2015-12-02

Må rebellerna inom Miljöpartiet segra

Det jäser inom Miljöpartiet. Efter regeringens besked att asylpolitiken skall stramas åt har flera medlemmar hoppat av, och krafter inom partiet försöker nu få till en medlemsomröstning för att fälla regeringens förslag.

Om de oppositionella får som de vill vore detta måhända en olycklig utveckling på kort sikt. På lite längre sikt vore det förmodligen emellertid precis vad Sverige nu behöver. Om rebellerna i Miljöpartiet får som de vill skulle detta med allra största sannolikhet leda till att regeringen faller. Detta skulle i sin tur för lång tid framöver göra Miljöpartiet ännu mer omöjligt som regeringsparti än vad det redan är.

När dammet därefter hade lagt sig skulle pressen på Moderaterna och Socialdemokraterna att göra upp sinsemellan öka. Partierna samlar tillsammans med god marginal en majoritet av riksdagens ledamöter bakom sig, och är därtill i praktiken helt eniga om vad som nu måste göras.

Att en sådan blocköverskridande överenskommelse trots detta ännu inte kommit till stånd är en följd av att båda partierna i praktiken låter blockpolitiska hänsyn väga tyngre än omsorgen om Sverige. Om Miljöpartiet gör sig omöjligt som såväl koalitionspartner som samarbetsparti, minskar emellertid risken för att denna låsning består högst betydligt.

Läs även:
Ann-Charlotte Marteus
DN1, DN2, Exp1, Exp2, Exp3, Exp4, Exp5, Ab1

5 kommentarer:

 1. Precis min tanke, låt miljöpellarna revoltera internt!

  SvaraRadera
 2. Vore som sagt var bäst för Sverige om Miljöpartiet splittras upp och därmed lämnar regeringen. Då kommer extremistpartiet förmodligen hamna på samma väljarsiffror som FI.
  Pelle2

  SvaraRadera
 3. Sossarna har tagits över av identitetspolitik och post-marxism. Moderaterna flyter fritt på det ideologiska havet efter att ha triangulerat sig själva till döds. Att få bort MP är ju bara första spadtaget i röjjandet av den enorma skithög som är svensk politik av idag. Vem kommer att träda fram och greppa spaden?

  SvaraRadera
 4. Det är alltid tal om blocköverskridande uppgörelser när sossarna ska sitta vid makten. När de sitter i opposition är det minsann inget blocköverskridande som sker. Nej, fram för blockpolitiken, den gav oss en rejäl avbräckning av sossestyret. Sen så hoppade sossarna i säng med SD förra mandateperioden istället för att marginalisera dem som man skrek om så fort SD röstade med Alliansen. Man var till och med beredd att bryta praxis om budgetarbete för att sammarbeta med dem.
  På så sätt fick SD inflytande över politiken, och väljarna såg dem som ett valbart alternativ. Det ser vi på att många inom LO nu gått över till SD, de har ansett att moderpartiet för allt sitt vrålande gett SD godkänt som vänsteralternativ.

  SvaraRadera
 5. Miljöpartiet mer omöjligt som regeringsparti?

  Oändlighet plus ett är väl fortfarande oändlighet ...

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.