniskor. När kvinnor beter sig illa mot män kan det alltid ses som någon sorts hämnd. En palestinsk bakgrund gör det i en del ögon åtminstone förståeligt att man trakasserar Malmös judar."
Helmersons tydliga ställningstagande hedrar honom, men just därför gör mig samma artikel också djupt besviken. Före Helmerson påbörjar sitt resonemang om diskussionen i Facebookgruppen förklarar han nämligen att hans källa är en "osympatisk antifeministisk blogg", utan att förklara detta närmare eller ge något exempel på vad det egentligen är som gör bloggen osympatisk.

Att han ändå påpekar att bloggen är "osympatisk" är att likna vid en rituell tvagning. Han vet att Toklandet är en vagel i ögat på den postmoderna nyvänster som kopplat ett järngrepp om problemformuleringsprivilegiet i Sverige, och denna postmoderna nyvänster är han inte beredd att kritisera öppet.

Genom att i förbigående påpeka att hans källa är "osympatisk" markerar Helmerson att han inte är beredd att på allvar utmana konsensuskulturens gränser. För att tydliggöra att han hör hemma i åsiktskorridorens värme kastar han en sten i riktning mot någon som står utanför. Detta för att tydliggöra för åsiktskorridorens grindvakter att han står på deras sida.

Detta är både fegt och ynkligt. I synnerhet som Helmerson när det kommer till kritan inte drar sig för att använda sig av den påstått osympatiska bloggen för att såväl bilda opinion som tjäna sitt levebröd.

Relaterat: Toklandet, Trollans tankar
DN1, DN2, DN3 Dag1, Dag2, SMP1, Sk1, NSk1, LT1, LT2

8 kommentarer:

 1. Utmärkt reflektion.

  Jag läste själv Helmersons text i morse och slogs av hans "gardering" i sitt ställningstagande. På DNs ledarsida vårdar man sina relationer och värnar ängsligt om sin politiska korrekthet. En synpunkt de naturligtvis skulle avvisa.

  Finner DNs ledarsida alltmer mjäll och konturlös och noterar att några bloggar, som denna exempelvis, ger intressantare läsning och mer intellektuell spänst. För att inte tala om alla intressanta länkar som ofta ges.

  Och vem är herr/fru Fnordspotting för övrigt? Hittar ingen info - men det är kanske meningen å andra sidan.

  Tack för en intressant blogg!
  / Dr Mabuse

  SvaraRadera
 2. Tack!

  Jag föredrar anonymitet tills vidare. Det gör mig måhända till en fegis, men det gör mitt liv betydligt enklare.

  SvaraRadera
 3. Lysande liknelse, Helmersson gör i artikeln en symbolisk hand-tvagning likt Pontius Pilatius.

  Inte för att Toklandet är nån Messias, men han är definitivt ingen Lucifer heller.

  /Bashflak

  SvaraRadera
 4. Han är sosse vad jag förstår, men ingen är perfekt. :)

  SvaraRadera
 5. Helmersson är väl ändå den "minst dåliga" på DN:s ledarsida, ifall man inte räknar Lena Andersson. I övrigt är den totalt irrelevant. Men visst, det är inte snyggt att gardera på det sätt han gör där. Känns uppenbart att han bor på Södermalm eller motsvarande och är livrädd för att grannarna ska sluta hälsa om han går för långt.

  SvaraRadera
 6. Eller så tycker Hermansson precis som jag att Toklandet ibland är osympatisk och ibland har han poänger. Han kan ju faktiskt tycka så och inte alls känt något behov av att tvaga sig. ;-)

  SvaraRadera
 7. Bra att du är anonym Fnordspotting. Det innebär ju att du sätter åsikterna och debatten i första rummet. Inte möjligheten att posera in dig i någon belönande stugvärme och skapa ett varumärke kring ditt namn.

  Vilket för många tycks vara prio 1.

  Anonymiteten garanterar ett fritt tänkande och tyckande. Utan ängsliga sidoblickar.

  SvaraRadera
 8. Jag vill nog försvara Heimersson.
  Sverige är metadebattens förlovade land, utan brasklapp om källan så skulle hans artikel drunkna i meta-kritik om just källan.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.