2015-06-11

(S)katt som självändamål

I Dagens Nyheter återfinns idag en debattartikel författad av (eller rättare sagt, signerad) Stefan Löfven och Magdalena Andersson. Artikeln inleds med en demagogisk utläggning om den förra regeringens "fullständiga fokus på skattesänkningar och nedskärningar" och hur detta enligt Löfven och Andersson ledde till "högre arbetslöshet", "lägre skolresultat" och "revor i välfärden".

Efter ännu en i sammanhanget irrelevant utläggning, nämligen om det guld och de gröna skogar som regeringens 70-talsdoftande politik inom kort kommer resultera i, lyckas Sveriges stats- och finansministrar till slut komma till saken. De vill sänka skatten för pensionärer, eller som de själva uttrycker det, "skapa ett mer rättvist skatte­system" genom att sänka vad de kallar för "pensionärsskatten".

Så långt, så väl. Det finns förvisso många fyrtiotalister i Sverige som har direkt oförskämt höga pensioner, men det finns också ett stort antal garantipensionärer vilkas ekonomiska marginaler idag är väldigt små. Det är också framför allt de senare som kommer omfattas av skattesänkningen regeringen nu utlovar. (Förutsatt, det vill säga, att regeringen för ovanlighetens skull denna gång håller sitt löfte.)

Riktigt intressant blev det emellertid då Magdalena Andersson några timmar efter att debattartikeln hade publicerats intervjuades av Dagens Industri. Andersson gjorde då klart att hon fann skattesänkningen moraliskt problematisk. Hon poängterade i intervjun nämligen att "det är klart att det aldrig är roligt att sänka skatten".

Det där uttalandet säger väldigt mycket om den socialdemokratiska ideologin. Skatter tycks för socialdemokraten inte bara vara ett medel för att förverkliga socialdemokratisk politik. Vad Andersson dessutom indirekt sade var att skatter för henne är ett självändamål. Ju mindre pengar folk får behålla, desto roligare tycker Andersson uppenbarligen också att det är.

Intressant nog berättar Andersson också att skattesänkningen i fråga kommer kompenseras av en skattehöjning på höga inkomster. Detta innebär inte bara att skatten på lönearbete i och med denna skatteväxling kommer att öka, utan också att skatten på bidrag (vilket "socialförsäkringar" som pensioner de facto är, alldeles oavsett hur mycket man kallar dem för något annat) kommer att minska.

Med andra ord innebär reformen i praktiken inte att någon skatt sänks över huvud taget, utan tvärtom att skatten höjs för att finansiera höjda bidrag. Detta är klassisk socialdemokratisk politik och borde således i allra högsta grad vara någonting som Magdalena Andersson fann roligt.

Ironiskt nog tycks hon, genom att sälja in det som en skattesänkning (istället för som den skattehöjning det i praktiken är), gå i sin egen fälla. Så fort orden "sänka skatten" nämns blir den socialdemokratiska ryggmärgsreflexen att konstatera att detta inte är "roligt". Denna ryggmärgsreflex är så stark att den aktiveras även i de fall talet om att "sänka skatten" i själva verket döljer en skattehöjning.
DN1, DN2, DN3, SMP1, SvD1, SvD2, SvD3, Ex1, Ex2, Ab1

6 kommentarer:

 1. Som sagt var, om den förra regeringen gillade att sänka skatter så älskar vänstern att höja dom.Problemet är ju att dom återgår till en politik där utbildning och hårt arbete minskar i lönsamhet och att försörjas av staten ökar i lönsamhet.
  På den glada tiden när sossarna regerade och excellerade i skattehöjningar förra gången så valde folk att ta ut mera ledighet istället för att jobba mera för det lönade sig inte.
  Fast det var ju oerhört komiskt att Magdalena Andersson avslöjade det alla vet,nämligen att sossarna inte gillar att sänka skatten.Skattesänkningen används enbart som valfläsk...
  Pelle2

  SvaraRadera
 2. Till bloggägaren Fnordspotting
  Du skriver att vissa personer har ohemult stora pensioner i kontext om fattigpensionärer.
  När är en pension ohemult stor enligt din bedöming????

  SvaraRadera
 3. Varje krona folk får styra över är en stöld från staten enligt S.

  SvaraRadera
 4. Läste rubriken slavigt först: "Skatt som självmål".

  SvaraRadera
 5. Analytikern: Finns rätt många exempel på ATP-pensionärer födda på 40-talet vilkas pensioner är högre än en genomsnittlig lön. Det var framför allt dem jag tänkte på.

  SvaraRadera
 6. Till Fnordspotter

  Hur stor är en genomsnittlig lön?
  25 tkr/mån före skatt?
  30 tkr/ mån före skatt?

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.