2015-07-27

Om Sommar i P1 och Malin Krutmeijers närsynthet

När Sveriges Radio några få månader före förra årets val sände Sommar i P1 hade hela programserien en kraftig slagsida åt vänster. Vad mer är, i fallet med sommarpratarna Kakan Hermansson och Athena Farrokhzad rörde det sig om personer med direkt vänsterextremistiska åsikter. Debattörer av ett slag som aldrig skulle ha kommit på fråga för Sommar i P1, hade deras extremism befunnit sig på höger- istället för på vänsterkanten.

Att det råder dubbla måttstockar i sammanhanget är inget nytt. Det är, trots allt, förhållandevis socialt acceptabelt att hylla både Lenin, Stalin och Mao i Sverige, samtidigt som det är socialt oacceptabelt att hylla till exempel Pinochet. Detta trots att den senare är att betrakta som en duvunge i jämförelse med de tre förstnämnda.

För den svenska vänstern är detta någonting så självklart att man sällan tycks reflektera över den groteska asymmetri detta är ett uttryck för. Av denna anledning väckte Alice Teodorescus medverkan i Sommar i P1 idag stor indignation på Aftonbladets kultursida. Efter att Teodorescus program hade sänts valde denna vänsterdemagogins högborg att publicera en kort men svavelosande text om det förkastliga i Sveriges Radios beslut att låta Teodorescu prata.

Inte nog med, kan man läsa, att Teodorescu är en narcissistisk fullblodsegoist långt ut på högerkanten. Sveriges Radio har därtill i och med Teodorescus medverkan valt att politisera Sommar i P1.

Malin Krutmeijer som skrivit artikeln verkar omedveten om att Teodorescu bara är en bråkdel så "extrem" som Farrokhzad och Hermansson. Hon verkar omedveten om att de senare talade under ett valår och att Teodorescu talade på i sammanhanget största möjliga tidsmässiga avstånd till nästa ordinarie val.

För Krutmeijer tycks Sveriges Radio beslut att i år (gissningsvis delvis till följd av den hårda kritik som riktades mot dem förra året) presentera en något mer balanserad lista över sommarpratare förefalla helt obegripligt. Kort sagt, Malin Krutmeijer verkar totalt omedveten om hur absurt hennes ställningstagande är.

Det är i ljuset av detta man förmodligen skall förstå de uppenbara problemen att upprätthålla objektivitetskravet som public service dras med. Inom stora delar av journalistkåren tycks vänsteråsikter vara någonting så självklart att man helt enkelt tror att begreppet "objektivitet" betyder vänsteråsikter, om än måhända sådana aningen till höger om de egna.

Med denna felkalibrerade syn på objektivitetsbegreppet blir en massmördare som Che Guevara en legitim företrädare för vänsteråsikter, samtidigt som en debattör som Teodorescu blir en extremist. Det hela är förstås groteskt, men debattörer som Krutmeijer är så fast i sin bubbla att de helt enkelt inte tycks kapabla att se detta.


SvD1, Ab1, SR1

12 kommentarer:

 1. Med tanke på det rådande opinionsläget är den stora frågan huruvida Public service kommer att överleva nästa riksdagsval, där kanske en 25 procent av rikdagmännen är SD:are plus kanske 20-30 borgare. Man undrar om de som är ansvariga för SvT och SR överhuvudtaget funderat på vilken gruvlig hämnd en fientligt inställd riksdagsmajoritet kan utsätta Public service för.

  SvaraRadera
 2. Lägg på twitterfeministhatarna så finns det ingen gräns för hur långt åt andra hållet pendeln kan slå.

  SvaraRadera
 3. Susan Sontag skrev redan 1967 att Sverige är det enda landet i världen där ledarsidan i Village Voice är etablissemangsåsikter.

  SvaraRadera
 4. Hemulen: Om din vision ska gå i uppfyllelse, måste det växa fram några borgerliga partier för sådana finns inte idag.

  SvaraRadera
 5. Jag har för mig att en sommarpratare tidigare en gång har haft åsikter som kanske kan anses höger. Drygt 15 år sedan, kanske 20. Rotebergsraggaren. Pratade en hel del om sin gård har jag för mig. Som han kallade för "dagar-som-gården".

  Men annars vet jag inte om det någonsin förekommit högeråsikter.

  Man brukade tala mindre om personliga kriser och mer om getingstick och hängmattor har jag för mig. Och lustiga vedermödor i semestertider. Trevligheter. Kanske skulle det kunna vara höger också? Förminskad klasskamp och dylikt förräderi.

  Hursomhelst har väl Krutmeijer ofta själv medverkat i sveriges radio. Så hon måste väl vara neutral och grovt sakligt oberoende. (ha ha ha)

  SvaraRadera
 6. Krutmeijer fortsätter väl bara den osmakliga mobbing som Åsa Linderborg och Johanna Frändén inledde mot Alice Teodorescu.Dom hatar det faktum att en kvinna som inte är radikalfeminist och dessutom är liberal har fått en plattform på en stor tidning.

  I deras ögon måste du vara vänster och radikalfeminist för att få uttala dig överhuvudtaget.

  Pelle2

  SvaraRadera
 7. Alice Teodorescu är bara ett alibi för sr och ingenting annat. Nästan alla andra sommarprogram som jag har hört i år har innehållit inslag av propaganda till fördel för vänsteråsikter i allmänhet och inflyttningspolitiken i synnerhet. Men om någon påpekar det kan sr som alltid peka på sitt alibi och fortsätta med sin medvetna vänsteragenda.

  Jag har inte hört Alices program men hon brukar vara bra men tyvärr så legitimerar hon vänsterpropagandamaskinen som är sr istället för att bojkotta och isolera den.

  /Sofie

  SvaraRadera
 8. Helt galet är det, men det är som att vänstern är norm och därmed inte politiskt på något sätt. Är inte så bra på att uttrycka vad jag menar, men allt som kommer från vänster ses som självklart och som ett tecken på att man är på den goda sidan.

  SvaraRadera
 9. Visst var ATs inslag bara ett alibi för SR men det innebär inte att hon inte var värd att lyssna på. Jag njöt av varje ord.

  SvaraRadera
 10. Det fanns en tid i Sverige - från 30-talet fram till en bit in på 60-talet då det ansågs positivt att bilda och förkovra sig. Inte minst inom socialdemokratin var man stolt över sina söner och döttrar som nådde framgång. Det var dessa som sedan inom stat och näringsliv såg till att Sverige utvecklades.
  Idag är allt som andas "duktighet" och framåtanda vad gäller riktig kunskap inget som prioriteras.
  Idag är det positivt att avvika så mycket som möjligt, skrika så högt som möjligt att man är förfördelad och kränkt, tillbedja religionen feminismen så ivrigt som möjligt och framför allt visa att man är duktig på att tänka som alla andra på Twitter.
  Att Alice Teodorescu kommer att betyda en hel del i framtidens Sverige betvivlar jag inte - till skillnad från hennes belackare. Inte ens SvD kan se det positiva i hennes drivkraft utan betecknar det som sorgligt.
  Det är bara att gratulera göteborgarna och övriga Sverige som har fått en så skicklig redaktionschef på sin tidning och som på kort sikt lyckats samla så många intressanta skribenter där. Surt sa räven (SvD)
  om rönnbären.

  /Karin

  SvaraRadera
 11. Jag läste just Svd artikel om Alice T.

  Häpnadsväckande av två skäl. Det första är att hennes duglighet, förmåga och objektivitet av tidningen reduceras till något slags invandringskritik.

  Det andra är att SvD publicerat smörjan.

  Godnatt svenskar

  SvaraRadera
 12. Se så!

  Det är åtminstone högt i tak på SvD som närt en kommunist vid sin barm! ( hö hö ) Verkar vara en naturlag att kulturredaktioner hyser oproportionerlig andel vänster-och miljönissar. Givetvis hade samma "sågning" aldrig kommit i fråga på ledarsidan där ju AT har många tillskyndare.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.