2015-07-04

Populisten Sjöstedt

Det var bakom en skylt med parollen "en välfärd att lita på" som Jonas Sjöstedt idag sommartalade i Almedalen. En mer passande paroll hade emellertid varit "att både äta kakan och ha den kvar".

Jonas Sjöstedt inledde sitt tal (den långa listan över krav på dyra reformer som sedan skulle komma till trots) med att förespråka kapitalförstöring i massiv skala i form av en kärnkraftsavveckling. Därefter passade Sjöstedt på att hylla det antisemitiska PR-jippot Ship to Gaza. Denna inledning satte också tonen för vad som komma skulle.

Inför en publik som bland annat bestod av nätmobbaren Ali Esbati ondgjorde sig Jonas Sjöstedt över näthatet. Det var bättre förr, konkluderade Jonas Sjöstedt, och visade därmed prov på en form av folkhemsnostalgi som annars mest brukar förknippas med ett parti som Sjöstedt definitivt inte vill bli förknippad med.

Vänsterpartiet är ett oppositionsparti förklarade Sjöstedt, för att därefter skryta över de klientelistiska bidragsreformer man i egenskap av stödparti till den rödgröna regeringen har fått igenom. Därefter passade en trumpen Sjöstedt på att beklaga sig över att "Moderaterna och Sverigedemokraterna" enligt honom (och trots att Moderaterna i och med DÖ har lagt sig platt för regeringen) sätter käppar i hjulet för den regering som Sjöstedt själv påstår sig vara i opposition mot.

Våra grannländer lyckas avsevärt bättre med skolresultaten än vad vi gör, konstaterade Sjöstedt, emellertid utan att reflektera över det faktum att Vänsterpartiet med näbbar och klor har försvarat den flumskolepolitik som resulterat i att så är fallet. Med samma brist på konsekvens passade Sjöstedt därtill på att avfärda de jobbskatteavdrag som ökat progressiviteten i skattesystemet som skattesänkningar för "de rika".

Talet om "de rika" fick en vidare förklaring när Sjöstedt kom till vad som förmodligen får sägas vara det spretiga talets huvudtema, nämligen välfärden. Sjöstedt hann både nämna sjukvården och idissla frågan om vinster i välfärden ännu en gång, men det var emellertid inte skolresultaten eller tillståndet för sjukvården som var i fokus då Sjöstedt utvecklade sitt resonemang om vad välfärdssatsningarna borde gå ut på.

Istället för bättre sjukvård eller skola var det högre bidrag som enligt Sjöstedt är den mest angelägna välfärdsfrågan. Av hans tal att döma är Sverige ett utpräglat klassamhälle med avgrundsdjupa klassklyftor. Detta är förvisso en bild som inte stämmer med verkligheten, men är å andra sidan en så central tes i den föråldrade marxistiska ideologi Vänsterpartiet klamrar sig fast vid att en anpassning av kartan till verkligheten skulle leda till en akut vänsterpartistisk identitetskris.

Därför talade Jonas Sjöstedt ikväll med darr på rösten om de föräldrar som inte har råd eller tid att ta bussen till stranden för att bada med barnen på sommarlovet, och som därför nu skall få hjälp av det "sommarlovsstöd" som Vänsterpartiet idag lanserade. Utgiftsökningar av det här slaget var emellertid inte de enda som Sjöstedt föreslog i sitt tal, tvärtom.

Arbetslösheten skall enligt Sjöstedt trollas bort genom att de arbetslösa får skattefinansierade offentliga jobb, samtidigt som man som tidigare nämnts under ytterst kostsamma former lägger ned kärnkraften. Frågan om vilket skattetryck som skall finansiera allt detta valde emellertid Sjöstedt att inte gå in närmare på.

Denna fullständigt ansvarslösa syn på ekonomi återkom då Sjöstedt antydde att Sverige borde lägga ned Vattensfalls kolkraftverk i Tyskland i stället för att sälja dem. Denna fullständigt ansvarslösa syn på ekonomi återkom då Sjöstedt inte bara ännu en gång uttalade sitt villkorslösa stöd för den vänsterpopulistiska extremistregeringen i Grekland, utan därtill jämförde morgondagens folkomröstning om huruvida landet skall skall dumpa sina skulder på andra länders skattebetalare eller ej med den svenska folkomröstningen om EMU-medlemskap.

Det var inte bara en tvättäkta populist som ikväll talade i Almedalen. Det var dessvärre en tvättäkta populism som i och med DÖ också har stort inflytande över den svenska ekonomiska politiken.

Läs även:
Anybody's Place
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, Av1, SvD1, SvD2, SvD3, Ex1, Ex2, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4

5 kommentarer:

 1. Åh nej, darr på rösten igen? Vad är det med Karl som gör att han aldrig kan prata längre stunder utan att ta till lipen?

  SvaraRadera
 2. Det är den nya känslosamheten. Den kan iakttas i alla de olika teveprogram där kändisar samlas för att beundra varandra och avge bekännelser av olika slag. Inte ett öga är då torrt! Sjöstedt är ju feminist, det vet alla. Finns de då något bättre sätt för honom att visa att han är en tvättäkta dito än några väl avvägda gråtparoxysmer här och där i talet? Han visar ju då med all önskvärd tydlighet att han kastat också den manliga "dygden", den att inte gråta, överbord. Han anammar en förment kvinnlig egenskap, känslosamhet och närhet till tårar och demonsterar sin "kvinnliga" sida för publiken. Att sedan inte alla eventuella väljare attraheras av Sjöstedts gråt är en annan sak. Han vänder sig i första hand till redan troende. Så gråt på, Jonas!

  Leif

  SvaraRadera
 3. Som jag ser det, och som många jag har pratat med ser det, står motpolerna i svensk politik inte längre mellan höger och vänster utan mellan västerländsk humanism och mänskliga fri- och rättigheter å ena sidan och någon sorts helvete (ursäkta svordomen) å andra sidan. Några jobbskatteavdrag eller värnskatt hit eller dit är inte viktigt när andra värden står på spel.

  SvaraRadera
 4. Sjöstedt vill "trolla bort" arbetslösheten genom att ge offentliga jobb åt de arbetslösa. Det har redan prövats i Grekland. Är det någon som vet hur det gick? Har inte riktigt hängt med.

  SvaraRadera
 5. För övrigt är det dags för grekerna att börja jobba vitt och betala skatt!

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.