2015-08-18

Ett nattsvart, haveristiskt, farligt och närmast patologiskt hat

Aftonbladets opinionssidor har under de senaste åren stått för många övertramp. Man har gapat, man har skrikit, man har smutskastat och förminskat. Inför detta ställer man sig emellertid helt oförstående när övertrampen i fråga påpekas av andra. Istället projicerar man närmast systematiskt samma tillkortakommanden på sina ideologiska motståndare. Förra veckan sattes emellertid ett nytt lågvattenmärke, även med Aftonbladetmått mätt.

I en kulturartikel valde Åsa Linderborg att offentligt ventilera det förakt hon hyser för Expressenjournalisten Niklas Svensson. Inte nog med att Svenssons utseende inte faller Linderborg i smaken. Han är därtill, kan man läsa, en dumdryg, okultiverad och klenbegåvad tölp som aldrig förmått tänka en enda originell tanke. Vad värre är, han gillar inte ens odemokratisk aktivism!

Svensson har, kan man läsa, inte bara fräckheten att gilla vad Johan Hakelius och Per Gudmundson (namn som, låter Linderborg antyda, osar av rasism och förtryck) skriver. Han har därtill gått i bräschen för att sänka hela den svenska politiska journalistiken. Som om inte detta vore nog har Svensson därtill mage att anse att Jason "Timbuktu" Diakité bör leva som han lär! Ja, så genomusel är Svensson att Linderborg tror sig veta att "man kan placera honom i n*"rbollshögern".

Som om inte denna utläggning vore nog passar Linderborg på att göra klart att vad försvaret förra hösten spanande efter i Stockholms skärgård var "fantasiubåtar". Vad mer är, Linderborg gör dessutom klart att vad som har "hänt" med Niklas Svensson "hänger ihop" med var som har "hänt" med den svenska borgerligheten. Niklas Svensson är kort och gott "borgarnas idealmänniska", konkluderar Linderborg. Efter en utläggning om de "blåbruna nätkrigarna" avslutar till sist Linderborg sin text med att konstatera att det var en medial högerkonspiration som "mosade" Mona Sahlin i samband med valet 2010.

Vad Linderborg ger uttryck för är inte, till skillnad från vad hon själv påstår, idealism, solidaritet eller kärlek. Ej heller handlar det om ett välmenande men förvirrat engagemang som gått över styr. Vad Linderborg ger uttryck för är hat. Ett nattsvart, haveristiskt, farligt och närmast patologiskt hat.

Att personer med en sådan inställning har en given plats i den svenska vänstern är inte ett uttryck för vare sig omtanke eller en vilja att förbättra samhället. Att personer med en sådan inställning har en given plats i den svenska vänstern visar att starka krafter inom samma vänster både hyllar det totalitära och har allvarliga problem med sin demokrati- och människosyn. Krafter som med en nihilists sentimentalitet anser att ändamålen helgar medlen. Krafter som själva tar sig friheter de aldrig någonsin skulle acceptera att någon annan tog sig. Krafter för vilka, skulle de plötsligt finna sig mitt i en revolution, steget till pöbelvåld är väldigt kort.

Mest skrämmande är kanske hur den svenska högern inte bara har överseende med detta, utan därtill anpassar sig till det. En höger som backar varje gång denna vänster hotfullt tar ett steg framåt. En höger som övertagit ett flertal av denna vänsters hjärtefrågor. En höger inom vilken man är livrädd för att få sin moral ifrågasatt av samma vänster. En höger inom vilken många anser att en av Åsa Linderborgs hummerknivar är det finaste betyg man kan få på sin liberala renlärighet.

I söndags talade Stefan Löfven i sitt sommartal bland annat om näthat, men att kulturchefen på Sveriges största tidning ägnar sig åt ohämmat näthat nämnde han inte med ett ord. Det är ingen slump. De dubbla måttstockarna är inte bara normaliserade i Sverige, de är institutionaliserade.
Ab1, SvD1

9 kommentarer:

 1. Kan bara säga amen. Hur i h-e kan en person som Åsa, med kommuniststjärnan runt halsen och hyllandes Lenin, överhuvudtaget få utrymme i media?? Aftonbladet, vilken tragedi.

  SvaraRadera
 2. Jag saknade ord och kände mig nedsmutsad och solkig när jag läste Åsa Linderborgs hatiska uppstötning. Därför är jag mer än imponerad av att du orkade ta dig igenom sörjan och ändå kunde skriva en av de starkaste bloggposterna du skrivit.

  Hatten av medan jag gör vågen .. och tack!

  SvaraRadera
 3. Anybody: Tack. Läste detta sent igår och blev fly förbannad. Var helt enkelt tvungen att skriva om det.

  SvaraRadera
 4. Christopher Jolin19 augusti 2015 00:04

  Den svenska vänstern tror fortfarande blint på sitt prästerskaps dogmer. Ministrar, kulturpersonligheter, mediamänniskor; eliten som alltid sparkar uppåt. Trots att de sitter på maktpositioner de har ockuperat i många, många år så ser de fortfarande sig själva som heroiska underdogs i kampen mot det onda på samma sätt som Fidel Castro fortfarande är en revolutionär man av folket...

  SvaraRadera
 5. Det är ju inte bara Åsa Linderborg på Aftonbladet som ägnar sig åt att försöka tysta oppositionen. Karin Pettersson skrev förra veckan en ledare där hon mer eller mindre förtäckt försökte utmåla SVd,s och Göteborgspostens ledarskribenter som rasister.De har ju dessutom ägnat sig åt att hata Alice Teodorescu ända sedan hon blev chef för Gp,s ledarsida.
  Fredrik Virtanen ägnade delar av helgen åt att håna Jenny Nordberg på SVD som undrade varför Fi inte försökte göra något för de kvinnor som våldtas och säljs som sexslavar hos IS. Det kallade Virtanen för stor humor och ägnade sig väl därmed åt klassiska härskartekniker.Undrar hur det går ihop med hans påstådda feminism att hata kvinnor ?
  Aftonbladet är en radikalfeministisk och kulturmarxistisk hatblaska som jag innerligt hoppas går i konkurs.

  Pelle2

  SvaraRadera
 6. Varför gör inte fler motstånd mot vänsterns dubbla måttstockar? Ivar arpi är föredömligt artig mot galningarna, men när han antyder att vänstern går för långt, så får han hela kopplet med Po
  Idol mi spetsen efter sig. Det är galet. Hoppas Nicklas S stämmer för förtal.
  Pellafant
  PS. Fattar inte twittertugget. Vad menas med hummerkniv?

  SvaraRadera
 7. Daniel Suhonen skriver en lika hemsk "uppföljare idag på Dagens Samhälle debattsida. Hemskt att läsa vilken skev bild dessa marxister har av demokrati, yttrandefrihet, debatter/debattörer, fakta kontra dröm osv. Frankfurtskolan skulle nå enorma höjder i PISA...

  http://www.dagenssamhalle.se/kronika/dags-att-foersvara-sverige-fran-nationalismens-vaeckelse-17480

  SvaraRadera
 8. Po Tidholm, inte idol (autokorrekt från helvetet) förföljde ju Ivar A i veckan. vänsterns hat är väl bevakat av bloggen toklandet för övrigt, om nu någon har missat den. Dessutom, så har MIT en väldigt bra kommentarsfunktion, bättre än din fnord:-)
  Pellafant

  SvaraRadera
 9. > kulturchefen på Sveriges största tidning ägnar sig åt ohämmat näthat nämnde han


  Fast det är ju inte näthat utan pappershat, det goda fina hatet. Artikeln verkar halvgalen i sin katarakt av förakt. Kanske skall skribenten beklagas snarare än klandras. Att journalisterna smädar varandra är inte så dumt. Normalt ger de sig bara på dem som inte kan försvara sig. Vi kan i alla fall se att det är på papper, inte i fiber, som samhällsklimatet förfaller.


  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.