2015-10-20

Miljöpartiet de totalitära


Igår presenterade Miljöpartiets kulturpolitiska arbetsgrupp resultatet av sitt arbete, i form av en rapport med namnet "Kulturen – det fjärde välfärdsområdet". Detta krystade namn är ingen slump, tvärtom genomsyras rapporten av precis samma sorts nyspråk som undertiteln är ett exempel på.

Det finns mycket att anmärka på i rapporten. Till syvende och sist är det emellertid inte förslagen om "bredbandsskatt", konstnärslön och ett utökat public service-uppdrag som är problemet. Ej heller är det främst den rikliga förekomsten av skrivelser som "[m]ånga av oss behöver minska vår materiella konsumtion" som skaver. Det stora problemet med rapporten är att vad den ogenerat föreslår är införandet av en totalitär samhällsordning.

De förslag som rapportförfattarna lämnar har nämligen väldigt lite med kultur att göra. Tvärtom syftar förslagen till att politisera kulturen, kulturpolitiken och samhället i stort. Vänsterextrema idéer om postkolonialism, intersektionalitet och identitetspolitik skall inte bara genomsyra kulturen (förslag 5), de skall därtill ges en given plats i skolundervisningen (förslag 6).

Barn skall, antyder rapportförfattarna, redan från tidig ålder indoktrineras till poststrukturalister, något man vill uppnå genom att kultur- och utbildningsdepartementen slås samman till ett "bildningsdepartement". Som om inte detta vore nog skall därtill en av staten framtagen och sanktionerad normkritik bli en kulturens ledstjärna (förslag 5).

Samtidigt som det samiska kulturarvets etniska särart skall bevaras och stärkas (förslag 4), skall det svenska kulturarvet omdefinieras på politisk väg (förslag 3). Historien skall skrivas om och samlingar skall tillrättaläggas och censureras för att spegla samtida vänsternormer.

Man understryker å ena sidan vikten av "kultur i hela landet" (förslag 9), men gör samtidigt klart att de regionala museerna skall "vara samordnade i en nationell kontext" (förslag 3). Med andra ord skall kulturen i hela landet likriktas och anpassas till de normer som råder på Södermalm. Om dessa mål inte uppfylls förespråkar rapportförfattarna "sanktioner och konsekvenser" (förslag 5).

Budskapet är med andra ord tämligen glasklart. Den postmoderna nyvänsterns värderingar skall upphöjas till Nationell Sanning, kulturen skall likriktas genom statliga påbud och barn skall redan i skolan få lära sig att rösta vänster. Det låter som något taget från en dystopi, eller som något som arbetats fram i en totalitär enpartistat.

Rapporten är emellertid varken en produkt av fiktionen eller någon enpartistat. Tvärtom, rapporten har tagits fram av det parti som kontrollerar de svenska utbildnings- och kulturdepartementen.

Läs även:
Erik Hultgren, PJ Anders Linder


Miljöpartiets kulturpolitik var ett av de ämnen som togs upp i dagens Radio bubb.la

SvD1, Sk1, NSk1, LT1, Ex1, Ab1

9 kommentarer:

 1. Gott att läsa de sista raderna; "av ett parti som kontrollerar de svenska kultur- och utbildningsdepartementena. Som det verkar lär detta förhållande fortsätta???

  SvaraRadera
 2. Boken 1984 är aktuellare än någonsin.

  SvaraRadera
 3. Hej.

  Det riktiga paradnumret i texten (om jag skall välja ett) är när texten i början pratar om ett Sverige som har funnits och haft invandring sedan istiden! Inte illa pinkat för ett folk och en kultur som inte finns.

  Sen kanske man vill veta hur de skall kvantifiera intersektionalitet med mera i praktiken. Rastabeller och stamtavlor? Grönt och rött blir i sanning brunt.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Grönt och rött blir i sanning brunt."

   Det verkar vara så, och ordet "totalitärt" kom också för mig när jag läste om detta förslag först, precis som i rubriken till detta inlägg.

   Nu ger jag mig kanske ut på djupt vatten på denna sida, men den tysk-amerikanske socialpsykologen Erich Fromm gjorde i alla fall en undersökning "när det begav sig", som kan vara intressant i sammanhanget (nu när "alla" verkar tro att hotet mot demokratin, yttrandefriheten och andra mänskliga rättigheter bara kan komma från höger):

   "Inom ramen för Frankfurtskolan genomförde han [Erich Fromm] socialpsykologisk forskning om tyska arbetare och tjänstemäns karaktärsorientering under Weimarrepublikens tid. Projektet utgjordes av frågeformulär som riktades till arbetare och tjänstemän rörande deras inställning i olika frågor (politisk inställning, förebilder, kvinnosyn, barnuppfostran etc) och det slutfördes 1931. Studien publicerades dock i sin helhet först långt senare i boken: The Working Class in Weimar Germany, 1984. Analysen visade att många till synes radikala vänsteranhängare inom dessa grupper hade underliggande auktoritära attityder. Fromms slutsats var att vänsterns anhängare - trots vänsterpartiernas framgångar vid allmänna val - inte kunde hindra en seger för nationalsocialismen mot bakgrund av sin underliggande auktoritetstroende karaktärsstruktur. Erich Fromm kom senare - av olika orsaker - i konflikt med ledande medlemmar av Frankfurtskolan och lämnade så småningom gruppen."

   https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Erich_Fromm

   Ett citat av Fromm vågar jag mig också på:

   "Just as modern mass production requires the standardization of commodities, so the social process requires standardization of man, and this standardization is called equality."

   http://www.brainyquote.com/quotes/authors/e/erich_fromm.html#VWE6hyMGBURmq2Dk.99

   Det totalitära anslaget idag, inte bara i just detta fall, visar sig i hur illa oliktänkande behandlas, trots att man säger sig värna om "mångfald". Christer Sandelin är väl det senaste exemplet. Det får liksom inte finnas en enda röst, en enda ficka av motstånd kvar, som kan hota att störa ordningen. Detta krav på likriktnimg, i mångfaldens namn, är riktigt obehagligt, tycker jag. En kvinnlig videobloggare visade på en annan paradox i dagens identitetspolitiska klimat, i det hon sade (fritt ur mitt minne):

   "You know, in this age of tolerance, everyone seems to be offended"...

   "In Defense of Men, What's Left of Them - Present Day Feminism":
   http://youtu.be/IT9jeK30yH8

   Radera
 4. Hur kan sossarna låta sig toppridas av så uppenbart destruktiva krafter som miljöpartiets?

  SvaraRadera
 5. "barn skall redan i skolan få lära sig att rösta vänster"

  Som gymnasieelev kan jag säga att detta i princip redan är fallet. Alla lektioner bundna till samhällskunskapsämnen verkar mest gå ut på att vi ska lära oss att inte rösta längre högerut än Fp samt att SD är onda rasistfacister. Ofta är betygen också grundade i din ideologi, du har "fattat undervisningen fel" om du fortfarande sympatiserar högerut...

  SvaraRadera
 6. Som Linder påpekar är det väldigt lite av vad vi gamla dödsknarkarnazister skulle kalla "kultur". "nöje, glädjekälla och andlig upplevelse" finns inte längre.

  Kan man hoppas på statligt stöd till all klotter, jag menar graffitti-verksamhet? (Ja, det är två T för att passa vänsterns smak när det gäller kultur.)

  Sitter och nynnar för mig själv, en sådan där klämmig bit har fastnat som det gör ibland: "Soyuz nerushimy respublik svobodnykh ...".

  SvaraRadera
 7. Extremt viktig skrift detta. Avslöjar övertydligt hur tankemönster och strukturer fungerar inom nomenklaturan.

  Tänk på att denna skrift inte bara är åsikter från en obskyr arbetsgrupp inom MP. Man har jobbat till stor del genom att intervjua och förmedla ambitioner från dagens kulturtjänstemän i civilsamhället. Det är såhär man tänker!

  Ibland brukar man påstå att alla som jobbar inom kulturmedia och public service är miljöpartister. Läser man den här skriften så blir det kanske en förklaring. Nu skall man upphöjas. Makten skall bli så mycket större. Nu skall den nya människan formas och vi är dess skulptörer.

  En person med liberala grunduppfattningar bör få panik vid läsning av detta. Alla värderingar här är tvärtemot allt sunt förnuft. Och då är det egentligen inte själva åsikterna som är det stora problemet. De formas ju alltid över tid. Utan själva strukturen och maktomläggningen. Synen på syftet med de resurser som samhället tar från vanligt folk för att satsa på elitkultur och maktutövning/fostran.

  MP är nu det i särklass brunaste partiet i sverige.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.