2015-07-29

Om Skatteverket och Svenssons

'”Svenssons” göder den grova ekonomiska brottsligheten', är rubriken på en artikel i dagens DN. I denna kan man bland annat läsa följande:
"Det finns en naivitet, man tänker inte. Det känns bra att göra det korta klippet men i förlängningen slår man undan framtida arbetstillfällen genom att det ökar marknadsandelarna och lönsamheten för de kriminella men också osäkerheten och korruptionen i samhället."
Märkligt nog handlar citatet i fråga inte om den svenska politikerkåren. Det handlar inte om politiker som låtit skattepengar gå till IS-rekrytering eller terroristmoskéer. Det handlar inte om de slappa politiska regelverk som lett till att en tredjedel av de 27 miljarder kronor som varje år betalas ut i assistansersättning tros gå till bedragare.

Ej heller handlar citatet om hur den havererade bostadspolitiken göder handeln med svartkontrakt. Det handlar inte om hur den hårdreglerade svenska arbetsmarknaden skapar en stor efterfrågan på svart arbetskraft. Ej heller handlar det om den för skattebetalarna ytterst kostsamma svågerkapitalism som lagen om offentlig upphandling har gett upphov till.

"[A]nvänd ditt sunda förnuft, ställ mer frågor och sluta vara så naiv", låter Skatteverket meddela i artikeln, men det är inte de svenska politiker som gång på gång ursäktat sina praktmisslyckanden med den egna naiviteten som uppmaningen riktar sig till. De som Skatteverket ondgör sig över är det svenska folket.

De svenska skatterna är bland de absolut högsta i världen. Inte nog med att marginalskatterna är skyhöga, därtill kommer en dold skatt på arbete i form av arbetsgivaravgift och en dold skatt på konsumtion i form av moms. Att skattebetalarna i detta läge vänder sig till den svarta marknaden istället för att betala ytterligare skatter i form av höga punktskatter är inte bara naturligt, det är oundvikligt.

I artikeln påpekas att den organiserade brottsligheten ägnar sig åt handel med "illegal sprit, cigaretter och svart arbetskraft inom servicesektorn". Vad som däremot inte nämns är att skatterna på just dessa varor och tjänster är skyhöga i Sverige. Ej heller nämns att politikerna i årtionden har ignorerat de ekonomer som har påpekat konsekvenserna av detta.

Att Skatteverket i detta läge väljer att anklaga "Svenssons" (och inte till exempel "Anderssons" eller "Ullenhags") för att vara både naiva och att gynna den organiserade brottsligheten säger en hel del om vems intressen Skatteverket egentligen tjänar. Att Skatteverkets representant i artikeln därtill påpekar att de potentiella skattepengar som går förlorade på den svarta marknaden är "pengar som inte investeras i välfärd" (och inte till exempel "pengar som kunde användas för att sänka skatten på arbete") gör bara detta ännu mer uppenbart.
DN1, Av1, Av2, NT1, NT2, IDG1

8 kommentarer:

 1. De verkligt dolda skatterna är det regelverk som staten påtvingar företagare. Staten tvingar företagarna själva att bekosta utrustning och redovisning vars enda syfte är att underlätta statens egna kontrollapparat.

  Räknar man även med detta så ligger skattetrycket i den privata sektorn i storleksordningen 80-90%. Men eftersom stora delar av den offentliga sektor, som i sig är helt offantlig, är lågbeskattade så kan man framställa det som om skattetrycket bara ligger på 50%.

  SvaraRadera
 2. När systemet blir tillräckligt dysfunktionellt och lösningar saknas, är moral (gärna "etik och moral") det som överheten har att komma med, där är vi sedan ett bra tag.

  SvaraRadera
 3. Gjort just som Skatteverket önskar. Inte fuskat, inte köpt "smart", aldrig fått ut nåt på en försäkring, till nyligen kunde jag räkna de dagar jag fått sjukersättning på mina 10 fingrar.
  Betalat en helvetes jävla massa i skatt i 30 år utan att fixa och trixa och gnälla.
  Alltid varit stolt för det. Senaste åren har en liten liten tanke börjat snurra.
  Kanske inte ska vara stolt, kanske borde jag känna mig dum istället.
  För det som sker nu gör att jag känner mig lurad.

  SvaraRadera
 4. Välkommen till den klubben. Någon hade räknat ut för ett par år sedan att 74% av fakturabeloppet på ett byggjobb går till skatt. Tror inte det skiljer mycket från andra hantverksbranscher. En kompis kör "spritbussresor" till Tyskland och de flesta passagerare är fattiga pensionärer.

  SvaraRadera
 5. Ja nu har DN liksom tidigare dess lillasyster Sydsvenskan gjort sig till megafon för Skatteverket, som går ut och anklagar "Svensson" för att handla i de trevliga små multikulturella butiker som anses sååå berikande för vårt samhälle. Ingen får mig att tro att det bara gäller viss försäljning på gatan som gör att Skatteverket missar så många miljarder och vilken servicesektor är det som har så stor svart arbetskraft? Visst Ica har väl inte helt rent mjöl i påsen och Petterssons bygg kanske någon gång slarvar med papper - men vilka är det som samhället aldrig vågar ställa krav på?
  Hur vore det om Skatteverket gjorde sitt jobb och inte skyllde på "Svensson"!

  Precis som Riga tror jag att fler och fler svenska känner sig lurade - vi ska bara betala. Den svenska skattemoralen lär inte bli bättre i framtiden.

  / Karin

  SvaraRadera
 6. Här är det vi kan använda exemplet "Grekland". Inte för att de har ett effektivt skattesystem, utan för att de har långt gången korruption. Man kan inte lite på någon, och det behövs alltid extra betalning för att få det man redan "betalat" för via skatt.

  När jag var liten, som Slas brukade säga, fungerade det.

  SvaraRadera
 7. Kanske är dax att sätta ihop en informationssida med tips hur man lättast underviker att bli lurad av skatteverket. Eftersom jag är en tråkig Svensson som bara har erfarenheter av att inte fiffla känner jag mig ganska borta och tror att många med mig känner samma sak.
  /Plainview

  SvaraRadera
 8. Varför inte istället vara tacksam mot "Svensson" som vräker in skattepengar i systemet?
  De flesta "Svenssons", även småbarnsföräldrar, arbetar idag heltid och bidrar både genom sin arbetsinsats och genom att betala skatt på sin lön till välfärd och mycket annat.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.