2015-03-31

Sörgårdsidyllen

På en privat tomt i Sorgenfri i Malmö har tiggare byggt en kåkstad. Det hela har urartat i en Kafkaliknande situation för markägaren.

Å ena sidan hotas man av kommunen med vite om man inte rensar upp tomten. Å andra sidan vägrar polisen göra någonting då man anser ockupanterna ha en form av "besittningsrätt". Kronofogden är på pappret villig att hjälpa till, men förmår i praktiken inte göra något då reglerna enligt deras tolkning kräver att var och en av de mellan 100 och 200 ockupanterna först måste identifieras enskilt.

Ett liknande läger revs igår i Landskrona, efter att man på Kronofogden där uppenbarligen varit mer pragmatiskt i sin tolkning av lagen än kollegorna i Malmö. Tiggarna valde i samband med detta att istället bryta sig in i en stuga, i vilken de nu också flyttat in.

Flera personer har efter detta kontaktat polisen. På polisen säger man sig emellertid vara hindrad att ingripa så länge inte ägaren – som befinner sig utomlands och inte har kunnat nås – först gör en anmälan. I väntan på detta underlåter polisen såväl att utreda inbrottet som att avbryta husockupationen, vilket naturligtvis sänder signaler som kan leda till att denna husockupation snabbt följs av fler.

Vad som kommer att hända när man till slut får tag på fastighetsägaren framgår inte, men erfarenheterna från Malmö väcker onekligen frågor. Kommer stugägaren bli lika rättslös som markägaren i Sorgenfri om ockupationen drar ut på tiden? Kommer polisen även då tala om att tiggarna äger "besittningsrätt"? Kommer Kronofogden även i detta fall först kräva att alla ockupanter måste identifieras enskilt för att ingripa? I så fall är äganderätten i Sverige väldigt illa ute.

I den svenska debatten ironiseras det ofta över de som drömmer sig tillbaka till en sörgårdsidyll som i själva verket aldrig har existerat. Faktum är emellertid att hela Sverige på många sätt mentalt lever kvar i en sådan sörgårdsidyll, inte minst vad vårt rättsväsende beträffar. Svenska lagar, regler och myndigheter är utformade för en tid då problem som kåkstäder och marockanska gatubarn var närmast otänkbara företeelser. Därför förmår det officiella Sverige inte hantera den globaliserade värld vi plötsligt blivit en del av.

Istället för att inse att den "öppenhet" politikerna ständigt lovordar också innebär att vi måste öka incitamenten till att arbeta och göra det betydligt mindre attraktivt att leva på bidrag, gör regeringen nu precis tvärtom. När den privata äganderätten börjar utmanas på sätt som vi inte upplevt i Sverige på väldigt länge, ger politikerna inte ordningsmakten de verktyg den behöver för att upprätthålla lag och ordning. Istället väljer politikerna att, förblindade av kulturrelativistiskt tankegods, belöna brottslighet.

Även i en nattväktarstat är en fungerande polis och ett grundläggande försvar självklara uppgifter för staten. Den svenska staten förmår emellertid inte längre att ens leva upp till detta minimum av statlig kärnverksamhet. Istället för att skydda de medborgare som utsätts för brott, väljer staten att skydda de icke-medborgare som begår samma brott. Istället för att ge medborgarna ens ett grundläggande skydd mot Vladimir Putins fascistiska imperialism, vill man lägga pengarna på att göra det mer förmånligt att vara långtidssjukskriven.

Den svenska statens vårdslösa behandling av det sociala kontraktet kommer att få konsekvenser för Sverige. Konsekvenser som har alla möjligheter att på allvar börja få oss att sakna den "sörgårdsidyll" som då har gått förlorad.
DN1, SvD1, SvD2, SDS1, Ab1, Ab2, Ab3, Re1, Re2, SR1, SR2, SR3, SR4

10 kommentarer:

 1. Så, om ingen har brutit sig in och bosatt sig i ens bostad när man är bortrest eller bara ute, skall man vara tacksam?
  Men om det skulle hända blev man bostadslös och ens egendom är också förlorad?
  Finns det någon annan än bara jag som blev illamående?

  SvaraRadera
 2. Detta är kan man säga en lektion i hur man alstrar hat gentemot en folkgrupp....

  SvaraRadera
 3. Nu tycker jag ju att sjuka ska vara sjukskrivna eller förtidspensionerade vid allvarlig kronisk sjukdom (MS, cancer, osv), men det är intressant att notera hur samhället agerar när kostnaderna för dessa grupper rusar jämfört med hur man agerar när kostnaderna för migration rusar.

  SvaraRadera
 4. Om inte myndigheterna vill hjälpa till vore det enklast att inhängna området, bevaka ingången till området och inte släppa in obehöriga. Därefter kan exempelvis ett vaktbolag hjälpa tillmed att avhysa de som finns på området. För avhysningen bör rättegångsbalkens 24:e kapitel vara tillämpligt.

  SvaraRadera
 5. En oroande utveckling minst sagt. Alla sommarstugeägare i Sverige, och de är inte så få, bör se upp. Oerhört svagt att inte agera på en gång av myndigheterna. Det bäddar för mer problem av samma slag. Mer vill har mer. Vad händer om man börjar ge (handla för 600 kr och känna sig god):
  http://detgodasamhallet.com/2015/03/27/vart-tar-vara-tiggare-vagen/

  SvaraRadera
 6. Maria
  Att ockupera sommarstugor som står för fäfot är inget nytt, att myndigheter inte bryr sig är heller inget nytt.
  Ponera, ett område med stugor ligger under stadsplanering, eller snarare i väntan på och har byggnadsförbud, detta område går i stå, stugägare blir äldre och orkeslösa, dör av, släkten som ärvt fastigheten släpper kollen på stugan, då kan den mycket väl ockuperas, anmäler då grannar dessa missförhållanden händer absolut Nada, ingen obehörig kommer här att vräkas.
  Detta pågick i Huddinge under 80-talet.

  Annat ur verkligheten.

  Ett stort skogsbolag kan svårligen bli av med ockupanter på sina fastigheter som inte bevakas.
  Ett fall var där en familj ockuperade en nedlagd bondgård i skogen (Taråberg) där fick bolaget efter lång juridisk kamp
  möjlighet att vräka familjen och bränna ner gården för att slippa återockupation, familjen byggde efter vräkningen en friggebod på platsen, då blev dom ägare med besittningsrätt till Boden och kunde inte lagligt vräkas. Skogsbolaget kände sig tvungna att erbjuda familjen en annan fastighet, detta accepterades och familjen avflyttade.
  Detta är fastighetsägares sits, lämna inget obevakat.

  Ps
  Kanske därför man i dag inte river uppväxande kåkstäder av Europallar byggda på privat mark utan ålägger enbart markägaren att städa efter ockupanterna.

  SvaraRadera
 7. Jag undrar när skötsamma människor ledsnar på att betala för dem som inte gör rätt för sig...

  SvaraRadera
 8. Försök att se möjligheterna istället
  I Stockholm måste man stå 30-40 år i kö för att få en lägenhet. Varför vänta så länge?
  Det finns massor av ledig mark
  Bara att börja bygga

  För det kan väl inte vara olika lagar för olika människor?

  SvaraRadera
 9. Om alla som jag och Peter Kadhammar. Ge inget till tiggarna så är problemet löst.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/peterkadhammar/article20559691.ab

  SvaraRadera
 10. Politikerna sviker ju polisen. Och då sviker polisen folket.

  SD är förmodligen nöjda av taktiska orsaker.

  Men.

  De utländska tiggarna är här olagligt. De har inte rätt att ens vara i landet en halvtimme. Man måste kunna försörja sig. Annars är det olagligt. Söka jobb, turista, arbeta, undersöka studiemöjligheter. Javisst. Utan speciellt tillstånd. Javisst. Tre månader. Om du kan FÖRSÖRJA dig under tiden. Det är liksom grundbulten. När höga beslutsfattare börjar darra på manchetterna och svamlar om att tiggeri också är försörjning då rasar allt. Då gäller inte längre några regler. Vem som helst kan ju tigga. Så då kan vem som helst befinna sig här. Utan undantag. Och försörjnings stöd från det offentliga kommer plötsligt i nytt ljus. Behövs det verkligen? Tiggeri är ju försörjning. Så det offentliga skall kanske börja dela ut tiggeriplatser istället för pengar?

  Nej, finns det ingen politiker som är värd sin lön och törs säga ifrån snart?

  Fredrik R.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.