2016-09-20

Om "Det nya landet" och behovet av integration

"Det är inte bara nya svenskar som skall integreras. Alla behöver integreras, även etablerade svenskar." Så lyder budskapet i en film organisationen Individuell Människohjälp nyligen låtit producera.

Denna ambition att trycka ned ett hyperprogressivt budskap i halsen på den barbariska allmänheten har redan hunnit med att reta gallfeber på den pöbel man anser vara i behov av uppfostran. Genom det mästrande upplägget och den magnifika bristen på fingertoppskänsla har man på rekordtid lyckats polarisera oändligt mycket mer än vad man mot all förmodan kan tänkas integrera.

Det är oklart vad man egentligen hoppas åstadkomma med att låta personer, omsorgsfullt utvalda för sin brytning, tala om för åskådaren vad Sverige borde vara och hur "etablerade svenskar" borde agera. Lika oklart är vad man egentligen menar med att "etablerade svenskar" borde integreras i "det nya landet".

Borde "etablerade svenskar" minska sitt deltagande på arbetsmarknaden? Borde de sänka sin utbildningsnivå? Borde de, likt problemförorternas ointegrerade ungdomar, kasta sten på ambulanser oftare? Borde de, likt den kvinna i hijab som syns i slutet av filmen, i större utsträckning anpassa sig efter vad som i andra sammanhang brukar kallas för patriarkala strukturer?

Som kronan på verket förklarar man därtill att ett kallt och glesbefolkat land i Europas norra utkanter "behövs som en trygg plats på människor på flykt". I och med detta lyckas man också krydda budskapet med att ännu en gång ge uttryck för den grandiosa självbild som präglar den förment icke-nationalistiska svenska synen på den egna nationens roll i världen.

Detta väl sagt står det givetvis varje organisation fritt att för egna pengar producera vilka filmer den så önskar, även om dessa råkar vara debila, chauvinistiska och synnerligen kontraproduktiva. Individuell människohjälp har emellertid inte producerat filmen för egna pengar. Individuell människohjälp är en organisation som får en tredjedel av sina intäkter i form av offentliga bidrag.

Med andra ord är filmen till stor del finansierad med skattemedel, av vilka merparten dessutom kommer från Sida. Således får inte bara svenska skattebetalare själva vara med och finansiera den uppfostringskampanj de nu är föremål för. Därtill räknas detta som bistånd, trots att de så kallade biståndspengarna hade kunnat göra oändligt mycket större nytta i till exempel något av Mellanösterns flyktingläger.

När det till ödesmättad musik framförda budskapet inleds sker detta med orden: "Det finns ingen väg tillbaka. Sverige blir aldrig som det varit." I detta har man alldeles rätt, alldeles oavsett vad den som råkar titta på filmen råkar ha för känslor inför det hela. Vad detta rent konkret innebär är att välfärdssystemen för lång tid framöver kommer vara en väldigt dyr och ogynnsam affär för de "etablerade svenskar" som påstås vara i behov av integrering.

Den som inte önskar en sådan utveckling måste därmed ge upp drömmen om den så kallade svenska modellen. Vad mer är, i den mån "etablerade svenskar" kan sägas vara i behov av att integreras så bottnar detta behov i deras brist på insikt om att kollektivavtal, högra bidragsnivåer och bristen på låglönejobb utgör allvarliga hinder för just integration.

Sverigedemokraters vurmande för folkhemmet blir därmed en kraft för fortsatt höga transfereringar. På motsvarande sätt blir socialisters förmenta solidaritet i form av krav på höjda bidrag och en hårdreglerad arbetsmarknad en kraft för en permanentering av det skyhöga sysselsättningsgapet mellan infödda och invandrare.

Det finns, precis som det påstås i filmen, "ingen väg tillbaka". Det är dock högst oklart om Individuell människohjälp själva faktiskt förstår vad detta innebär.
DN1, DN2, DN3, GP1

9 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. En film så dum att den känns som klippt och skuren för det svenska samhällsklimatet 2016. Idén med att infödda svenskar måste "integreras" har för övrigt även framförts på Aftonbladets ledarsida (var annars?). Ledarsidan tycker att de största integrationsproblemen finns i de rika kranskommunerna.

  SvaraRadera
 3. "Det finns, precis som det påstås i filmen, "ingen väg tillbaka". Det är dock högst oklart om Individuell människohjälp själva faktiskt förstår vad detta innebär."

  Det kan mycket väl stämma, om det vore så att Individuell Människohjälps budskap handlade om välfärd. Det gjorde de naturligtvis inte. Individuell Människohjälps budskap ser jag dock som mer likt våldtäktsmannens.
  - Det är ingen idé att kämpa emot, du blir i alla fall våldtagen.

  Visst, detta var en kanske smaklös jämförelse, men känns dock passande för mig. Det samma känner jag är budskapet i Regeringens + Alliansens debattartikel i SVD idag. Antalet kvotflyktingar var inte det viktiga; Det viktiga var att visa väljarna att det inte spelar någon roll vad de röstar på, partierna har i alla fall bildat kartell gällande assylinvandringspolitik. Det hjälper inte att proteströsta och kämpa emot du Dumma Väljare, när Vi Goda redan kommit överens om att ställa väljarna utan möjlighet att påverka migrationspolitiken med sin röst. Ge upp, sluta kämpa emot. Ligg bara stilla, bit i läppen och ta emot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlade inte om välfärd. IM lär dock, liksom alla andra godhetsorganisationer, vara välfärdssocialister. Likt resten av my little pony-vänstern tror de dock att målkonflikter är en nyliberal myt, eller att de försvinner bara man blundar tillräckligt hårt.

   Radera
 4. Antingen är ni med oss eller så är ni emot oss, och då kommer vi att förskjuta er, hänga ut er och ringa era arbetsgivare.

  Sverige har en mycket speciell och unik form av nationalism, och precis som du skriver så blir det tragikomiskt att så få inser det. De som påstår sig vara globalister är ofta extremt nationalistiska.

  SvaraRadera
 5. Om det inte vore för att propagandan antagligen kommer att ha motsatt effekt än den tänkta skulle det vara äckligt. Men detta kan för en gångs skull vara väl använda skattepengar.

  Önskar bara att det fanns ett riktigt liberalt parti som värnade vårt land. Nu får det bli en röst på SD som det minst dåliga även om jag håller med om nackdelen du påpekar.

  SvaraRadera
 6. I flyktingkonventionen används inte ordet integrering utan normalisering och ASSIMILERING..

  http://ledarsidorna.se/2016/03/fns-flyktingkonvention-ar-rasistisk-propaganda/

  SvaraRadera
 7. När det talas om behovet av integration slår det mig att de som först och främst behöver integreras är våra politiker. Det är väldigt få av dem som förstår hur vanliga svenskar lever ach vad vi tycker.

  SvaraRadera
 8. Off topic för inlägget, men inte för bloggen:

  Allt mer börjar väl att tala för en ren M-regering 2018 (+ ev KD om de stödröstas kvar...)?

  Det mest troliga är att Alliansen och de rödgröna blir jämstora, med visst övertag för Alliansen. Inget block får dock egen majoritet och S+SD lär bli större än de rödgröna vilket ändrar förutsättningarna.

  Om nu Löfven inte tänker avgå frivilligt så kan ju SD+S fälla Alliansen om A inte samtalar med SD, vilket C och L vägrar. Då återstår bara för M att bilda egen regering med ett hoppande stöd av C, L, SD eller att agera dörrmatta åt Löfven i ytterligare fyra år och totalt utplåna partiets existensberättigande.

  Alternativet är att S backar och hedrar DÖ 2.0 och släpper fram Alliansen.

  Ett tredje men mindre troligt alternativ är att Alliansen samlat samtalar med SD och pss avlägsnar S/V/MP från makten under mycket mycket lång tid.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.