2016-01-21

Råd till moderater

Moderaterna har sedan Fredrik Reinfeldts avgång sakta men säkert utvecklats åt rätt håll, vilket onsdagens debattartikel är det senaste tecknet på. Personligen känner jag mig fortfarande allt annat än entusiastisk över partiet, men hade det varit val idag skulle det ändå få min röst.

Detta är emellertid, bästa moderater, en klen tröst för er del. Det förtroendekapital som Fredrik Reinfeldt spelade bort efter valet 2010 är inte återvunnet. Decemberöverenskommelsen och ert arroganta försvar av denna är någonting som väljarna varken glömt eller förlåtit. Omläggningen av partiets partiets politik dröjde alldeles för länge, och uppfattas som såväl trevande som inte särskilt trovärdig.

Detta är en situation ni själva försatt er i. Det var ni som förhandlade fram en fullständigt ansvarslös migrationsöverenskommelse med Miljöpartiet. Det var ni som valde att agera ja-sägare när Fredrik Reinfeldt efter valet 2010 spårade ur.

Det var ni som inte förmådde stå emot när en liten men kulturellt och medialt inflytelserik Södermalmsklick bestämde sig för att låta 1968 gå i repris. Det var ni som förolämpade era egna kärnväljare så till den grad att människor som alltid varit Moderaterna trogna började avsky partiet.

Att rasera ett ett förtroende är som bekant betydligt lättare än att bygga upp ett sådant. Det är därför som ni, sittande regerings monumentala inkompetens till trots, inte lyfter i opinionen. De väljare ni serverat Sverigedemokraterna på ett silverfat är förbannade och inte särskilt sugna på att återvända.

Detta väl sagt innebär Moderaternas nya nya linje i grund och botten en rejäl omläggning av partiets politik. Denna omläggning har dock portionerats ut i väldigt små bitar i taget, varför den inte har uppfattats som detta. Om ni i stället under hösten hade hållit en presskonferens på vilken hela denna omläggning offentliggjordes i sin helhet, hade läget förmodligen varit ganska annorlunda.

Personligen är jag, bästa moderater, betydligt mer intresserad av framtiden än av det förgångna. Jag känner mig fortfarande djupt sviken av er, men jag tänker inte låta detta hindra mig från att ge er min röst i nästa val såvida ni inte gör bort er under tiden. I detta är jag dock allt annat än representativ. För väldigt många väljare som står stadigt till höger (varav många är väldigt intelligenta, trevliga, empatiska och högst resonabla människor) är ni idag över huvud taget inte ett alternativ.

Detta är naturligtvis inte någon särskilt konstruktiv inställning, men jag förstår dem. Jag har delat deras frustration, jag har delat deras förakt, jag har delat deras ilska och jag har delat deras känsla av vara förrådda av dem jag hade satt mitt hopp och gett mitt förtroende till.

Därför, bästa moderater, krävs nu att ni sväljer er stolthet. Ni behöver erkänna att ni gick vilse efter valet 2010. Ni måste erkänna att grova misstag begicks. Ni måste be om ursäkt för de plumpa invektiv ni bemötte era besvikna väljares kritik med. Ni måste, kort sagt, kräla i stoftet.

När detta väl är avklarat behöver ni snabbt se till att bli en politisk kraft att räkna med. Tiden för ängsligt inlindade resonemang är över, vilket inte minst det faktum att Socialdemokraterna nu ogenerat använder Alliansregeringens migrationspolitik som politiskt slagträ mot er visar. Spelreglerna har inte bara förändrats, de har kastats i papperskorgen och ersatts av nya.

Därför bör ni nu göra klart att Moderaterna menar allvar. Gå rakt på sak, i stället för att linda in budskapen. Var offensiva. Gå till attack mot regeringen och presentera konkreta och radikala bostads-, arbetsmarknads-, skol-, kriminal-, migrations- och integrationspolitiska förslag. Ge väljarna ett konkret alternativ till såväl socialdemokrater som sverigedemokrater.

Tiden, bästa moderater, är på väg att rinna ut. Förtroendet för de gamla partierna är kört i botten, svenskarnas bild av framtiden är nattsvart och de strukturella problemen i landet är på väg att växa sig direkt samhällsfarliga. Om inte ni väldigt snart börjar visa er mogna att axla detta ansvar, är risken högst påtaglig att den skada ni åsamkat er själva blir såväl värre som permanent.

Och förresten, moderatvänner, en sak till. Elisabeth Svantesson är inte bara tämligen obelastad av misstagen under Reinfeldtåren, hon har framför allt som få andra moderater framstått som en förnuftets och handlingskraftens röst under hösten och vintern. Var rädda om henne! Med Svantesson i en betydligt mer framträdande position än idag kommer gissningsvis det tunga arbete med att återuppbygga förtroende för ert parti gå betydligt fortare än annars.
DN1, DN2, Exp1, Ab1

17 kommentarer:

 1. Hej.

  Ord som förhoppningsvis läses och begrundas av de berörda. Jag skulle hellre se ett återuppståndet Moderata Samlingspartiet, där Sveriges bästa kommer före storvulna illusioner, och småsint personligt agg, än ett SD som trovärdigt alternativ.

  Som du skriver: det förtroende många känt för moderaterna, även jag som väl inte hör till partiets kärnväljare egentligen, var ett förtroende grundat i att oavsett om man delad moderaternas åsikter så fanns det en kompetens och en hederlighet att skapa resultat med.

  Mindre glassigt och glammigt förpackad McPolitik, mer märg och innehåll med konkreta förslag istället för mjunigt nonsens om värdegrund och liknande blaj. Och definitivt inget mer Socialdemokraterna Light. Vill man ha sossepolitik finns det ju flera alternativ.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 2. Du har naturligtvis rät att det inte är särskilt produktivt att hänga upp sig historien, men jag kan helt enkelt inte förliga mig med Moderaternas svek mot sina kärnväljare och Reinfeldts arrogans.
  ABK är också hans utpekade efterträdare och stod/står honom nära - hon måste först bytas ut om jag skall ännu en gång röst M.

  SvaraRadera
 3. Anser att dom måste göra sig av med den träiga Anna Kinberg-Batra också.
  Att höra henne prata är lika entusiasmerande och upphetsande som att titta
  på när färg torkar.
  Kanske fritänkaren Finn Bengtsson kunde vara ett alternativ ? Han stod ju upp mot den sjuka decemberöverenskommelsen t.ex.
  Håller med dig om att den som vill vinna nästa val måste utgöra en ordentlig motkraft till S och MP och våga stå upp för sin egen politik.
  Pelle2

  SvaraRadera
 4. Återvänder gärna till moderaterna när Reinfeldts ryggradslösa lakejer lämnat. Bra ide att låta Svantesson kliva fram.
  Var finns trovärdigheten hur mycket man än kryper och krälar?

  SvaraRadera
 5. Kära Fnordspotter, bra försök, och de borde verkligen lyssna på,dig. Personligen tror jag inte att de kommer be om ursäkt, eller ta några krafttag heller. Det är en för stor del av moderaternas partiielit som är skyldiga till haveriet, skulle de erkänna att de gjort fel måste de avgå och det tror jag ingen kommer göra frivilligt. Den enda vettiga moderaten på twitter är Hanif Bali. Han är smart och orädd. Om han hamnade i toppen skulle jag möjligtvis lyssna på vad moderaterna har att säga till nästa val. Men, och det är ett stort men, jag är precis som dina läsare helt vansinnigt arg och besviken över DÖ och det sätt som de spottade sina väljare i ansiktet. De kan börja kräla, tack. Sen får vi se.
  Pellafant

  SvaraRadera
 6. Välformulerat som vanligt och jag håller med, speciellt det sista stycket om Elisabeth Svantesson.

  Jag har varit moderat i hela mitt liv men jag kan ännu inte tänka mig att rösta på dem efter Decemberöverenskommelsen, som är helt oacceptabel. I mitt tycke så tar den makten från folket och ger den till politikerna så det kvittar hur man röstar. Det var sorgligt att se när Anna Kinberg Batra strax efter att DÖ fallit framförde ett förslag om att få en lagstiftning i stil med DÖ. Det innebär att hon har inga som helst insikter om ideologi eller någon demokratisk känsla.

  Tyvärr kan jag inte rösta på moderaterna ännu. För tjugo år sedan visste man vad moderaterna stod för, och en Decemberöverenskommelse hade varit omöjlig. Moderaterna tog ideologi och värderingar på allvar. Jag hoppas att moderaterna hittar sina värderingar och sin kompass, mycket snart.

  Jag tycker att man borde ha en medlemsomröstning i moderaterna om Decemberöverenskommelsen, och då hoppas jag att medlemmarna är starkt negativa till denna. I så fall skulle ledningen bli bunden av denna omröstning och många som inte nu litar på dem kanske kan tänka sig att ändra sig.

  SvaraRadera
 7. MYCKET väl skrivet.

  Gör de offentlig avbön och blir sturskare kan jag tänka mig att ta en funderare.

  Jag vill också se mer bevis. Som t.ex att de börjar lobba hårt för det där nu om att begränsa välfärden för TUTare. Driva igenom detta i Riksdagen och det ska inte finnas femtielva undantag som gör det lika urvattnat som försörjningskravet som slutade i kanske högst 2% som det gällde.

  Vilket påminner mig om att försörjningskraven skulle ökas. Det har inte hänt än va?

  Så jag lägger till listan över mina krav på M, och det är att DRIVA UPP TAKTEN! Man skäms ju över saktfärdigheten i jämförelse med andra länder.

  SvaraRadera
 8. Ja, Elisabeth Svantesson verkar rättrådig och vis.
  Själv tror jag inte på detta att låta vissa människor stå utanför välfärden. Det kommer bara att skapa aggressivitet och panik hos de grupper som ställs utanför. Det enda rimliga och humana är att inte ta emot fler flyktingar och andra migranter än man har råd att ta hand om.

  SvaraRadera
 9. Ett storsint och moget inlägg.

  Personligen tror jag moderaternas bästa chans till överlevnad är att svälja stoltheten och bjuda in SD till Alliansen på ungefär danskt maner. Inget aptitligt regeringsunderlag men starkt nog för att vara funktionellt och definitivt bättre än vänsteralternativet.

  Dessutom kan då M stå för hantverksskickligheten och SD (bisarrt nog) för trovärdigheten i väljarnas ögon.

  SvaraRadera
 10. Det är märkligt att Reinfeldt som tyckte om att tala om "det galna kvartsseklet" (I annan betydelse än Ahlmarks ursprungliga) så gärna fortsatte med de mest galna delarna.

  SvaraRadera
 11. Utmärkt artikel, som jag ska vidarebefordra till mina lokala M-politiker. Efter 5 år som politisk vilde blir det ett provår för mig som ny medlem i partiet för att testa förändringsviljan. SD är inte förstahandsvalet för mig som liberalkonservativ, min röst fick de dock 2014, för jag kunde bara inte stödja Reinfeldts anträdda väg.

  SvaraRadera
 12. Det var väl egentligen inte 2010 som detta började. Det var kanske då som det fick stort genomslag, men jag skulle inte vilja påstå att det började på.

  I början av 2000-talet gick MUF åt vänster, vilket ledde till att KDU gick åt höger. Det är det som vi nu börjar se i rikspolitiken. Moderaterna är inte längre det borgerliga parti som står längst till höger, det är Kristdemokraterna som är det. Nog för att M flyttar sig aningen utåt höger genom AKB, men det är ändå ganska långt kvar tills man kommer dit där KD är.

  Jag, som själv identifierar mig som borgerlig höger, röstade på M på 90-talet, men den tiden är nu förbi. Jag ser nu KD som det naturliga partiet att lägga min röst på. Personligen tycker jag det är konstigt att inte fler gjort detta val.

  SvaraRadera
 13. I egenskap av moderat vill jag meddela, att jag inte kommer att 'kräla i stoftet'! Jag anser fortfarande att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg ledde Sverige under en mycket svår skuldkris i världen på ett föredömligt sätt! Under andra mandatperioden 2010-2014 hade Alliansen ingen egen majoritet i riksdagen och fick därför köpslå med andra partier. Överenskommelsen med MP i flyktingfrågan gav stöd från MP i andra frågor. Däremot anser jag att 'Öppna era hjärtan'-talet var fullkomligt malplacerat eftersom moderater av födsel och god uppfostran alltid har 'öppna hjärtan' samtidigt med en ganska stor grad av sunt förnuft! Vi moderater är inte heller några ja-sägare men vi har insett att stora ord och yviga gester med braskande rubriker sällan leder fram till goda resultat.
  Som moderat uppskattar jag alltid en trevlig ton!
  Vänligen,
  Gunilla

  SvaraRadera
 14. Bra inlägg och jag lägger gärna min röst på moderaterna igen MEN dom får leverera först:
  1) Gör av med ALLA Reinfeldt rester i partiet
  2) Avsätt nuvarande regering och kräv extra val

  Då kan jag lite på dom och ge dom min röst, annars är det bara tomt prat.

  SvaraRadera
 15. Jag är invandrad från Östeuropa. Har hög utbildning och är högavlönad. Jag har sett utvecklingen mot kollapsad välfärdsstat redan under mitt första år i Sverige. Det är nämligen så att i de flesta svenskars huvud bor det en socialdemokrat. Detta gäller även borgerliga väljare. Vi östeuropéer har lärt oss att genomskåda ideologisk hjärntvätt. Själv har jag lämnat moderaterna redan i valet 2006 och bytt till SD. Jag är inte politiskt aktiv och kommer aldrig att bli. Inför varje riksdagsval har jag drivit egna valkampanjer med syftet att få framförallt pensionärerna att rösta på SD. Jag har fått runt 250 pensionärer att lägga sin röst på SD. Jag jobbar på bank och pratar god ekonomiska. Inför valet 2018 har jag satt som mål att få fler invandrare att rösta på SD. Detta är mitt sätt att straffa Moderaterna för det socialistiska hjärntvätt de utsatt sina egna väljare för. Jag kommer aldrig mer att rösta på moderaterna igen.

  SvaraRadera
 16. Anonym 23:52:
  Du verkar väldigt mån om välfärdsstaten. Det låter onekligen som att det bor en socialdemokrat i huvudet på dig också? :)

  SvaraRadera
 17. Nåväl, dags att stänga kommentarsfältet på detta inlägg. SD-partisterna har haft sitt roliga nu.

  SvaraRadera