2015-03-27

Löfven fullföljer Reinfeldts politik, öppnar svenskarnas hjärtan

Regeringen meddelade idag att den ämnar höja ett flertal skatter. Magdalena Andersson förklarar detta bland annat med att oljepriset är lågt, varför det enligt henne också är naturligt att höja bränsleskatterna.

Denna sorts logik har som bekant emellertid aldrig tillämpats då oljepriset varit högt, varför finansministerns argument är ännu ett exempel på den sorts djupt ohederliga form av retorik som Magdalena Andersson under sin korta tid som minister närmast gjort till sitt signum. Det låga oljepriset förklarar dessutom inte varför man också vill höja skatten på biobränslen, vilket inte heller Anderssons andra argument – nämligen att man måste komma överens med Miljöpartiet – gör.

Föga förvånande kommer nu, precis som igår, högljudda protester från de fyra "borgerliga oppositionspartier" som dyrt och heligt har lovat regeringen att inte göra något för att stoppa dennas socialistiska politik. Protester som då de är menade som politisk teater, inte som ett seriöst försök att utnyttja de goda chanser att stoppa regeringens politik som faktiskt står till buds, bara förstärker det löjets skimmer som allt sedan mellandagarna förra året vilar över dessa partier.

Det riktigt ironiska i sammanhanget är att vad regeringen nu gör ligger helt i linje med vad Fredrik Reinfeldt förespråkade i valrörelsen. I denna uppmanade en oengagerad nymoderat statsminister det svenska folket att "öppna sina hjärtan", och det kan knappast ha undgått någon att vad han menade med "hjärtan" var plånböcker. Det är precis detta regeringen nu också gör. Att "oppositionen" protesterar mot detta bevisar bara hur genomfalsk dess socialnyliberala politik har blivit.

Igår meddelade Sanna Rayman, i mitt tycke Sveriges bästa ledarskribent, att hon lämnar sitt jobb för att istället bli debattredaktör på Dagens Samhälle. Detta var en väldigt tråkig nyhet för oss som uppskattat Raymans lysande texter, men att Rayman förklarade sitt avhopp bland annat med att hon "har allt svårare att känna någon preferens för endera laget i politiken" är väldigt talande. Den svenska politiken har blivit ett skämt.

Lästips:
Göteborgs-Postens ledarredaktion om DÖ
Intervju med Sanna Rayman i Magasinet Neo
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN3, SMP1, Av1, Av2, SvD1, SvD2, SvD3, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5, SR1, SR2, SR3