2015-03-09

Aftonbladets plötsliga omsorg om KD

"Jakob Forssmed är en idéburen politiker och i honom finns de nödvändiga erfarenheter som en ledare för ett parti med maktanspråk behöver", skrev häromdagen 28 kristdemokrater i en debattartikel. Som argument för detta åberopar de att Forssmed var "en nyckelperson i arbetet" med två reformer och ett värdegrundsarbete(!) som Alliansen drev igenom under sin tid vid makten.

Att Kristdemokraterna backade i valen 2010 och 2014 tycks ha gått artikelförfattarna helt förbi, liksom det faktum att valet 2014 blev ett fiasko för den värdenihilistiska och urvattnade socialliberala politik med bisarra nyliberala inslag som allianspolitiken hade utvecklats till.

Bortsett från den nyliberala halvan av det schizofrena Centerpartiet är det fyra ängsliga allianspartier som idag trängs i den politiska mitten, varifrån man tycks betydligt mer bekymrad över hur de fåtaliga egna utspelen skall tas emot av Åsa Linderborg och Gudrun Schyman än av de väljare man säger sig vilja nå. Forssmedsfalangen tycks helt sakna ambition att ändra på detta. Artikelförfattarna hävdar förvisso motsatsen, men lyckas i sin text inte presentera ett enda argument för sin sak.

I en väldigt intressant analys i Svensk Tidskrift skriver Joakim Tholén att Kristdemokraternas partiledarval kommer att få avgörande konsekvenser, inte bara för Kristdemokraterna utan för hela den svenska borgerligheten. Det är inte svårt att hålla med Tholén.

Den svenska borgerligheten behöver ett parti som representerar socialliberalismen för att vinna de röster den måste vinna för att också vinna ett val. Vad den svenska borgerligheten däremot inte behöver är fyra representanter för samma socialliberalism. När fyra partier trängs på samma lilla yta riskerar för det första ett litet parti som Kristdemokraterna att trampas ned av de övriga, för det andra lämnar man högerflanken vidöppen för andra krafter.

För att den strimma av hopp om den svenska borgerlighetens framtid som har tänts inom Kristdemokraterna skall kunna bli till något mer än just en strimma av hopp, måste den också förvaltas. Ebba Busch Thor kan mycket väl vara rätt person att göra detta, ingenting tyder dock på att Jakob Forssmed är det.

Att Aftonbladet idag har vädjat till Kristdemokraterna att välja Forssmed blir i ljuset av detta fullt naturligt. Det ligger givetvis i socialdemokratins intresse att borgerligheten fortsätter att blöda väljare till det parti man deklarerat att man under inga omständigheter tänker samarbeta med. Värt att notera är att Aftonbladet därmed också tycks föredra att Sverigedemokraterna fortsätter att växa.
DN1, DN2, Dag1, Re1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Ab1, Dag1, Dag2, Dag3, Ex1

8 kommentarer:

 1. Om Ebba Bush Thor blir partiledare då har vi ett KD som är ungefär som Theaparty rörelsen i USA.Hon hyllar ju Livets ord dessutom. Min förhoppning är att hon är slutet på KDs tid i riksdagen.

  SvaraRadera
 2. Bitterpitt, vi har ju 8 olika socialist partier att välja på, tror du det spelar nån roll om ett faller bort?

  SvaraRadera
 3. Känns ju helt klart logiskt att KD ska välja den partiledare som just Anders Lindberg föreslår... Ebba Busch borde ju nästan kampanja på att AB föredrar Forssmed...

  SvaraRadera
 4. Det vore positivt för KD och för hela alliansen och dess väljare om partiet vågade stå upp mer för t.ex. föräldrars valfrihet att välja bort standardlösningen med heltidsarbete och barnet på dagis från ett års ålder. Människors frihet och valfrihet är inte speciellt stor när det gäller bland annat detta.

  SvaraRadera
 5. "Aftonbladet har vädjat"
  Blaskan som inte ens duger till toapapper "vääädjar"...
  Klar att de gör, Forsmed står för fri invandring, Bush-Thor gör det inte. Självklart intar man den positionen man gör i dagens viktigaste fråga!!
  Plus att det kan hända något med svetsarns knähundar inom Alliansen, de kanske rentav vaknar?
  Har någon förresten hört något vettigt komma från dem sista tiden??
  Rödtoppen har visst gläfst lite?

  SvaraRadera
 6. OT:
  http://ekuriren.se/nyheter/eskilstuna/1.3023716-sd-inte-valkomna-till-samtal-om-integration
  "Jag befattar mig inte med dem", säger politisk chefredaktör.

  SvaraRadera
 7. Som kristdemokrat (japp, jag har partibok) hoppas jag innerligt att Ebba vinner kampen. Jag begriper inte varför vi skall positionera oss jämte Schyman och Romson. Visst, vi slipper få skäll från den journalistkår som röstar på dessa partier - men vem sjutton vill rösta på kopian, när originalen finns att tillgå.

  Nej, jag vill ha ett redigt värdekonservativt, familjekramande alternativ. Sen om vi i KD kan få till en försvarspolitik som uppmanar svenskarna att öppna sina hjärtan och plånböcker för de svenska förbandens väl, då är lyckan fulländad.

  SvaraRadera
 8. Maria:
  Strategin har inte fungerat de senaste tio åren, men kanske fungerar det nu? :) Vad var det Einstein sade om att göra samma sak och förvänta sig olika utfall ...

  Hans Odeberg:
  Hoppas lite, lite på KD. Övriga sjuklövern går nog vidare i samma SVaMp-stil.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.