2016-09-27

Påverkansoperationer, propaganda och postmodernism

Det talas mycket om påverkansoperationer dessa dagar, inte minst sedan affären Putilov blossade upp. Det finns i allra högsta grad goda anledningar att granska Egor Putilovs förehavanden, och det faktum att han tycks ingå i kretsen kring Kent Ekeroth gör bara en sådan granskning ännu mer angelägen. Det finns dock en hel del som skaver i de påståenden som nu läggs fram.

Att enskilda sverigedemokrater beundrar Putin är idag välbelagt, men när opinionsbildare utifrån detta låter antyda att partiet i sin helhet aktivt stödjer ryska intressen är man ute på ganska tunn is. Det är inte på något sätt omöjligt att det förhåller sig så, men att lättvindigt kasta ur sig den sortens anklagelser utan att presentera konkreta bevis är inte bara oseriöst. Det bidrar därtill till precis den urvattning av sanningsbegreppet som hör till den ryska propagandans främsta kännetecken.

Den skada Putilov och likasinnade eventuellt har ställt till lär emellertid inte påverkat stämningsläget i Sverige annat än på marginalen. Under de senaste åren har svenskarna på daglig basis blivit måltavla för uppläxningar, uppfostringskampanjer, tillrättalagda narrativ, vilseledande information, halvsanningar och regelrätta lögner från etablissemangets sida. Detta har underblåst en explosiv polarisering, undergrävt förtroendet för media och gött politikerföraktet.

Det var inte Sverigedemokraterna som gång på gång påstod att invandringen var en vinstaffär eller talade om "kompetensregn". Det var inte Sverigedemokraterna som gav pseudovetenskapen fritt spelrum på universiteten. Det var inte Sverigedemokraterna som gjorde så kallad normkritik till statligt sanktionerad norm. Det var inte heller Sverigedemokraterna som gjorde rasbegreppet fashionabelt igen.

Det var inte Sverigedemokraterna som förklarade att lekställningar utformade som brandbilar leder till sexuella övergrepp. Det var inte Sverigedemokraterna som år efter år insisterade på att vuxna var barn. Det var inte Sverigedemokraterna som började göra museer till postmoderna propagandacentraler. Det var inte sverigedemokrater som under flera år stenhårt drev linjen att det var rasism att motverka kvinnoförtryck även i förorterna. Et cetera, et cetera.

Jag påpekar inte detta för att ursäkta, relativisera eller propagera för Sverigedemokraterna. Jag påpekar detta för att det svenska etablissemanget under spektakulära former lyckats köra i diket till synes helt på egen hand. Jag påpekar detta för att de aktörer som nu kritiserar Sverigedemokraterna behöver sopa rent framför egen dörr innan de sätter sig på några höga hästar.

Jag påpekar detta för att affären Putilov behöver sättas i perspektiv. Jag påpekar detta av den enkla anledningen att den som ägnat sig åt påverkansoperationer riktade mot Sverige förnöjt kunnat luta sig tillbaka medan svenska myndigheter, journalister och (rumsrena) politiker gjort grovjobbet åt dem. Jag påpekar detta av den enkla anledningen att det svenska samhällets förljugenhet gjort Sverige till ytterst bördig jordmån för precis den sorts postmoderna propaganda som Kreml ägnar sig åt.
SR1

6 kommentarer:

 1. Ingen påstår att SD i sin helhet och med hela sitt hjärta stödjer Putin. Vilka inom partiet som gör det är väl känt. Likaså vilken del av gräsrotsrörelsen som deltar i Putin-vurmen. Orsakerna och historien bakom varför det är så är också väl känd.

  Det är inte där skon klämmer utan det är den eviga undfallenheten för haverister, femtekolonnare och rena galenpannor i leden som är det anmärkningsvärda när det gäller hur SD och ledningen agerar - eller inte agerar - och det tycker jag nog trots allt kommit fram i den rapportering som skett.

  De som, som SD gör, påstår sig vara bättre och ärligare än andra måste kunna leva upp till det också men det misslyckas SD med gång på gång. Det är alltså det partisanktionerade hyckleriet är som är det iögonfallande. Inte olikt vänsterns ovilja att göra upp med t.ex stalinister annat än som en tom pose eller MP:s oförmåga att hantera uppenbar infiltration från islamister. Ingen bör tro annat än att det är en cynisk plus/minus-kalkyl som ligger bakom i alla de här fallen.

  SvaraRadera
 2. Visst har du en poäng. Koordinerad påverkan i strategiskt syfte från främmande makt är dock trots allt "a totally different animal", en del av en samlad strategi som också inkluderar offensiva militära operationer och kärnvapen. Fajten mot idiotin på hemmaplan går fortfarande att vinna med demokratiska medel, och tecken tyder på att en omsvängning är på väg. SD:s existens har dock fördröjt denna.

  SvaraRadera
 3. Hej.

  Den bästa sammanfattningen av det politiskt-mediala läget på länge. Tänk om någon rikstäckande kanal vågat släppa igenom den, men med tanke på ämnet skulle väl du också bli misstänkt för att vara rysk agent.

  Ja jösses, våra journalister. Misstänkta kränkningar av territorialvatten, luftrum, samt underrättelseoperationer mot militär personal kan bidragsmedia in absurdum ifrågasätta huruvida det är en rysk operation, men att en pseudonym lyckas bli 'pubbad' av Aftonbladet tack vare deras usla koll på läget är ett säkert bevis för rysk psy-ops.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 4. läkare (och fanclub)28 september 2016 22:21

  Håller i stort sett med om förljugenheten, men för att få lite hopp se kvällens (160928) aktuellt-debatt. Blev nästan sugen på att ringa upp radiotjänst och be om en faktura för den public service som jag inte betalat en krona för i mitt vuxna liv. En sådan fantastisk avklädning av programdirektör Helin från en programledare och en meddebattör som uppriktigt verkade bry sig om yttrandefrihet, öppen debatt och opartiskhet.

  SvaraRadera
 5. Helt rätt. Tyvärr är det så, men jag är glad att fler än jag ser det som händer i Sverige och som har pågått i flera år och förstår att etablerade politiker med hjälp av journalister har gjort stor skada i Sverige.

  SvaraRadera
 6. En gedigen lista.

  (Nej, ingen SD-röst blir det här heller. De flesta partier ger mig något att rösta mot, SD har inte så mycket att rösta för.)

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.