2015-02-09

Det nya, hårda och kalla Sverige

Paulina Neuding skrev nyligen en artikel i Neo om det våld som ambulanspersonal idag utsätts för i Sverige. Texten genererade en hel del uppmärksamhet i sociala medier, men gav såvitt jag vet inget eko i dagspressen.

Just nu domineras nyhetsflödet av en ordningsvakts våldsamma ingripande mot en nioårig tjuvåkare på Malmö centralstation. Enligt mig har en del överord använts i rapporteringen, men givetvis bör media belysa detta. Att reaktionerna på Neudings artikel – en text om hur människor som försöker rädda liv systematiskt attackeras och inte kan ge sig in i vissa områden utan poliseskort – uteblir, samtidigt som en enskild händelse som den i Malmö genererar krigsrubriker, är dock symptomatiskt.

Vad händer i ett samhälle där ordningsmakten och myndigheterna ständigt får stå tillbaka? Vad händer i ett samhället där lagar och förordningar ständigt undergrävs och urholkas? Vad händer egentligen i ett samhälle där polisen bakbinds av värdegrundsarbete och handlingsplaner, samtidigt som kriminalitet i alla dess former (alltifrån plankning till skottlossning på öppen gata) ständigt flyttar fram sina positioner och normaliseras?

Min gissning är att någonting brister. Min gissning att vad som hände i Malmö i fredags inte bara kommer att hända igen. Händelser som den i Malmö kommer dessutom att inträffa allt oftare, för järnvägsstationer kommer successivt att bli allt råare miljöer. Vad värre är, för varje gång det inträffar igen kommer vår upprördhet att vara lite mindre gången före.

För varje skottlossning, för varje våldtäkt, för varje personrån och för varje inbrott kommer vår humanism naggas i kanten. För varje gång vår humanism naggas i kanten kommer vi bli ännu lite mer cyniska och hårdhudade, lite mer benägna att tänka att "den där tjuvåkaren, han fick precis vad han förtjänade".

Om inte våra politiker snart börjar visa ansvar, om de inte inser att våra resurser är begränsade, om de inte inser att att det är deras plikt att fatta obekväma beslut istället för att försöka vara alla till lags, om de inte inser att det är deras jobb att vara realister istället för blåögda idealister, kommer cynismen börja sprida sig som en löpeld över landet.

Många tror sig såklart vara immuna, men merparten av dessa kommer förr eller senare bli varse att cynismen slagit sina klor även i dem. Givet alla de tiggare du förmodligen har gått förbi idag, bör du kanske rentav fråga dig själv om denna process inte redan har påbörjats.
DN1, DN2, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, NSk1, LT1, LT2, SvD1, SvD2, SvD3, Ex1, Ex2, Ab1, Ab2, SR1