2015-10-11

Moderaternas återkomst?

Jag hade redan innan kvällens partiledardebatt började förberett mig på att såga den. Och för all del, debatten bjöd onekligen på oräkneliga uppslag för en sådan sågning.

Stefan Löfven framstod i vanlig ordning som en blandning av Kejsarn av Portugallien och en cromagnonmänniska i kostym. Gustav Fridolin framstod som en maniskt nickande mellanstadieelev i alldeles för stora vuxenkläder. Jonas Sjöstedt framstod som en marxistisk tölp, besatt av förlegade klassanalyser som han med en dåres envishet valde att tillämpa på precis allt.

Jimmie Åkesson gjorde visserligen slarvsylta av Stefan Löfven i migrationsfrågorna, men gjorde också ännu en gång klart att Sverigedemokraterna i grund och botten är folkhemsnostalgiska sossar. Anders W Jonsson underströk ännu en gång att det nu är Centerpartiet som är Alliansens blödande akilleshäl. Jan Björklund, å sin sida, stod för årets mest pregnanta felsägning, då han i stället för tak över huvudet råkade säga "tält över huvudet".

Det var emellertid inte främst någon av dessa som stod ut i debatten, utan Anna Kinberg Batra. Borta var den nymoderata roboten med förprogrammerade floskelsvar. Borta var den politiska Fredrik Reinfeldt-klonen. I stället fick vi se en moderatledare som faktiskt lät som en moderat. Därtill var hon glasklar med att den asylsituation som nu råder är fullständigt ohållbar, och att hon vill göra något åt detta.

Det innebär inte att allting är bra igen. För att undvika att Sverige går en riktigt otäck framtid till mötes måste Kinberg Batra inom kort försöker omsätta sina ord i handling. Regeringen Löfven måste helt enkelt bort, åtminstone i sin nuvarande form. Det är emellertid inte längre (den förvisso urusla) budgetpropositionen som är problemet, det är vad som kommer efter den som nu är det kritiska.

Det vore med andra ord idiotiskt att ta ut någon seger i förskott. Som tidigare moderat kärnväljare gjorde det mig emellertid genuint glad att höra Anna Kinberg Batra ikväll. För första gången på många år fick jag höra en moderatledare som inte aktivt försökte stöta bort mig. En moderatledare som jag, om hon bara aktivt förmår att kämpa för det hon sade ikväll, faktiskt gärna skulle lägga min röst på.


Dagens Radio bubb.la bestod av en två timmar lång intervju med Tino Sanandaji

DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, SvD2, Exp1, SVT1

11 kommentarer:

 1. Alliansen med AKB i spetsen kommer ju att godta den rödgröna skatthöjarbudgeten varför partiledardebatten i grunden var totalt obsolete. Och vem var den ivrigt nickande pojken som stod bredvid Löfven? Någon som vet? //tompas11

  SvaraRadera
 2. Tyvärr. Efter DÖ får hon aldrig mer min röst.

  SvaraRadera
 3. Menar M, KD och Fp allvar med sin nya, mer restriktiva asylpolitik bör de väcka misstroendeförklaring mot statsministern. Motivering: att han misskött asylpolitiken. Regeringen måste avgå, vi får en något bättre (tyvärr inte relevant, men med möjligheter till utveckling). S kommer knappast att utlysa extraval, deras opinionssiffror är för dåliga.

  Först måste de kanske vrida om armarna på C, så att de ställer upp på misstroendeförklaringen, men det lpter sig nog göras.

  SvaraRadera
 4. "Därtill var hon glasklar med att den asylsituation som nu råder är fullständigt ohållbar, och att hon vill göra något åt detta. ""

  TUT, säkra länder och tillfälliga gränskontroller är allt AKB lyckas klämma fram. Inte ett ord om att flödet måste stoppas. Det är helt uppenbart att AKB och resten av alliansen är helt frikopplade från verkligheten. Aldrig att hon och moderaterna får min röst igen.

  /Opie

  SvaraRadera
 5. Nej kan inte komma på vem det var, kan det vara en trainee?
  Eller kan det vara en "kaffe-pojke"? Flickorna var ju rätt vanliga i äldre S regeringar så en Feministisk regering har väl pojkar istället?
  (Var jag, som man säger på skånska, rälig nu?)

  Jag tror att AKB egentligen inte ville ha DÖ men svalde den p.g.a. att hon (och Alliansen) hade blivit anklagade för att gå SD's ärende annars. De målade in sig i hörnet med hjälp av Reinfeldt och var tvungna att gå med på "Mästerförhandlarens" idé. Hur jävla dum den än var!

  Ebba Busch Thor hade inga kopplingar till DÖ egentligen, det var inte hon som var med och skrev under, därför kunde hon nu göra som hon gjorde, med hedern i behåll. Ingen partipiska där inte.
  AKB blev väldigt lättad över detta beslut för nu kunde hon också kasta DÖ i papperskorgen utan att få en kniv i ryggen av Moderatsossarna i partiet.
  Helt ärligt tyckte jag, det lilla jag så, att hon inte såg så blek och tråkig ut denna gången. Måste ha varit ett stort ok som hon kastade av sig.

  SvaraRadera
 6. AKB och Moderaterna har tappat all trovärdighet. AKB måste bort och hela partiet reformeras. Alla karriärstinna men bildningstomma "strateger" måste ersättas med livserfarna människor som har reell kunskap och ideologisk övertygelse. Dessutom måste partidemokratin utvecklas för att undvika att partiet ännu en gång kidnappas av politikerbroilers.

  SvaraRadera
 7. Jag tycker faktiskt att Dick Erixons sammanfattning avspeglar debatten betydligt bättre. "Men det övergripande intrycket är att dessa personer som kallas partiledare inte agerar som ledare utan mer liknar ungdomspolitiker som tränar sin retorik i låtsasdebatter." Dock håller jag med om att AKBs framträdande var det bästa hittills, men hur skulle det kunnat varit sämre?

  SvaraRadera
 8. Tappade kontakten med svensk politik ett tag kring sekelskiftet.
  Får man fråga när vi senast hade någon som lät som en moderat?

  Innan Reinfeldt, förutsätter jag?
  Fanns det någon efter Bildt?

  SvaraRadera
 9. Jag litar inte alls på Moderaterna efter DÖ. Jag röstade på dem i valet 2014. Jag är så kallad gammelmoderat. Men nästa gång blir det nog soffan för min del... Det finns inget parti som står upp för något idag, det är tomma ord och floskler för hela slanten, förutom SD då, men jag vill inte stödja det partiet.

  SvaraRadera
 10. en väldigt sur tant12 oktober 2015 15:17

  Tyvärr. Efter DÖ och Reinfeldts stora skogar med förakt mot svenskar får hon inte min röst heller.

  SvaraRadera
 11. Handlingsförlamningen är total menar Bert:
  http://www.jp.se/article/bert-karlsson-ensamkommande-strommar-in/
  Ingen gör något för att minska kostnaderna för ensamkommande. Under tiden har Reinfeldt, Hägglund m.fl. fingrarna i asylsyltburken.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.