2016-04-20

Miljöpartiet, skadeglädjen och masshysterin


När Åsa Romson igår fick löpa gatlopp efter sin klumpiga formulering om "11 september-olyckorna", tyckte till och med en inbiten Miljöpartiskeptiker som jag att kritiken var orättvis. Den indirekta anklagelsen att ordvalet skulle ha varit ett försök att relativisera ett terrordåd som krävde närmare 3 000 människors liv, föreföll mig helt enkelt väl ogin.

När miljöpartiskandalen under onsdagen fortsatte med såväl tilltagande styrka som nya prov på extremt dåligt omdöme från höga partiföreträdares sida, återfick dock skadeglädjen övertaget. Skadeglädje tillhör naturligtvis inte de ädlaste känslorna en människa kan hysa, men givet hur destruktiv de senaste årens såväl hätska som fullständigt urspårade samhällsdebatt har varit vore det lögn att påstå att jag skäms över hur jag trots detta hänger mig åt just skadeglädje.

Skulden för att Sverige har tillbringat de senaste åren i en skymningszon delas av många. Miljöpartiet har dock på många sätt stått i centrum för denna utveckling. Miljöpartiet anammade inte bara med hull och hår identitetspolitiken, utan var också tongivande när den ena verklighetsfrämmande föreställningen efter den andra upphöjdes till statligt påbjuden värdegrund.

Miljöpartiet har bidragit till att islamismen kunnat flytta fram sina positioner i Sverige. Miljöpartiet har bidragit till att svenska myndigheter allt oftare försöker bemöta såväl verkliga som inbillade problem med postmodern pseudovetenskap. Det är också tack vare Miljöpartiet som flera svenska kärnkraftsreaktorer nu ser ut att läggas ned, med alla de följder detta får industrins konkurrenskraft, hushållens ekonomi och energisäkerheten under iskalla vinterdagar.

Därtill har Miljöpartiet, genom att först göra upp med Alliansen och därefter med Socialdemokraterna, varit pådrivande för att skapa de enorma och extremt svårhanterliga integrationsproblem som ett förbluffande dåligt förberett Sverige nu på något sätt har att hantera. Allt detta samtidigt som partiet länge knappt granskades över huvud taget.

Vad som har hänt under den senaste veckan är att all denna granskning plötsligt påbörjats. Inte gradvis och trevande, utan i orkanstyrka och med en rivstart. Skruvade "sanningar" som i flera år varit ohotade, problematiseras nu som de både djupt problematiska och högst subjektiva vänsteråsikter de faktiskt är. Det tidigare så omhuldade Miljöpartiets har tagits fullständigt på sängen av detta, något som inte minst partiets extremt valhänta försök till krishantering visat.

Hastigt och lustigt har svensk press börjat diskutera både identitetspolitiken och den postmoderna vänsterns flört med islamismen. Detta sker därtill bara några månader efter att regeringen till slut fick lägga om migrationspolitiken, vilket i sin tur bland annat har lett till att såväl en något mer seriös debatt om integrationen som en mer intellektuell diskussion om migrationen så sakteliga börjat infinna sig.

Omvälvningarna under de senaste månaderna i allmänhet, och under den senaste veckan i synnerhet, har varit spektakulära. Det vore både naivt och farligt att ta ut någon seger i förskott, men detta väl sagt är det inte utan att det känns som att den varböld som så länge plågat den svenska samhällsdebatten till slut är på väg att spricka.
DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, Ab1, Exp1, SVT1

10 kommentarer:

 1. Men varför sker granskningen nu och så plötsligt och med sådan kraft?

  Löfven har nu världens chans att sparka MP ut ur regeringen, jag hoppas att han tar den.

  Det är ju inte så att Alliansen står med öppna armar och välkomnar MP, de är paria för lång framtid nu, både bland väljarna och andra partier.

  SvaraRadera
 2. fint skrivet. vem gräver i varför varbölden spricker just nu? vad har hänt? vem tjänar på detta? osv.

  SvaraRadera
 3. Tycker inte det finns så mycket att vara skadeglad över: Landet är förstört och det enda den framtida politiken kan styra över är gradtalet i helvetet.

  SvaraRadera
 4. Har precis loggat på för att se vad som är nytt och kan läggas på skadeeglädjesbrasan.

  Fridolin säger i SvD att han inte förstått hur kränkande att inte ta i hand kan vara. Nu ogillar jag ordet "kränka", det används om för mycket, men det är ju Fridolin ... men snacka om att han är miljöskadad och fristående från den den icke-politiska världen. Han hade inte förstått ... jag saknar ord.

  Tre-fyra veckor till MP-kongressen. Synd den inte var nu i helgen.

  SvaraRadera
 5. Och just ja. Fridolin sade dessutom "kränkande för vissa kvinnor". Jag skulle dock tro att den absoluta merparten istället för att känna sig kränkta blir fly förbannade och en minst lika stor mängd män. Även män kan fatta (inte sådana som Fridolin) att vägra skaka hand med just kvinnor är ...

  Jag räknar med att han får sina fiskar varma på twitter när jag hinner dit och läsa.

  SvaraRadera
 6. En känner det ännasom (jag är västgöte, inte empatisk feminist, bara så ni vet) som att åsiktskorridorens 180-graderssvängar genomförs med segelbåt i stark medvind. Ena ögonblicket står man stolt på däck och styr, nästa ögonblick ligger man bedövad i sittbrunnen efter att vinden med full kraft tjongat bommen i skallen på grund av en liten men drastisk kurs- eller vindändring.

  SvaraRadera
 7. Värdegrund i Sverige har blivit som Gud.
  Alla har hört talas om honom men ingen har sett honom.

  Värdegrund används av vänstersympatisörer som om den vore ett av Guds Tio Bud eller en deklaration inskriven i Grundlagen. Men så är det inte. Värdegrund är något odefinierat som västerfolk har ensamrätt att bestämma innehållet i .
  Nyligen avstängdes en busschaufför från sitt jobb för tt han framfört invandringskritiska åsikter på internet.
  Likheten med medeltidens häxprocesser är påtaglig.

  SvaraRadera
 8. Situationen är sannolikt både överraskande och chockerande för miljöpartisterna.

  I alla år har de behandlats med silkeshandskar av sina fränder inom medierna och aldrig varit i närheten av den sorts granskning som sker nu.

  När kärleken varit så stark så finns naturligtvis risken (möjligheten!) att skilsmässan blir väldigt bitter.

  Underbart!

  SvaraRadera
 9. Min skadeglädje är på opassande, nästan obscent hög nivå!

  Jag hoppas dock att utvecklingen inom några månader är att den kraft som idag läggs på Mp, och som det senaste decenniet har lags på SD, fördelas över samtliga politiska partier.
  Då kan jag till och med stå ut med lite flumfeminism på köpet i gammelmedia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Kristian: Skadeglädje är dåligt, precis som konjaksdrickande och cigarrpuffande. Likafullt är de alla njutbara och det vore närmast omoraliskt att inte ta emot denna skeendets gåva med största tacksamhet. Jag delar din opassande skadeglädje, som bara blir större av vetskapen att miljömupparna lider lika mycket av vår glädje som av sin egen olycka. Eller vad de nu kallar det. Olycka har ju en annan betydelse i deras vokabulär.

   Radera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.