2015-02-09

Det nya, hårda och kalla Sverige

Paulina Neuding skrev nyligen en artikel i Neo om det våld som ambulanspersonal idag utsätts för i Sverige. Texten genererade en hel del uppmärksamhet i sociala medier, men gav såvitt jag vet inget eko i dagspressen.

Just nu domineras nyhetsflödet av en ordningsvakts våldsamma ingripande mot en nioårig tjuvåkare på Malmö centralstation. Enligt mig har en del överord använts i rapporteringen, men givetvis bör media belysa detta. Att reaktionerna på Neudings artikel – en text om hur människor som försöker rädda liv systematiskt attackeras och inte kan ge sig in i vissa områden utan poliseskort – uteblir, samtidigt som en enskild händelse som den i Malmö genererar krigsrubriker, är dock symptomatiskt.

Vad händer i ett samhälle där ordningsmakten och myndigheterna ständigt får stå tillbaka? Vad händer i ett samhället där lagar och förordningar ständigt undergrävs och urholkas? Vad händer egentligen i ett samhälle där polisen bakbinds av värdegrundsarbete och handlingsplaner, samtidigt som kriminalitet i alla dess former (alltifrån plankning till skottlossning på öppen gata) ständigt flyttar fram sina positioner och normaliseras?

Min gissning är att någonting brister. Min gissning att vad som hände i Malmö i fredags inte bara kommer att hända igen. Händelser som den i Malmö kommer dessutom att inträffa allt oftare, för järnvägsstationer kommer successivt att bli allt råare miljöer. Vad värre är, för varje gång det inträffar igen kommer vår upprördhet att vara lite mindre gången före.

För varje skottlossning, för varje våldtäkt, för varje personrån och för varje inbrott kommer vår humanism naggas i kanten. För varje gång vår humanism naggas i kanten kommer vi bli ännu lite mer cyniska och hårdhudade, lite mer benägna att tänka att "den där tjuvåkaren, han fick precis vad han förtjänade".

Om inte våra politiker snart börjar visa ansvar, om de inte inser att våra resurser är begränsade, om de inte inser att att det är deras plikt att fatta obekväma beslut istället för att försöka vara alla till lags, om de inte inser att det är deras jobb att vara realister istället för blåögda idealister, kommer cynismen börja sprida sig som en löpeld över landet.

Många tror sig såklart vara immuna, men merparten av dessa kommer förr eller senare bli varse att cynismen slagit sina klor även i dem. Givet alla de tiggare du förmodligen har gått förbi idag, bör du kanske rentav fråga dig själv om denna process inte redan har påbörjats.
DN1, DN2, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, NSk1, LT1, LT2, SvD1, SvD2, SvD3, Ex1, Ex2, Ab1, Ab2, SR1

9 kommentarer:

 1. Jag har sett filmen på internet där en vuxen man, en sk ordningsvakt, misshandlar ett litet barn. Det finns inget försvar för ordningsvakternas agerande. Om inte detta är straffbart med flerårigt fängelse som undre gräns bör regeringen se över lagstiftningen. Det är förbjudet att sätta sig på omhändertagna eftersom de kan kvävas, detta har tidigare skett när ordningsvakter satt sig på den de skulle omhänderta. På samma sätt bör det vara förbjudet för en fullvuxen man att sätta sig på ett nioårigt barn. Vidare kan det uppstå livsvariga skador eller döden då en persons huvud dunkas i ett stengolv. Därför anser jag att ordningsvakten gjort sig skyldig till en synnerligen grov misshandel. Det är dessutom en försvårande omständighet att det våldet utövas av en ordningsvakt eftersom ordningsvakter bör ha både insikter och utbildning i hur våld får utövas och att det våld som utövas skall vara proportionellt. Det kan aldrig vara proportionellt att misshandla ett litet barn!

  SvaraRadera
 2. Misshandlar. Skojar du, är du blind eller bara ser du vill se?

  Ordningsvakten sköter sitt jobb och gör det bra. Ungarna måste lära sig att handlingar får konsekvenser.

  SvaraRadera
 3. Fått ett antal kommentarer på inlägget, varav flera så grova att jag fick radera dem. Alla kommentarer har på ett närmast parodiskt sätt anslutit sig till någon av de två möjliga extrempositionerna. Ingen av kommentatorerna verkar ha uppfattat poängen jag försökte framföra med mitt inlägg.

  Välkommen till polariseringens sköna nya värld.

  SvaraRadera
 4. Vad många missar är att en ordningsvakt har skyldighet att ingripa inom det geografiska område där de tjänstgör. Men, men, att sväva i okunskap och tycka en jäkla massa ger en inga skyldigheter att skräpa ner andras öron.
  Apropå polarisering - så finns det ett gammalt finlandssvenskt talesätt - ställ fram osten så råttorna dansar på bordet. Då är det lättare att ta dem...

  SvaraRadera
 5. Poängen är uppfattad, men empatiladorna står tomma.


  SvaraRadera
 6. Bra skrivet Fnord! Min cynism t.ex- har blivit rätt frodig. Varje dag är en ny skjutning-våldtäkt- åldringsrån/misshandel- bilrån-"hem"rån-assistansfusk osv osv. Man nöts ner av alla förvrängda halvsanningar och lögner. Man tappar hopp. Man blir cynisk-förlorar grundtilliten till samhällets funktioner. Något så tragiskt!

  SvaraRadera
 7. Har tänkt en hel del såsom du skriver Fnord. För allt detta våld, alla dessa människor som tigger och blir allt mer påträngande, all den aggressivitet som kommit till oss och som bara växer gör något med oss. Det skrämmer inte minst eftersom de som ska skydda oss ofta blir mer angripna verbalt och fysiskt än de som hotar och skadar. Men skrämmande är också vad detta gör med oss, vad som sker i våra tankar och beteenden.
  Jag trodde aldrig att jag skulle kunna erhålla den likgiltighet jag numera känner inför andra människor och deras öden. Och jag är säkert inte ensam om detta.

  SvaraRadera
 8. Jag är rädd att duktiga, ambitiösa och rättrådiga människor kommer att söka sig bort från arbeten i offentlig sektor där de verkligen hade behövts just för att de är så utsatta. Beslutsfattare på myndigheter till exempel har det inte lätt. Man kan förstås inte bifalla allt som folk ansöker om vare sig det gäller sjukpenning, färdtjänst eller asyl, men ett för den enskilde negativt beslut framställs ofta i media som ett beslut tjänstemannen har fattat för att vara elak. Tjänstemannen blir uthängd som hemsk, kanske hotad till och med. Jag är orolig att det p+å sikt kommer att bli så att duktiga människor med ansvarskänsla till slut ledsnar och startar café... Och det kan ju inte alla göra. Jag tycker det är bra att samhället har blivit mindre auktoritärt, man ska inte behöva stå med mössan i hand och buga för prästen och doktorn, men det är som att det har gått för långt åt andra hållet nu. Tack för en mycket tänkvärd blogg!

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.