2015-10-10

Livet efter DÖ

Igår rapporterade Migrationsverket att 8 899 personer hade sökt asyl i Sverige under de senaste sju dagarna. Siffror som dessa har gång på gång förklarats med inbördeskriget i Syrien. Av de 8 899 personerna var 5 909 emellertid inte från Syrien. Detta betyder att asyltrycket på Sverige nu på årsbasis uppgår till över 300 000 personer exklusive alla syrier.

Detta beror inte på att det har blivit sämre i världen, det beror ironiskt nog på att det har blivit bättre. Det finns med andra ord ingen anledning att tro att situationen kommer att förändras så länge inte svenska och europeiska politiker börjar vidta drastiska åtgärder. De tältläger som regeringen igår aviserade igår är ingen tillfällig åtgärd. Om inte politiken snabbt läggs om kommer tältläger att bli det nya normaltillståndet.

Igår (som av en händelse samma dag som regeringen höll sin presskonferens om tältläger) sprack DÖ. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor försvarade pliktskyldigt uppgörelsen, men helt utan patos. Bara några timmar efter att jublande kristdemokrater röstat för att lämna DÖ, hade också Alliansen i sin helhet hunnit dödförklara förra julens styggelse till politiska överenskommelse.

När Anna Kinberg Batra 21.03 därefter kommenterade det hela i Aktuellt, framstod hon inte bara som märkbart lättad över att slippa den tvångströja Fredrik Reinfeldt tvingat på henne. Hon passade därtill på att antyda att regeringen nu inte kan fortsätta på den inslagna vägen.

Vad som har hänt de senaste åren är att försvaret för den extrema invandringspolitiken blivit båda blockens huvudfråga. Detta var säkerligen aldrig deras avsikt, och eventuellt förstår de det dessutom inte heller riktigt själva, men detta är i praktiken likväl vad som har hänt.

På vänsterkanten har Stefan Löfven blivit tvungen att göra det utopistiska Miljöpartiets fundamentalistiska linje i frågan till hela regeringens. Detta trots att han gissningsvis inte delar deras syn på saken, detta trots att Socialdemokraterna därmed inte har råd att genomdriva de reformer de vill genomdriva och detta trots att man nu är på väg att helt undergräva de ekonomiska möjligheterna till att bedriva socialdemokratisk politik i Sverige.

På högerkanten har Alliansen å sin sida genom DÖ och genom sitt enögda försvar för "öppenheten" valt att prioritera den extrema invandringspolitiken före skattesänkningar, före valfrihet, före arbetslinjen, före näringspolitiken och före allianspartiernas alla övriga hjärtefrågor. De skulle kunna ta över makten vilken dag som helst, bara de gick med på att göra den extrema invandringspolitiken något mindre extrem, men har varit väldigt tydliga med att de inte avser att göra detta.

Fredagens och den föregående lördagens presskonferenser om migrationspolitikens konsekvenser har i viss mån framstått som rop på hjälp. Så här blir det, tycks socialdemokraternas mer verklighetsförankrade krafter velat signalera, om regeringen även fortsättningsvis måste driva Miljöpartiets migrationspolitik.

Parallellt med detta förändrades signalerna från moderat håll. Efter att Sveriges kommuner och landsting gått ut med att den av nymoderater så hyllade "öppenheten" nu riskerade att leda till att världens högsta skatter skulle behöva höjas med ytterligare två procentenheter, valde Anna Kinberg Batra i stället att (och därtill som av en händelse bara timmar före att regeringen skulle meddela att det nu är tältläger som gäller) göra ett påfallande skarpt utspel om gränskontroller:
"Det är dags för regeringen att ta ansvar för situationen. Det är en extrem påfrestning vi nu ser som förvärras för varje dag. Vi måste få ordning på vilka som kommer hit".
Kanske var det därför Kinberg Batra senare samma kväll var så snabb med att dödförklara DÖ. Kanske bidrog därtill förra månadens Centerstämma, under vilken försvaret för den extrema migrationspolitiken antog närmast väckelsemöteliknande former. Det hade nu blivit uppenbart att en eventuell alliansregering 2018 inte skulle kunna hantera frågan.

Det vore minst sagt naivt att ta ut någon seger i förskott, risken för att regeringen kör landet i botten är fortfarande överhängande. Nu finns emellertid åtminstone ett litet hopp om att förutsättningarna för en mer ansvarsfull politik sent omsider faktiskt är på väg att materialisera sig. Regeringens budget kommer dessvärre sannolikt att klubbas, men redan nu kan vissa tecken på att en förändring är på gång faktiskt skönjas.

Det är bara att hoppas på att Sverigedemokraterna ligger lågt i nuläget, eftersom varje försök från deras sida att ta politiska poäng på det inträffade lär bidra till att försvåra en lösning. Skulle det gå så långt som till nyval är det hög tid att väljarkåren lämnar känslorna, hämndbegäret och de storvulna visionerna hemma. I nästa val, när detta än hålls, kommer vi helt enkelt inte ha råd att ta med oss något annat än ett iskallt intellekt in till vallokalen.

Läs även:
Motpol, Anybody's Place


En kommentar till de senaste månadernas nyhetsrapportering

DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Exp1, Exp2, Exp3, Exp4, Exp5, Exp6, Exp7

6 kommentarer:

 1. Inte säker på att migrantkrisen beror på att världen blivit bättre. Det finns andra möjliga orsaker.

  Vi vet att flyktingströmmen via Libyen möjliggjordes tack vare Kaddafis fall. En diktator försvann men det blev kanppast bättre vare sig för Europa eller folket i Libyen.

  Erdogans maktanspråk kan ha spelat en stor roll för den akuta krisen. Se bl a Johan Westerholms blogg.

  Och sen har vi Iran. Är det möjligt att EU:s enträgna krav på en uppgörelse med Iran avseende kärnteknik - oavsett vad de långsiktiga konsekvenserna skulle bli - nu slår tillbaka mot EU? Åtminstone en isrelisk kommentator tror att så är fallet.

  Europe's refugee crisis driven by Iran deal

  Otroligt? Osannolikt? Kanske. Men en god vän som har insyn i asylärenden säger till mig att afghanerna som nu börjar strömma in i landet - nej trots allt som står i msm så är huvuddelen av asylanterna inte från Syrien - berättar att de bott i Iran under flera år men att Iran nu börjar deportera afghanska flyktingar tillbaka till Afghanistan. Unga män får emellertid ett erbjudande; gå med i armén, dvs Hezbollah eller revolutionsgardet, och slåss mot ISIS i Syrien så får du medborgarskap i Iran.

  År inte helt säker på att vare sig vår lokala regering eller vår verkliga regering i Bryssel förstår hur maktspelet i främre orienten och mellanöstern bedrivs.

  (OK, den sista mening var onödigt sarkastisk.)

  SvaraRadera
 2. Klockren löpsedelsparodi : )

  On topic så undrar jag vad för slags röst i ett nyval som skulle räknas som "iskallt intellekt" för en liberalkonservativ väljare?

  SD är i princip sossarnas högerfalang kombinerat med finsk migrationspolitik. Inte den katastrof som många andra vill få det till, men inte heller särskilt upphetsande. Dessutom tvivlar jag på ledargarnityrets förmåga - politik är trots allt ett hantverk också, inte bara en uppsättning visioner.

  Bland de borgerliga så känns KD som de enda med integritet, och dessutom de enda med en någorlunda balanserad liberalkonservativ linje. Inte halleluja-liberalism a la Centern, eller smygvänster a la Folkpartiet. Moderaterna vill jag av princip inte rösta på längre. Men KD är för små för att bli annat än en knähund åt någon större part. Dessutom slits partiet mellan sunda liberalkonservativa idéer som jag gillar och mer vänsterorienterad, moralistisk socialkonservatism. För mig känns det inte helt betryggande.

  Små liberala uppstickare av typen Piratpartiet eller Klassiskt liberala partiet är inte vad Sverige behöver i nuläget, plus att rösten skulle bli bortkastad.

  Det bästa för landet är antagligen en stor koalition M+S efter ledarbyte på båda hållen, alternativt en koalition M+SD+X (KD?). Men frågan är om någondera är realistiskt, oavsett var man lägger sin röst? Nu har jag redan "röstat med fötterna" genom att flytta utomlands. Men man vill ju trots allt göra sin demokratiska plikt om nyvalet kommer. Och det har nog aldrig tidigare känts lika svårt.

  /Eric Brand

  SvaraRadera
 3. I TV nyheter säger polisen att tusentals ankommande inte söker asyl,var de tar vägen vet de inte,hjälp!!!va menar stasiminister med ordning och reda,ljuger han?törs man gå utanför dörren efter mörkrets inbrott?inte känner jag mig lugn med beskedet från regeringen eller polisen!

  SvaraRadera
 4. Som lök på laxen meddelades nu i Rapport, att polisen tror att hälften av de som kommer till Sverige inte söker asyl. De kommer alltså 20 000 okända människor till Sverige varje vecka!
  Detta betyder att myndigheterna helt har tappat kontrollen. Den stat som inte kan kontrollera sina gränser är inte längre suverän utan har upphört att existera!
  När det gäller budgetresonemanget är detta ju helt överspelat. De kostnader som tas upp för invandringen för nästa år är alldeles för låga och därmed är budgeten långt ifrån i balans. Helt enkelt en olaglig budget. Den riksdagsman som inte påpekat detta borde inte sitta i riksdagen.
  Civilingenjör Bo Adoolfsson

  SvaraRadera
 5. Även sett uppgiften att hälften inte söker asyl.

  https://twitter.com/Spesam/status/652897722433933312

  I så fall kommer i nuvarande takt 8899 * 52 * 2, över 900 000, under ett år att ha passerat våra gränser.

  /M

  SvaraRadera
 6. Att döma av intervjun med AKB i SvD så behövde inte DÖ ens tre dagar för att återuppstå (ok, det är möjligt att den dör igen på moderaternas stämma, men jag skulle inte satsa några större summor på det). Håller detta i sig så är det nog bara att förlika sig med att det finns ett oppositionsparti. Min syn på SD är att de flesta kritiska påståenden som görs om partiet är korrekta, om än ibland överdrivna. Dock, om man har att välja mellan en bristfällig och oerfaren chaufför som vill försöka hålla sig på vägen och en något mer erfaren och kompetent chaufför som trycker gasen i botten mot bergväggen, så är valet trots allt ganska enkelt.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.