2016-04-26

Ett (S)eismiskt skifte i det tysta?

Trots uppgifterna om att man inom Miljöpartiet nu tycks alltmer inställda på att offra Åsa Romson, trots nyheten om att väljarstödet för vänsterblocket enligt Ipsos är det sämsta på över 30 år, är dagens kanske både viktigaste och mest intressanta nyhet någonting som inte fått i närheten av lika mycket uppmärksamhet.

Bakom den ganska ooriginella rubriken "Hård intern kritik mot Löfven" återfinns i Dagens Industri ett reportage om att krav på låglönejobb, strukturreformer och skatteomläggningar som leder till att "rörligheten stimuleras" nu framförs av tunga socialdemokrater. Frågan anses dock vara så känslig att de flesta av dessa – dock med undantag för tidigare partisekreteraren Lars Stjernkvist – inte vill framträda med namn.

Att reformer av detta slag inte är någonting som Socialdemokraterna vill driva igenom behöver knappast utvecklas närmare. Man ville dock inte genomdriva någon kraftig försämring av pensionerna heller, men till detta blev man så småningom tvungna. På precis samma sätt förhåller det sig nu med de strukturreformer som det talas om i artikeln.

Dessa reformer hade inom en inte alltför avlägsen framtid blivit nödvändiga ändå. De senaste årens extrema migrationspolitik har dock, i kombination med integrationspolitikens totala fiasko, gjort behovet av sådana kontroversiella reformer akut. Utan reformer kommer behovet av både skattehöjningar och försämrad offentlig välfärd inom några år bli så stort att Socialdemokraternas väljarstöd bland löntagare lär implodera.

Inom partiledningen befinner man sig (åtminstone till synes) alltjämt i förnekelse, men trots detta börjar insikten om situationens allvar uppenbarligen slå rot inom partiet. Detta i en tid då den svenska politikens spelregler förändras i rekordtakt, då den ena heliga kon efter den andra slaktas och då situationen i kommunerna lär försämras ytterligare under återstoden av mandatperioden.

Sannolikheten för att det idag till synes otänkbara inom de närmaste åren faktiskt blir verklighet, är kanske därför också betydligt större än de flesta tror.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, SvD2, SvD3, Exp1

5 kommentarer:

 1. Läs på bloggen morpheusblogg.se hur dessa plötsliga omkastningar av åsikter kan ske just i Sverige.

  SvaraRadera
 2. I avsnitt av podcasten Ingrid och Conrad avsnitt 41 framför Ingrid ett välunderrättat skvaller. Tjänstemännen i Regeringskansliet är i uppror och Löfven kommer att utlysa ny/extraval inom några veckor.

  Efter att ha läst dagens inlägg styrks jag i min uppfattning att ”skvallret” kanske stämmer.

  (tidskod 65 min)
  https://soundcloud.com/ingridochconrad/ingrid-och-conrad-41

  SvaraRadera
 3. Som jag skrev hos Anybody, det är ju faktiskt inte Romsons grodor (hur korkade de än är och att de borde vara orsak till avgång) som fått MP att rämna. Det är ju Fridolins hållning gentemot Kaplan och hans extremistkompisar som orsakat detta. Fridolin borde ju definitivt försvinna! Det är en ful fisk det där!

  SvaraRadera
 4. Kan du inte skriva lite mer om, hur du tror att dessa tunga socialdemokrater tänker. DI skriver:

  "Den fråga som flest av de Di talat med lyfter fram där partiet måste våga utmana mer rör den om enklare jobb till lägre löner. ... Lars Stjernkvist är inne på samma linje.

  ”Vi har en stark ekonomisk utveckling men samtidigt en väldigt hög strukturell arbetslöshet. Debatten kring enklare jobb är sorglig, för det är en typisk fråga där Socialdemokraterna borde kunna hitta en lösning tillsammans med de borgerliga.”

  Och han säger sig ha liten förståelse för varför de förslag som ekonomiprofessorn Lars Calmfors och Svenskt Näringsliv fört fram skulle vara en omöjlighet för S att kompromissa om. ...

  Jimmy Jansson pekar på situationen i sin egen hemkommun, där arbetslösheten är 14 procent, men där den i stort sett är obefintlig inom den grupp som är ”väl etablerad i det svenska samhället”.

  ”Eskilstuna är som ett skolboksexempel i den här frågan”, säger han."

  Hur skulle "enklare jobb till lägre löner" kunna innebära någon signifikant sänkning av Eskilstunas arbetslöshet? Vilka är tänkta att efterfråga (och vilja betala för) dessa enkla jobb?

  SvaraRadera
 5. Spännande tider.
  Tänk den som innan valet 2014 sagt: "det spelar ingen roll vem du röstar på, inom 18 månader får du SDs invandringspolitik, fast mindre genomtänkt." Ingen hade trott det.
  Det spelar ingen roll vem du röstar på, du får förr eller senare Vänsterpartiets nidbild av Moderaternas arbetsmarknad (lönestruktur, arbetsrätt, ersättningsnivåer).

  Har du tur får du USA, har du otur får du Latinamerika. (Venezuela är den logiska slutstationen för politik signerad V, Mp och Fi.)
  Men det kunde ha varit värre; vi slapp i alla fall euron.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.