2015-06-20

Om "trigger warnings" och indoktrinering av gymnasieungdomar

Svenska Dagbladets ledarsida har idag publicerat ett läsarbrev apropå begreppet "trigger warning". Det är fascinerande – och ganska skrämmande – läsning.

Artikelförfattaren (en legitimerad gymnasielärare) berättar om hur han nyligen var på anställningsintervju på ett gymnasium (det tycks, något förvånande, inte ha rört sig om Södra Latin) i centrala Stockholm. Rektorn och en lärare på skolan ställde under denna en serie bisarra frågor till den sökande läraren.

Från skolans håll markerade man tydligt att man tog stor hänsyn till de elever som hade radikala politiska åsikter, och att skolan valt att ge dessa elever inflytande över bland annat tillsättningar av lediga tjänster. Läraren (som sökte ett vikariat i svenska och franska) fick svara på frågor om sitt miljöengagemang, om trigger warnings och om hur han ställde sig till elever som inte ville läsa texter med orden "hon" och "han" ("då eleven i fråga tog illa vid sig av texter som delar upp människor efter kön").

Texten ger förvisso bara lärarens sida av saken och det är fullt möjligt att rektorn har en väldigt annorlunda bild av vad som skedde under intervjun. Det räcker emellertid med att en bråkdel av vad läraren beskriver är sant för att det inträffade skall vara väldigt anmärkningsvärt.

Vad läraren i praktiken säger är att skolans ledning tydligt tar ställning för nyvänsterns postmoderna tankegods. Vad läraren i praktiken säger är att skolan tydligt tar ställning för den politiska ideologi som bland annat Feministiskt initiativ står för. Vad läraren i praktiken säger är att skolans ledning ogenerat bryter mot skollagen. Vad läraren i praktiken säger är att skattepengar går till vänsterradikal indoktrinering av ungdomar.

Om vad läraren skriver stämmer är detta inte främst "något man kan ha invändningar mot". Om vad läraren beskriver stämmer är detta en praktskandal som borde få alla varningsklockor att ringa. Att så ändå inte lär bli fallet säger väldigt mycket om vår samtid.

Begrepp som trigger warning må vara högsta mode inom en liten Södermalmscentrerad klick med stort medialt genomslag. Utanför denna krets lär de flesta emellertid tycka att om någonting verkligen förtjänar en trigger warning, så är det begrepp som "trigger warning" och all annan liknande idioti som vi ständigt får nedkört i halsen.
SvD1, SvD2

5 kommentarer:

 1. Dags att sätta barnen i koranskola, så de i alla fall får lära sig lite disciplin, ordning och reda.

  SvaraRadera
 2. Globala Gymnasiet

  SvaraRadera
 3. Skolplikt över en viss ålder borde ersättas med inträdesprov. /T

  SvaraRadera
 4. Vi har flyttat barnen till engelska skolan och sedan blir det gymnasieår utomlands. Det går inte att låta barnen använda så många år av sitt liv till flumpedagogik och allmän röra i skolan. Man måste få lite kunskap också.

  SvaraRadera
 5. Nu har ju någon skrivit Globala gymnasiet, och det är ju mer eller mindre bekräftat att det måste vara just den skolan det är fråga om i och med att den har rätt antal elever, rätt läge, rätt profil och en rektor som sagt att trigger varnings också diskuteras på globala gymnasiet för 2 veckor sedan när det var en nyhet att det diskuterades på universitetet. Alltså, hemsidan är faktiskt väl värt ett besök ändå:


  http://globalagymnasiet.stockholm.se/

  Det är alltså en kommunal skola det rör sig om, som tydligen startades som en friskoleidé kring 2003, men som Stockholms stad som då hade en rödgröna majoritet tyckte lät så trevlig och intressant att man ville driva den som en kommunal skola istället. Tittar man på hemsidan så är den ju marinerad med diverse vänsteridéer och anknytningar till den moderna vänstern i form av t.ex. fokus på klimaträttsvisa, global rättvisa, samarbete med WWF och Amnesty plus Södertörns högskola. Det står ju inte rent ut att skolan är vänster, men det kräver ju å andra sidan inte heller så mycket fantasi att det här skapar en betydande självsegregation som gör att det antagligen knappt finns en enda riktig högerungdom på hela skolan vilket ju gör att det antagligen är rätt mycket ekokammare över detta.

  Det är ju rätt intressant detta driv som en kommunal gymnasieskola. Allt det här fokus på att förbättra världen och så vidare innebär ju i den här kontexten också de facto att det blir väldigt mycket av just vänsteraktivism och rädda världen med hjälp av vänsteridéer. Den så kallade spetsutbildningen där man verkligen får ka få globala projekt och lära sig bli en världsförbättrare har ju dessutom krav på intervju och personligt brev i antagningen, och det låter ju inte direkt som en lågoddsare att man kanske här ytterligare bidrar till att selektera fram en viss typ av personer.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.