2015-12-07

Att kokettera med sin egen naivitet

Ann-Charlotte Marteus skrev i somras en ledare i vilken hon, genom att använda sig av belysande exempel, satte fingret på hur svenska politiker närmast koketterar med sin egen naivitet. Orden "vi har varit naiva" har helt enkelt blivit svenska politikers sätt att två sina händer. Med dessa ord låter man antyda att de egna misstagen mest en olycklig bieffekt av någonting i grund och botten väldigt bra, nämligen den egna fina människosynen.

Att som toppolitiker vara naiv är emellertid inte något fint, utan ett utslag av ren inkompetens. De ständiga hänvisningarna till den egna naiviteten är ett tecken på att man inte har någonting i politiken att göra. Toppolitiker med ansvar för skattemedel, rättsväsende och bidragsutbetalningar skall inte vara naiva. Tvärtom, en hälsosam dos cynism är är ett måste för varje politiker på högre nivå. Detta gäller i synnerhet om de visioner man vill förverkliga till sin natur är idealistiska.

För några dagar sedan berättade riksdagsledamoten Åsa Lindestam (S) att hon inte bara var "stolt" över att vara naiv, utan att hon därtill tyckte detta var någonting "fint". Vad som gör detta intressant är inte bara att Lindestam i egenskap av riksdagsledamot har till jobb att stifta lagar och att bestämma över skattesatser och bidrag.

Vad som framför allt gör Lindestams naivitet intressant är det faktum att hon är försvarsutskottets vice ordförande. Det är hennes jobb att bedöma militära hot, utvärdera militära samarbetspartners och se igenom den propaganda som Ryssland alltmer aggressivt pumpar ut över världen. Detta finner hon emellertid, enligt egen utsago, fullt förenligt med att såväl vara en "stolt naiv svensk" som tycka "det är fint att vara naiv".

Att vi har fått en samhällsdebatt där uttalanden som dessa blivit vardagsmat, säger dessvärre väldigt mycket om hur långt infantiliseringen av den svenska politiken har gått. Att bete sig som en idealistisk och naiv tonårsaktivist har blivit ett sätt att snabbt göra politisk karriär.
DN1, Exp1, Ab1

13 kommentarer:

 1. Som vanligt gäller för övrigt att Putinvänliga kommentarer hamnar i papperskorgen direkt.

  SvaraRadera
 2. Bara en av tio som varit naiva, klart att de inte varit naiva, de har vetat precis vad de gjort, och så har de valt att blunda. Så det är inte ens fråga om naivitet, och när någotn säger sig vara stolt över sin naivitet, så lyser det så klart väljarförakt mellan raderna, så man kan varken skratta eller gråta.

  Det handlar om något så enkelt som makt, och att det enda som räknas är att vinna väljare vart 4e år, något annat mål har inte politiken avseende väljaruppdraget. Lojaliteten ligger mot det egna partiet.

  Äkta naivitet är dock att man något felkalkylerade, orsak och verkan. Kombinationen försämrat omvärldsläge med att SD går som en raket, och att det inte finns resurser i kommunal, landsting eller stat att göra något åt saken, segregation och arbetslöshet, ahr så klart tagit politiken på sängen, dvs att väljarna skulle bete sig rationellt och överge sin lojalitet, märks tydligast på opi ionsstödet för S, Fp (L) och C som ligger på historiskt långa nivåer. Moderaterna ligger där de brukar, sett över tid, liksom vpk. den nya främmande fågeln de släppt in är SD och kommer helt säkert att växa till runt 25 % inför valet 2018, och här lyser nog eftertänksamhetens kranka blekhet med sin frånvaro, ännu ett litet tag, att det är bättre att tänka efter före, än efter. Här i ligger en stor dos naivitet, men en ännu större dos opportunism, cynism och naturligtvis fåraktig paradigmsjuka. De har hela tiden haft ett mål och vetat vart de varit på väg, medel och metoder genopmtänkta, och sedan blev det inte som man tänkt sig, det var just det som Reinfeldt uttryckte, efter valet :-) S.W

  SvaraRadera
 3. Och journalisterna låter dem hållas, men om en politiker inte har betalat TV-avgiften, då jävlar!

  Här finns ju en bottenlös brunn av idioti och infantilism att ösa ur. Ställ dem mot väggen.

  SvaraRadera
 4. Håller som för det allra mesta med om nästan allt. Men undrar ändå; hur ska vi då ställa oss till västs och framförallt USAs alltmer agressiva propaganda som pumpas ut över världen?

  SvaraRadera
 5. Är du naiv kan du inte upprätthålla ett välbetalt arbete utan att bedra din uppdragsgivare.
  En politiker som erkänner sig naiv har bara ett alternativ - avgå.

  SvaraRadera
 6. Skulle vilja säga att politikerna har kommit på att om dom döljer sin inkompetens i olika frågor med att påstå att dom har varit naiva så slipper dom otrevliga frågor från de så kallade journalisterna.
  Har inte sett någon journalist som har ställt några tuffa följdfrågor när t.ex Löfven sa att de har varit naiva i invandringsfrågan.
  Någon borde t.ex ha frågat om det är acceptabelt för landets regering att vara naiv och hur dom kan påstå att dom inte såg att invandringsvolymen inte var hållbar.
  Pelle2

  SvaraRadera
 7. Hej.

  När barn i en viss ålder yvs över sin förmåga att med flit göra fel är det barnet som prövar gränser, den vuxnes tålamod och dessutom söker barnet efter bekräftelse på att det finns och har värde för den vuxne (om den vuxne inte bryr sig saknar ju barnet och dess gärning värde). En vuxen med ett sådant beteende är endast vuxen räknat i år levda, ej i mognad. Accepteras resonemanget styrs vi alltså av omogna, bortskämda och kriminellt negligerade barn: kanske skall den inkompetens både praktiska konkreta problem såväl som konkurrerande partier (Sverigedemokraterna främst) möts med förstås som ett rop på att bli tagen på allvar och tillrättavisad.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 8. Politiken är idag just inte mer än ett Twitter-flöde och inlägg längre än en tweet måste först kollas av en PR/media-konsult så det blir lagom klatschigt. Det ekar tomt i riksdagshuset just nu...

  SvaraRadera
 9. Att spela dum är väl inget att vara stolt över! Men det är väl bättre att låtsas vara dum än att visa att man är feg, tänker de...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl bättre att påstå att man låtsats att man är dum i huvudet än att säga att man, de facto, är det?

   Radera
 10. Då även riksdagsledamöter med viktiga funktioner i olika utskott är både naiva och påfallande ofta saknar en akademisk utbildning hamnar vi här. Nu innebär inte en akademisk utbildning med nödvändighet att individen tillskansat sig analytiskt och kritiskt tänkande. Finns f ö exempel på driftiga och kloka personer som inte har examen. Hur tillståndet är i den akademiska världen har vi dock läst alltför många, intressanta och avskräckande artiklar om.

  Akademiker utbildade vid högskolan i Gävle sitter bl a som strateger vid Region Gävleborg. Där har en strateg intervjuats ofta i länspressen på sistone och känner stor tillförsikt över att länet tar emot väldigt många invandrare, då vi därmed kommer till rätta med avfolkning och på sikt kommer att få större skattebas. Ridå. Hon lutar sig bl a mot en utredning som Regionen gjort. Har läst den och blir sorgsen. Ett hopkok av olika åsikter från Arenagruppen och Palmecentret. Ingen forskning att tala om. En Tino Sanandaji skulle få krupp, men nu är detta inget jag vill störa honom med.

  Infantiliseringen i så gott som alla sammanhang och på alla nivåer i samhället är bekymmersam. Inte är det konstigt att herr Virtanen uppfinner en Rödvinsindikator för att ta tempen på samtiden.  SvaraRadera
 11. Ytterligare en tokstolle: Emanuel Karlsten: "Vi måste våga vara naiva"
  https://archive.is/reW2E

  Hur kan man vara så stolt över att inte kunna, inte veta, och inte vilja ta ansvar?

  SvaraRadera
 12. Oj, vi måste leva i olika världar. I den världen jag lever i inom det internationellt konkurensutsatta näringslivet existerar inte ordet naivitet. Skulle det mot förmodan förekomma skulle det kallas för sitt rätta namn, inkompetens. Och inkompetens betraktas som sakligt skäl för uppsägning.

  /Eskil

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.