2015-09-30

19 timmar och 45 minuter

Under fredagen väckte en desperat Morgan Johansson viss uppmärksamhet då han (i ett utslag av vad som för övrigt rimligtvis måste vara ministerstyre) tillkännagav att regeringen ämnade placera asylsökande i tomma fängelser.

Kriminalvården säger sig nu (förutsatt att man först – och inom myndighetens befintliga budgetramar – uppför baracker på sina ägor) kunna erbjuda Morgan Johansson 800 platser. Detta hade förr om åren varit ett icke oansenligt tillskott i sammanhanget.

För närvarande söker emellertid ungefär tusen (eller för att vara mer exakt, 972) personer asyl i Sverige varje dygn. För Morgan Johanssons del innebär detta att Kriminalvårdens diversifiering av verksamheten ger honom en andhämtningspaus på 19 timmar och 45 minuter.

Vad de övriga åtgärder som regeringen och myndigheterna planerar beträffar, ser det inte särskilt mycket bättre ut. Det tilltänkta tältlägret i Kramfors skulle ge regeringen en respit på två dagar. Den tilltänkta kåkstaden på Rinkabyfältet utanför Kristianstad skulle ge regeringen arbetsro i halvannan vecka. Tio dagar efter att befolkningen i Kristanstads kommun plötsligt hade ökat med tolv procent, skulle regeringen emellertid behöva återupprepa proceduren i någon annan kommun.

Det är genom att vidta dessa panikåtgärder som Stefan Löfven anser sig "ta ansvar". Det är detta sömngångaraktiga gripande efter varje tänkbart (och otänkbart) halmstrå som regeringen kallar för att bringa "ordning och reda". Man behöver vara såväl kroniskt "faktaresistent" som fullfjädrad "statistikskeptiker" för att inte förstå att det hela kommer ta en ände med förskräckelse.

Läs även:
Motpol, Den sjätte mannen
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SVT1, SR1

13 kommentarer:

 1. Först
  Tack för dina bloggposter
  Ge inte upp!
  Därefter
  Märkligt nog har jag inte tänkt på det allvarligt innan...
  Har ju 350 kvm att hyra ut till verken, vad de nu kallar sigBåde verken, och de nytillkommande!
  Tänkte ta reda på vad som gäller
  Migrationsverket verkar lagom desperata
  Lovande
  Kanske en liten inkomstkälla
  Vill ju gärna tacka ett älskat fosterland
  Saknar detta för övrigt

  SvaraRadera
 2. Ryktas om containerby i Botkyrka, Tullinge, på en gammal flygplats, icke sanerad, kunde inte bygga bostäder där på grund av det. Fint bostadsrättsområde bredvid. Rykte alltså.

  SvaraRadera
 3. Varje morgon när tidningen kommer, och varje kväll när Rapport sänds, noterar man frånvaron om nyheter om asylinvandringen, och tänker "inga nyheter, vad skönt, då måste inflödet ha upphört ". Tills man ser på Migrationsverkets nyhetssida att den fortsatte också igår.

  Hur kan svenska media prioritera annat än den fullständigt omvälvande utveckling som pågår dag efter dag? Hur tänker regeringskansliet? Hur kan berörda myndigheter (Ekonomistyrningsverket, Socialstyrelsen, Skolverket, Migrationsverket, Polismyndigheten osv) underlåta att slå larm om att utvecklingen inom deras ansvarsområde går käpprätt åt helsike?

  SvaraRadera
 4. Hej.

  @ Lars Åhlin: då du sällan når över en viss nivå inom verk och myndigheter utan att vara partigängare eller ha en sponsor som anser dig lojal, så innebär det att den som framför kritik o/e faktauppgifter i strid med värdegrunden kan betrakta sin karriär som avslutad (i alla fall när det rör invandring och mångkultur). Innan man ens når i närheten av en sådan position är en noggrann gallring genomförd, där lojalitet mot systemet och ett eller annat parti är direkt avgörande. Därför hörs inga larm eller protester. Ingen vill 'skickas till Öst-fronten' (eller Fas3) sas.

  Vi tjänstemän i utförarled har med åren blivit väldigt duktiga på dubbeltänk och på att motverka krimtänk hos oss själva. Om order kommer att mångkultur och öppna gränser är bra, kan inga fakta visa på motsatsen. Om betygen och kunskaperna störtdyker kan vi inte se att det sker, eftersom vi har världens bästa skola. Och så vidare.

  Personligen hoppas jag på palatskupper inom S/M-partierna, så att en samarbetsregering (kanske till och med med SD:s passiva stöd?) kan sätta stopp innan vi havererar totalt. Helst innan resten av Sverige ser ut som Malmö.

  @ bloggägaren: din blogg är en av de mer läsvärda både språkligt då du väl avväger passion och saklighet, och innehållsmässigt. Förtvivla inte, jag tror allt fler med reell makt har börjat agera bakom kulisserna. Kanske ser vi snart förbättringar och konkreta långsiktiga planer? Mitt råd, om du inte misstycker, är att om det är om liberala samhällsbyggen du vill resonera så gör det. Där finns definitivt massor med bränsle till debatter och inlägg.

  Kamratliga hälsningar, och med ursäkt för textväggen
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 5. För de ansvariga inom mynigheter etc är det bäst att blunda och hålla tyst samt plocka ut sin lön så länge det bara går. Skulle de påpeka att detta går i skogen, vilket de rimligen måste inse, får de enbart en massa olustiga epitet påklistrade på sig och får se sin karriär terminerad omgående.

  Vilket är då det nest rationella beslutet?

  /Eskil

  SvaraRadera
 6. Rikard: Tackar för berömmet. Behövde bara gnälla av mig lite i gårdagens inlägg. Min poäng var nog att jag ofta har ambitionen att skriva om nåt annat, men att verkligheten nästan varenda dag tenderar att komma emellan.

  SvaraRadera
 7. Kära Fnord
  Jag följer dig och Antonson varje dag, utan er skulle jag bli galen. Dagens facebook om familjebråket var för övrigt bara så himla kul, älskar er!
  Men du som hänger med modorliberalerna på twitter, vad har hänt med Ivar april? han har inte skrivit nåt på svd på länge och tidningen har tagit en tydlig sväng in i pk-träsket. Har han blivit stoppad i nån frysbox eller giftskåp? Svd håller på att bli lika oläsbar som DN!
  Pellafant

  SvaraRadera
 8. Den svenska flyktingindustrin är som ett pyramidspel, det behövs ständigt fler flyktingar så att ingen utförare riskerar sitta med Svarte Petter. Hur stor arbetslöshet får vi när flyktingströmmen sinar och hur många konkurser bland entreprenörerna?

  SvaraRadera
 9. Det måste vara besvärligt för den som trott att de skulle få spela schack med obegränsad betänketid. Nu upptäcker de att spelet är stressig realtidsstrategi mot tonåringar som spelar flera timmar om dagen och kan alla knep.

  Klart man blir utklassad.

  SvaraRadera
 10. Pellafant: Hade faktiskt inte ens tänkt på det. Föräldraledig kanske?

  SvaraRadera
 11. Kanske. Men jag tror det är mer än så, de senaste veckorna har svd haft extremt okritiska pk-artiklar på första sidan. Idag står det glesbygdskommuner i kö för att ta emot fler flyktingar. Igår att nu äntligen ska svenska sjöräddningen rädda alla ifrån alla drunkna inmedelhavet, typ. De har svängt, och kör samma spår som dn nu. Jag tror nån husse har tagit svd i örat och sagt att vi SKA ha hit Maximalt med flyktingar tills....ja vad? Vad är planen? Att alliansen ska vinna valet 2018? Det kan de glömma.
  Pellafant

  SvaraRadera
 12. Men kopplingen mellan ledarsidorna och tidningarnas övriga innehåll är väldigt svagt. Nyhetsrapporteringen i Svenskan har varit lika sossig och vinklad som i övriga tidningar hela tiden.

  SvaraRadera
 13. Herr Arpi har tagit tjänsteledigt för att skriva klart en bok med Adam Cwejman. Dessvärre går även Per Gudmundson på tjänstledighet (pappaledig). Detta gör ju ledarsidan lite tunn framöver. Vikarien Alexandra Ivanova känns lite för muf:ig fortfarande och hon delar förmodligen inte herrarnas syn på migrationspolitiken. Tove Lifvendahl får nog rycka in lite oftare hoppas jag.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.