2015-02-16

Efter Köpenhamn: Aktuellt bjuder in en islamist

I kvällens Aktuellt medverkade Abd al Haqq Kielan, imam och ordförande för Svensk islamiska samfundet, i en debatt om antisemitism (cirka femton minuter in i sändningen). Medverkade gjorde även även Eli Göndör, som hävdade att den antisemitism svenska judar idag främst oroar sig för är den som muslimer i Sverige gör sig skyldiga till.

Abd al Haqq Kielan hävdade då att även muslimer nu har börjat utsättas för precis samma hat som svenska judar får utstå. Exakt var i Sverige muslimer inte kan visa sin tro öppet utan att bli trakasserade såsom judar blir i delar av Malmö framgick inte, men han konstaterade däremot att källan till det hat som enligt honom såväl drabbar judar som muslimer i Sverige idag är propaganda som går tillbaka till korstågen.

Abd al Haqq Kielan var med andra ord snabb att friskriva muslimer från ansvar. Nästan lika snabb var han också med att hålla kristendomen ansvarig för de trakasserier som idag drabbar svenska judar (och, enligt honom, i en liknande utsträckning även muslimer).

Han fortsatte därefter med att påpeka att det är "vissa extrema svenska partier" som utgör det största hotet mot såväl judar som muslimer. Efter en utläggning om islamofobi medgav han att det i just Malmö "verkar" vara människor med bakgrund i Mellanöstern som står för antisemitismen, men tillade att han "i princip" inte trodde att hotet kom därifrån.

Eli Göndör punkterade därefter inte bara Abd al Haqq Kielans argument, han gjorde dessutom klart att synen på muslimer som offer för omständigheterna och oförmögna att stå för sina egna handlingar, var ett uttryck för en rätt unken människosyn.

Att Abd al Haqq Kielan ostört fick basunera ut sin historierevisionism, utan att tittarna fick hans bakgrund klar för sig, är högst anmärkningsvärt. Abd al Haqq Kielan är ingen moderat muslim, Abd al Haqq Kielan är en islamist som står för en extrem linje. När mångfaldssatsningen Paraplyprojektet 2004 intervjuade honom gav han uttryck för följande åsikter:
 • "Om kvinnan vill besöka muslimska väninnor går det bra, men om mannen säger nej, så är det nej."
 • "Men jag förstår inte Sverige och dess lagar. Det är okej att homosexuella gifter sig men det inte är tillåtet att ha fyra fruar. Jag har synnerligen svårt att förstå homoäktenskap."
 • "Enligt Mose nedärvda lag är det [vid äktenskapsbrott] dödsstraff genom stening för båda könen men det ska vara fyra vittnen som har sett allt och då är det verkligen alla detaljer man menar. De hårda straffen visar hur allvarligt vi muslimer ser på detta, men det är som sagt svårt att bevisa något med de villkor som finns i lagen."
 • "Kvinnan ska sköta familjen på alla sätt utom när det gäller försörjningen. Den tar mannen hand om."
 • "Sverige är ett sekulärt land, det får vi acceptera."
 • "Jag har inget emot samhället men det försöker knäcka oss när vi försöker få rätt att utöva vår religion."
Vidare kan vi läsa att han vägrar skaka hand med den kvinnliga reportern, att han hade velat utse sina döttrars män och att han skulle bryta kontakten med samma döttrar om de också hade varit muslimer, men valt att gifta sig med icke-muslimska män. Allt detta fann emellertid Aktuellt överflödigt att nämna innan de överlät scenen åt Abd al Haqq Kielan och hans smaklösa försök att förringa den extremism som nu får allt fler judar att överväga att lämna vår världsdel.
DN1, DN2, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, LT1, LT2, LT3, LT4, LT5, LT6, LT7, LT8, LT9, Dag1, Re1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, Ex1, Ab1, Ab2

10 kommentarer:

 1. Jag trodde på riktigt att maken skulle försvinna i atomer under denna "akt"

  SvaraRadera
 2. Jag såg att du delvis citerade på Twitter, så jag trodde det skulle vara med i denna, och att du kanske hade tagit det exakta citatet. Nåja, så här var det:

  "Det är ju ironiskt nu att muslimerna har så att säga, även gått in i den kategorin utav folk som utsätts för satirskämt, teckningar, precis som judarna före andra världskriget. Så är vi nu utsatta för den här typen av hatpropaganda. Som ofta genom historien har före, förebådat, alltså folkmord och såna saker."

  Satir är alltså hatpropaganda, och att "folkmord och såna saker" kommer efter det.

  SvaraRadera
 3. Det är så oerhört sorgligt. Jag saknar ord. Jag är verkligen rädd för hur utvecklingen kommer att se ut i Sverige.

  SvaraRadera
 4. En sån där som inte borde få yttra sig alltså?

  SvaraRadera
 5. Tack och lov tittar inte jag på svensk nyhetsmedia längre. Har nog förlängt mitt liv med åtskilliga månader/år.

  V

  SvaraRadera
 6. Klart han skall få yttra sig. Huruvida Aktuellt borde bjuda in honom för att ge sin syn på den antisemitism som just nu skördar liv i Europa (och därtill utan att nämna hans bakgrund) är däremot en helt annan fråga.

  SvaraRadera
 7. "propaganda som går tillbaka till korstågen"
  Man baxnar!
  Loffe

  SvaraRadera
 8. Att muslimer blir trakasserade för att de visar upp sin tro kan han nog ha rätt i. Här i södra Skåne finns gott om pundhuvuden som skriker okvädingsord efter kvinnor i heltäckande klädsel, eller till och med kastar grus på dem. Så samtidigt som en del muslimer är förövare, är andra offer. Kanske till och med är så att den som ena dagen blir skälld för muslimjävel själv skriker judesvin nästa dag. Som Merit Wager brukar säga, världen är inte svart eller vit.

  Sen får jag två tankar i huvudet när jag läser om den där islamisten.

  Första tanken är hur i hela friden någon fått för sig att han representerar islam? Skulle ju vara ungefär som att låta Helge Fossmo representera kristendomen.

  Andra tanken är att han kanske är representativ för islam. Vad gäller islam i Mellanöstern är det nog rätt rimligt att anta att han är det; dödsstraff för avfall från rätta läran, äktenskapsbrott, hbtq är rätt mainstream där. Vad gäller Sverige börjar jag bli riktigt orolig - tillflödet av nya muslimer kommer ju just från de intoleranta regionerna. När man i DN läser att det är svårt att vara emot IS i våra utanförskapsområden...

  Jag hoppas att Bah-Kuhnkes upplysningsdrive om islam kommer ge SIFO i uppdrag att reda ut vilka attityder som råder inom dagens svenska islam. Vilka moskéer som behöver skyddas emot illasinnade angripare, och vilka moskéer som själva avlar illasinnade angripare. Dock är hoppet väldigt litet.

  SvaraRadera
 9. Visst finns det muslimer som trakasseras. Men återigen, det lär inte finnas hela stadsdelar i Sverige där muslimer inte vågar visa att det är muslimer. Att han ändå gjorde en sådan jämförelse var enligt mig direkt smaklöst. Vilket mycket han sade för övrigt också var.

  Sen har du helt rätt i att han mycket väl kan vara representativ. Men just därför borde många frågor ställas.

  SvaraRadera
 10. Jag tror faktiskt det finns hela stadsdelar där muslimer inte gärna vistas. Assyriska områden i främst Södertälje, men även i till exempel Norrköping. Det har varit en del artiklar om assyrier som pucklat på muslimer; jag antar att en nikab i Södertälje är ungefär lika populär som en hakkorsbindel i Tel Aviv.

  Men det är inte landets största problem idag, eller det snabbast växande.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.