2015-03-11

En revolution i det tysta

För några dagar släppte Boverket en rapport med titeln "Nyanländas boendesituation". I denna föreslog de bland annat att man skulle börja uppföra "modulbyggnader" som en "tillfällig" lösning, någonting jag i fredags hävdade i praktiken skulle leda till att Sverige får permanenta slumområden.

I en krönika i Dagens Samhälle skriver idag Peter Santesson om en annan aspekt av Boverkets rapport, nämligen vad Boverket kallar för "aktiv bostadsförmedling". Med detta avses att alla lediga hyresrätter skall rapporteras in till kommunala bostadsförmedlingar, vilka därefter skall åläggas att införa ett "förturssystem" för nyanlända.

Detta kommer leda till att bostadssökande unga får bo kvar hos sina föräldrar ännu längre än idag, att det blir ännu svårare för en växande familj att hitta en ny lägenhet, att de som stått i bostadskö i flera år får finna sig akterseglade av nyanlända – ibland sådana utan någonting som ens liknar asylskäl – utan en endaste bostadspoäng.

Det kommer att leda till att den redan överhettade bostadsmarknaden blir ännu mer överhettad. Det kommer att leda till att föräldrar i praktiken tvingas låna upp ännu högre fantasibelopp än idag för att bekosta bostadsrätter åt sina barn. Sist men inte minst kommer det såklart att leda till irritation, ilska och spänningar i samhället.

Vad regeringen planerar är inte bara en revolution. Vad regeringen planerar är en oönskad och högst impopulär revolution, och de hoppas genomföra denna revolution utan att svenska folket förstår vad det är som sker, åtminstone inte förrän det är för sent att backa utvecklingen.

En sådan revolution genomförs av naturliga skäl inte med buller och brak, en sådan revolution genomförs inte med plakatbudskap, tal och parader. En sådan revolution genomförs i små smygande steg. En sådan revolution genomförs i det tysta, genom rapporter, utredningar, betänkanden och riksdagsbeslut i vilka verkligheten döljs i knastertorra eufemismer inbäddade i ett strikt, akademiskt och lågmält språkbruk. Boverkets rapport är är ett typexempel på detta, det revolutionära budskapet till trots har den knappt gjort något avtryck alls i debatten än så länge

På söndag nästa vecka skulle svenska folket få gå till valurnorna, lovade Stefan Löfven i höstas. Nu ser det tack vare DÖ ut som att vi istället får vänta till 2018, och då lär den revolution som regeringen nu planerar redan vara fullbordad. Det Sverige som går till val 2018 kommer vara på god väg att bli det där landet som politikerna lovade oss att Sverige aldrig skulle bli, och de avgörande besluten kommer att ha tagits under rödgrönt styre.

För övrigt har finansmarknadsminister Per Bolund idag påstått att Sverige "har en fungerande bostadsmarknad".
DN1, DN2, Re1, Ex1, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, SR1