2017-04-02

Sverigedemokraterna är på väg in i värmen

Det krävs ingen särskilt raffinerad iakttagelseförmåga för att inse att det är det uråldriga spelet söndra och härska som den svenska vänstern allt sedan valet 2014 har spelat med allianspartierna.

Det går naturligtvis att påpeka hur ohederligt detta är, men faktum är att vänstern i grund och botten bara ser om sitt eget hus. Vad som är anmärkningsvärt är i stället hur allianspartierna ständigt går rakt i fällan. Efter den senaste tidens politiska slapstick från allianspartiernas sida har tre olika strategier för att bemöta regeringens skattehöjningar utkristalliserat sig.

Den första representeras av Kristdemokraterna och Moderaterna, och går ut på att försöka få riksdagen att anta en alliansbudget. Den andra representeras av Centerpartiet, och går ut på att sänka delar av regeringens budget. För den tredje strategin står Folkpartiet, som medelst hot om misstroendevotum mot bland annat finansministern hoppas göra regeringen mer foglig.

Det är lätt att känna förakt inför så velig, splittrad och tandlös opposition, men inte desto mindre är utvecklingen på många sätt revolutionerande, eftersom alla tre strategier faktiskt förutsätter Sverigedemokraternas stöd. Därmed förespråkar också samtliga allianspartier nu att med Sverigedemokraternas hjälp tvinga fram mer en mer högerinriktad politik.

Därmed har allianspartierna också fullständigt förkastat den strategi för att isolera Sverigedemokraterna från politiskt inflytande man enades om vid mandatperiodens början. Att detta ännu inte resulterat i en annan politik är i sammanhanget på många sätt en bisak.

Den tidigare hållningen visavi Sverigedemokraterna är stendöd. Det är nu bara en tidsfråga innan den nya hållningen också resulterar i en annan politik. Att så ännu inte har skett är ett uttryck för att allianspolitikerna i allmänhet, och vissa allianspolitiker i synnerhet, nu anser sig behöva lite tid att hjälpligt försöka rädda ansiktet.

De rödgröna partierna lever således på lånad tid. De hankar sig fram, och försöker med allt mer desperata utspel bibehålla status quo, men faktum är att strategin krackelerar. Den skyddsvall man försökt bygga upp mot Sverigedemokraterna krackelerar i allt snabbare takt, och det är nu bara en tidsfråga innan den rasar.
GP1, Exp1, DN1, DN2

4 kommentarer:

 1. SD lär få vara ute i kylan tills de mot förmodan får 51% med hjälp av Moderaterna, så att de är inne i värmen är en överdrift.

  SvaraRadera
 2. När, inte om, Alliansen eller delar av den börjar samarbeta med SD hamnar de rödgröna i ett prekärt 40-60 underläge i riksdagen som blir väldigt svårt att ta sig ur för S, inte minst om MP åker ur riksdagen.

  Löfven inser naturligtvis detta och det är därför en strategi hos S att inte bara beskylla SD för rasistiska rötter, vilket är befogat, utan ständigt referera till nazism, nu senast i Ekots lördagsintervju.

  När Alliansen inser att de måste välja mellan S eller SD och de väljer det senare så kommer S hamna så långt ifrån makten som de någonsin varit sedan partiet startade, och tills dess kommer de använda alla invektiv och fulknep de kan vilket bara får dem att framstå som desperata och obsoleta.

  SvaraRadera
 3. Det är som när man pratar med en som talar dålig engelska (i alla fall råkar jag göra så) man sänker sin egen nivå. Regeringen är så jävla dålig, förvirrad och osynlig att oppositionen blir lika dan.

  SvaraRadera
 4. Det var ett väldigt optimistiskt scenario. Själv finner jag det mer sannolikt att C och FP ersätter MP och VPK som Löfvens stödpartier. Varken VPK eller MP (om de överlever nästa val) lär ändå "fälla en arbetarregering". Huruvida en sådan regerings politik blir mer eller mindre skadlig än den nuvarande beror på vilken falang som kontrollerar de båda nya stödpartierna.

  SD är inte mycket att hoppas på för den som föredrar högerpolitik. De nådde sin framgång som ett parti för missnöjda S-väljare, men har sedan skaffat sig ungefär lika många missnöjda M-väljare. Deras situation börjar därmed likna den som FP alltid befunnit sig i. Tydliga ställningstaganden riskerar att reta upp den ena eller andra halvan av partiets sympatisörer, så politiken blir någon slags minsta gemensamma nämnare medan man försöker hålla partihalvorna på gott humör genom allehanda utspel.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.