2014-01-28

Nordens Kina (och dess Peking)

"Se på landet som ett nordligt Kina", säger den brittiske journalisten Michael Booth om Sverige.

Ptja, med tanke på de svenska reaktionerna på Belinda Olssons TV-serie, dagens Amnestyutspel och på en viss annons i DN så är det bara att hålla med. När Södermalm tycker en sak och världen utanför en helt annan, är det inte per automatik så att Södermalm varje gång har rätt och resten av världen har fel.

Men, det är klart, förståelsen för ett sådant resonemang är förstås gissningsvis väldigt liten på Södermalm.


DN1, SvD1, SvD2, LT1, NSk1, NSk2, Sk1, SR1

3 kommentarer:

 1. Han måste mena lantisarna, här i Stockholm finns allt, till och med New Yorkbor kommer hit på semester!
  De åtta adjektiv de valde var: avundsjuka, stela, arbetsamma, naturälskande, lugna, ärliga, oärliga, främlingsfientliga” - inget av dessa adjektiv hittar du bland oss Stockholmare (gör du det, är det lantisar som flyttat hit)

  SvaraRadera
 2. Självklart är Stockholm en stor och viktig stad som spelar i samma division som New York och grabbarna.

  Men grejen är att åsiktsklyftan mellan en Södermalmsbo och en Brooklynbo i genomsnitt är långt mycket större än mellan en Södermalmsbo och en lantis. När det kommer till Brooklynbons (med svenska förhållanden) extremt konservativa åsikter så är dock Södermalmsbon villig att bortse från detta. Istället kommer Södermalmsbon, likt en hund, fjäska, vifta på svansen och slicka vederbörande i ansiktet.

  Om Södermalmsbon istället varit sitt vanliga inskränkta och intoleranta jag mot nämnda Brooklynbo, hade den senare istället blivit utskälld för att hålla sig med värderingar som enligt den svenska konsensuskulturen är fullständigt oacceptabla. Anklagelser om kvinnohat och fascism hade förmodligen förekommit flitigt. Och om detta hade varit fallet skulle nog antalet New Yorkturister i Stockholm snabbt gå mot noll.

  SvaraRadera
 3. Intressant artikel!
  http://newsvoice.se/2013/12/28/computer-sweden-morkade-avslojande-om-it-svindel-pa-ki/

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.