2015-01-28

Vet Sahlin verkligen vad extremism betyder?


I gårdagens Studio Ett debatterade Mona Sahlin och Devin Rexvid hur samhället bör hantera återvändande Daeshterrorister. Rexvid riktade väldigt hård kritik mot Sahlins stöd för Örebropolitikern Rasmus Perssons förslag att ge återvändande terrorister jobb och psykologhjälp.

Sahlin hanterade inte bara denna kritik mycket illa, hennes resonemang avslöjade dessutom väldigt mycket om hur hon ser på sitt uppdrag. Hon framstod som väldigt snarstucken och hennes framtoning blev snabbt närmast aggressiv. Hon anklagade Rexvid för att ljuga när han upprepade vad hon bevisligen har sagt, och hon beskyllde honom för att lägga ord i munnen på henne samtidigt som hon lade ord i munnen på honom.

Ett återkommande motargument från Sahlins sida var att hennes förslag syftade till att verka förebyggande, och på så sätt förhindra att så många åker till Mellanöstern för att ansluta sig till Daesh. Problemet är bara att det inte var detta Rexvids kritik gick ut på, den gick tvärtom ut på Sahlins flathet gentmot de som redan har anslutit sig. Rexvids kritik var tämligen glasklar, men trots detta försökte Sahlin gång på gång vränga resonemanget till att handla om någonting helt annat, så att hon därefter kunde återupprepa argumentet att det handlade om förebyggande arbete.

Vad som också är intressant i sammanhanget är hur Sahlin vid upprepade tillfällen valde att tala om nazism och islamism, alltid i den ordningen. Sahlin verkar se högerextremismen som den främsta måltavlan för sitt arbete, trots att debatten handlade om en islamistisk terrororganisation som mördar, fördriver, förslavar, våldtar, stjäl och förtrycker i industriell skala. Vad mer är, trots att hon flera gånger tog upp högerextremismen nämnde hon inte vänsterextremismen en enda gång, trots att denna enligt Säpo utgör det största hotet mot demokratin i Sverige.

"Jag vet vad extremism betyder" påpekar Sahlin grötmyndigt i sitt första genmäle, men hennes insats i debatten tyder på någonting annat. Sahlin tycks vara fast i 90-talets verklighet. För henne tycks högerextremismen vara ett betydligt mer akut hot än islamismen, och vad vänsterextremismen beträffar så framstår hon närmast som blind inför denna.

Sahlins uppfattning av extremismen tycks tillrättalagd, idealiserad och i allra högsta grad färgad av en romantisk bild av vänstern och av vänstern omhuldade föreställningar. Att hon därtill väljer att tala om "nazister i Ukraina" som begår "folkmord" (gissningsvis är de tilltänkta offren för detta påstådda folkmord etniska ryssar) vittnar om en tondövhet som inte är av denna värld.

Våldsbejakande terrorism är ett allvarligt samhällsproblem. Att ge en för uppdraget så uppenbart olämplig person som Sahlin ett så stort ansvar för att bekämpa detta problem är vårdslöst och direkt farligt.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Re1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, Ab1, Ab2, SR1, SR2, SR3, SR4

5 kommentarer:

 1. Det var direkt pinsamt att höra Mona Sahlin. Man undrar vad som rör sig i den skallen mer än pengar.....

  SvaraRadera
 2. Hon var helt rabiat och ville helt klart tona ner frågan genom att i var och varannan mening nämna nazismen som inte var vad det skulle handla om.Hon är totalt olämplig på det här jobbet.

  SvaraRadera
 3. Hade jag inte suttit i bilen på väg hem från jobba hade jag dragit upp skämskudden!
  Rexvid la fram lugnt och sakligt sin ståndpunkt och sina bevis och Mona gick på en mina. Hon försökte köra sin "jag prata med en 5 åring" taktik men den övergav hon snabbt när hon insåg att hon hade gjort bort sig på mindre än 5 sek.

  Det är inte bara pinsamt, det är "faceplam"-pinsamt och patetiskt!

  SvaraRadera
 4. Jag råkade av en händelse se just nyhetsinslaget med nyheten att Mona Sahlin utsetts till samordnare mot våldsbejakande extremism. Det presenterades som mycket positivt att den dåvarande borgerliga regeringen gett Sahlin detta uppdrag på två år. Det illavarslande var att det var Birgitta Ohlsson som låg bakom utnämningen. Sahlin var glad att ha fått ett jobb och det enda positiva var att hon faktiskt nämnde islamister som en grupp. Det har ju sedermera visat sig att hon inte har några som helst begrepp om hur hon ska motverka dessa. En yrkesverksam desarmerar här förslaget om psykologhjälp för att motverka jihadister:
  http://www.dagenssamhalle.se/debatt/bara-i-diktaturer-kan-psykologer-bota-extremister-13287

  SvaraRadera
 5. Förresten har Daren Rexvid skrivit flera bra debattartiklar på senare tid i SvD, och det var väl därför han fick debattera mot Sahlin. Han har nog avsevärt större intellektuell kapacitet än Sahlin.
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/att-hata-islam-ar-inte-en-fobi_4279619.svd

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycklighet. Kommentarer löper stor risk att hamna i papperskorgen om de är sossiga, hätska, foliehattiga, besserwissriga, vilseledande, överdrivet långa, trollande eller faktamässigt tveksamma.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.