2016-01-25

Ett parti utan politik

"Fram till partikongressen nästa år tycker jag att det finns anledning för hela partiet, också för partiledningen, att börja formulera en politik, leverera ett alternativ mot de andra politiska partierna". Med dessa ord kommenterar det socialdemokratiska Skånedistriktets ordförande Niklas Karlsson partiets usla opinionssiffror.

Karlsson sätter därmed (gissningsvis utan att förstå detta själv) fingret på den monumentala omfattningen av partiets problem. Man har ett parti, man har makt- och karriärhungriga politiker, man äger ett företagsimperium och man kontrollerar stora delar av det som slarvigt kallas civilsamhället. Vad man däremot inte har är en politik. Man har inte ens en grundläggande vision.

Ordföranden för partiets ungdomsförbund hoppas å sin sida göra partiet genom värderingar som "jämlikhet, solidaritet och rättvisa". Detta betyder på SSU-språk "identitetspolitik, identitetspolitik och identitetspolitik", det vill säga att göra ännu ett försök att rida på den mediala och kulturella nyvänstervåg som idag är på väg att ebba ut. Ett sådant försök skulle resultera i samma stela miner som präglade Miljöpartiets valvaka 2014, efter att ambitionen att bli tredje största parti brutalt hade pulvriserats i mötet med verkligheten.

Vad som däremot skulle kunna rädda partiet, nämligen ytterligare höjningar av de kravlösa bidrag som partiet under de senaste årtiondena alltmer desperat försökt att köpa väljarnas röster med, finns det inte längre pengar till. Tvärtom, möjligheterna att bedriva socialdemokratisk politik i Sverige är i snabb takt på väg att helt försvinna.

Ända tills regeringen i höstas plötsligt och lustigt lade om migrationspolitiken 180 grader befann man sig i förnekelse. Så sent som den tolfte oktober arrangerade man det postmoderna väckelsemötet "Sverige tillsammans". På detta möte hette det att vi har gjort det förr.

Situationen idag, sades det, skilde sig inte från när belgiska, holländska, skotska och tyska experter i ytterst begränsad skala invandrade till Sverige på myndigheters och entreprenörers begäran. Allt skulle, hette det då, lösa sig bara vi allesammans i denna sal sjöng We Shall Overcome. Mindre än halvannan månad senare tvingades Stefan Löfven och en tårögd Åsa Romson på ännu en i raden av extrainkallade presskonferenser meddela att festen var över.

På område efter område kommer regeringen (om den sitter kvar) under de närmaste åren tvingas att göra samma sak. På bostadspolitikens och bidragens område befinner man sig nu nära Sverige tillsammans-stadiet. När det kommer till bidragen, arbetsrätten och lönenivåerna är man inte riktigt där ännu, men även här närmar man sig. Under 2016 och 2017 lär vi därför få se ett flertal repriser på presskonferensen i november. Under dessa kommer emellertid betydligt fler tårar vara röda än gröna.

Om Stefan Löfven sitter kvar mandatperioden ut är sannolikheten högst påtaglig att han går till historien som statsministern som avvecklade den svenska modellen. Samtidigt ser Moderaterna till slut ut att vara på väg att kunna kapitalisera på den förvisso väldigt opportuna, men också helt nödvändiga omläggningen av politiken. Kanske tackar de idag i smyg sin lyckliga stjärna för valresultatet 2014.
DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Ab1, SVT1

13 kommentarer:

 1. Frasen "i ytterst begränsad skala" skulle gärna kunna länkas till det här dagsaktuella inlägget: http://lt.se/asikter/gasttyckare/1.3486178-romantisera-inte-historisk-invandring

  SvaraRadera
 2. Det är helt nödvändigt för att Sveriges långsiktiga överlevnad ska ha en chans är att landet kollapsar helt , institutioner t ex polis, energiförsörjning , etc för att från resterna bygga något nytt.
  Vi bevittnar nu upplösningen i slow motion, när nästa migrantvåg träffar Europa i vår så spricker äntligen en samhällsmodell vars bäst före datum sedan länge har passerats.

  SvaraRadera
 3. "... att köpa väljarnas löner ..." bör rättas till: att köpa väljarnas röster!
  Grammatiktalibanen

  SvaraRadera
 4. Jag ser ingen skillnad pa Moderaterna, och Socialdemokraterna.
  Seven shades of gray

  SvaraRadera
 5. Med tanke på vad som väntar oss tror jag att oavsett vilket parti som sitter i regeringen så kommer det att drabbas av kraftiga opinionsras. Vem vill ta ansvar för det som kommer att ske, alternativt behöva göras, de närmsta 5-10 åren.
  Apropå din foliehattsteori, om Reinfeldt visste vad han gjorde, så tror jag inte det är omöjligt ifråga om att ta hit många lågutbildade, däremot tror jag inte han kunde föreställa sig konsekevenserna av kulturkrocken.
  Han måste rimligen förstått att det är effektivare att hjälpa i närområdet än betala platser på HVB hem.

  SvaraRadera
 6. Hej.

  En viss amerikan påstås ha sagt ett eller annat bevingat ord som kan vara relevant för både socialdemokrater och moderater (och börjar inte företrädarna bli väldigt tunnhudade för kritik?):

  "Be it, don't say it."
  "Show, don't tell."

  Och eftersom det kan sägas höra ihop:

  "Actions, not words."

  Men det är klart, man kan också ägna sig åt att sälja berättelser.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 7. Vi kanske ska vara glada att vi har en statsminister som troligen vill landet väl - även om han kan verka trög.

  Spåren efter Reinfeldt förskräcker.

  SvaraRadera
 8. Kan inte undvika att anbringa en ideologisk vinkel när jag kommenterar. Varför är den socialistiska välfärdsmodellen vi haft under 1900-talet så fel medans den liberala samhällsmodellen skulle vara så mycket bättre? USA som har den liberala modellen har nu klyftorna blivit så stora att vitala delar i samhället knakar, många superrika börjar inse att deras "monopol" hotas av samhällsoron til följd av liberalismens ohejdade egoism. Det finns dock en 3:e ideologi, konservatismen och då särskilt socialkonservatismen, som kan balansera socialism - liberalism med det som jag anser det bästa från båda sidor. Ska en, av andra ideologi- och partianhängare, påstådd partihistoria göra så att SD peststämplas i tid och otid med en total beröringsskräck till följd. Kom upp ut skyttegravarnas låsning, börja prata och förhandla med det parti som har störst (eller näststörst) opinionssiffror idag.

  SvaraRadera
 9. Det är beklämmande att se detta inlägg och kommentarerna ovan.
  Ni hyllar alltså att Sverige och dess folk faller samman. Ni är verkligen Reinfeldts efterföljare. Har Ni inga egna barn?
  Det är ingen ungdomspolitisk barnkammare!
  Bo Adolfsson

  SvaraRadera
 10. Ja, kanske spelade alliansen skickligt över Svarte-Petter lagom innan valet. Man undrar vilken regeringskonstellation utom de oberörbara som hade kunnat göra något åt eländet innan det blev så här eländigt.

  (Hade de oberörbara kunna göra något? Det får vi kanske aldrig veta.)

  SvaraRadera
 11. Alternativen till en s eller s/mp eller t o m s/mp/v - regering, är 'Alliansen'. Som i realiteten är ett hopsäckat luftslott:
  - (m)-Batra en skräckslagen cloning av Reinfeldt. Och milsvitt sämre kommunikatör, där Reinfeldt hade förmågan.
  - (L)-Björklund, utspelsgiganten. Vars nästa desperata åtgärd lär bli att byta efternamn
  - (c) - Lööf, barnledig, som förväxavlat mammarollen som sagoberättare, att forma en (mp)-liknande kopia av mp:s fantasifoster 'öppna gränser'.
  - (kd) - tja, nu finns nog inget utrymme längre för stödröster från frälsarkrans-kommenderade allians-partners för att k+lara 4%

  Alliansen DÖd m a o.

  Återstår två alternativ;

  1. m + sd - redan idag en möjlighet, sannolik majoritet, fäll Löfven och ta över
  2. vänta tills valet 2018; då kan sd vara i egen majoritet, statsvetare och trendanalytiker aviserar redan den utvecklingen

  Mitt tips. Dagens kaos rullar vidare, kanske en intern-kollaps, ny partiledare, inom (s) frambringar ett nytt scenario. Annars får vi vänta på 2018, under fortsatt förfall av den svenska nationen (om man får använda det begreppet).

  SvaraRadera
 12. Björn i Bromma26 januari 2016 23:30

  Invandringen av experter på framförallt 1600-talet grundade sig på det faktumet att Sverige exporterade vanligt stångjärn för att sedan importera samma järn i förädlad form för ca 10 ggr pengarna. Man hade helt enkelt inte förädlingskunskapen.
  Samtidigt ville man "slå två flugor i en smäll" och standardisera kalibern för arméns kanoner, vilket skulle göra dessa extremt lättrörliga jämfört med fiendens motsvarighet.
  Allt lyckades med råge.

  SvaraRadera
 13. Jag förstår inte varför man visar de förvånande uttrycken. Löfvén kör ju samma stil som han gjort hela tiden genom att inte säga ett smack. Det fungerade i en valrörelse Alliansen började verka gamla och stela då man genomfört det man hade sagt (nåja). Jag trodde först det var en medveten taktik från (S) men inser nu att tystnaden är ett normaltillstånd. (S) och LO ligger i spasmer och man längtar tillbaka till den gamla "goda" tiden. Den gamla goda tiden ledde till flykt av kapital och kompetens och alla ideér från (S) ledde (och leder) till ett aningens höjd skatt. Alla aningens höjningar genom åren har nu lett till att en rikemanslön på 600'000 per år betalar du ca 464000 (källa ekonomifakta)i olika skatter. Utrymmet för skattehöjningar, dvs (S) reformer, är nästintill lika med noll och därför finns ingen (S) politik kvar.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.