2015-08-04

Om Wikipedia och den klåfingriga staten

Wikipedia är en fantastisk företeelse. En ideell stiftelse tillhandahåller en gratistjänst och eldsjälar världen över fyller den med innehåll och donerar frivilligt pengar för att täcka de löpande utgifterna. Resultatet har blivit det bästa och mest omfattande uppslagsverket någonsin.

Detta är ett fantastiskt exempel på vad civilsamhället är kapabelt till. Det har inte krävts något stort förlag eller någon rik mecenat. Inte heller är Wikipedia (till skillnad till exempel Nationalencyklopedin) en produkt av politiska beslut eller ofrivilliga tillskott från skattebetalarna. Wikipedia är istället ett gräsrotsprojekt som lockat fram det allra bästa i människor.

Att ett gräsrotsprojekt gjort succé utan att svenska staten fått utöva kontroll över det ses emellertid inte med blida ögon i maktens korridoren. Därför har en av alla de där myndigheterna som kostar skattebetalarna pengar utan att detta tillför samma skattebetalare ett smack avsatt skattemedel för att styra Wikipedias innehåll. På så sätt påtvingar man inte bara Wikipedia Den Rätta Läran, man knyter därtill svenska Wikipedia närmare staten.

Att den svenska staten på detta sätt slösar bort skattepengar samtidigt som skatterna är skyhöga, laglösheten breder ut sig och Sverige står utan ett försvar är illa nog. Att staten därtill inte förmår hålla sina fingrar borta från ett fantastiskt gräsrotsprojekt fyller mig med avsmak.

Relaterat:
Om reg(l)eringen Löfven och crowdfunding
SvD1, Exp1

3 kommentarer:

 1. Typiskt svensk stadscensur. Allt ska kontrolleras.och när det går dåligt för Aftonbladet är det ett hot mot demokratin.Folk kan ju råka läsa sanningen på nån blogg på Internet.

  SvaraRadera
 2. Ett utvidgat alla ska med? Numera "Allt ska med".

  SvaraRadera
 3. Kanske kan verka oskyldigt.

  Men det är det inte.

  Samma taktik används genomgående och alltmer omfattande överallt i samhället. Syftet är att smalna av och filtrera.

  Engagemang som är genuint värdefulla och har en humanistiskt berömvärd ambition utnyttjas politiskt och styrs bort från ursprungs idéerna.

  Kyrkan är ett exempel. Är ju stor och har viss makt. Kan den lämnas utanför partipolitik eller allmänpolitisk styrning? Absolut inte.

  Miljörörelsen. Massor av goda föresatser och viktiga ambitioner. Saknas det partipolitiska agitatorer mitt bland miljörörelsen? Absolut inte.

  Kultursektorerna. Svaga ekonomiska flöden kommersiellt sett. Viktig påverkan på folk direkt och ännu mer genom medias uppmärksamhet. Där "hjälper man till" med möjlighet till ekonomiskt stöd. På några små obetydliga villkor. Lite värderingar bara. Sådant som alla kan ställa upp på. Då kommer pengarna. Är det helt fritt från politiska ambitioner och partipolitiska synpunkter? Absolut inte.

  Kvinnorörelsen med rötter i 1800-talet. Samma rättigheter för samma skyldigheter. Samma ersättningar för samma ansträngningar. Alla skall med. Fast det går att skruva några varv till för en mer politiskt gångbar användning. Vissa måste ha mer för att komma lika. Vissa måste prioriteras trots sina brister eller just på grund av dessa. Andra måste motas tillbaka på grund av sin driftighet. Girighet eller kunnighet. Eller på grund av sin motivation bara. Andra vet inte sitt eget bästa och måste lära sig detta. Genom erfarenhet. Som aktivisternas kamp med särbehandling kan ge dem. Är den särbehandlingen helt utan politiska ambitioner? Enbart och totalt saklig? Absolut inte.

  På det här sättet så väver man in tvångsföreställningar om det goda värderings samhället. Vilket jämställs med aktivistliberaler och vänsterspöken. Samtidigt som man trycker ner alla andra som har en genuin fast partipolitiskt mer svårutnyttjad ambition.

  Så är det på alla områden. Allt engagemang skall underordnas partipolitiskt användbara strukturer. Aktivistsamhället styrt av politikelit. Som samtidigt saknar kunskaper om nästan alla områden de verkar inom. Endast fakta, teknik och sak kunnighet håller det fullständiga vansinnet på mattan fläckvis.

  När man talar om skräckvisioner för samhället så menar man ofta att elitistiskt övergripande ideologier styr in i alla människors vardagliga sysslor och tänkanden. Så att alla ständigt måste ta hänsyn till detta.

  Det är dit vi är på väg.

  Absolut visst.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.