2012-02-08

Myterna om den grekiska krisen

Bilden av det grekiska folket som offer för drakoniska nedskärningar återkommer ofta. Denna bild är emellertid falsk - den lågkonjunktur vi ser i Grekland idag har väldigt lite med nedskärningar att göra. Den grekiska staten betalar fortfarande ut lön till hundratusentals människor vilkas arbete inte behövs och i många fall inte ens motsvaras av någon egentlig arbetsinsats. Pensionsåldern är fortfarande låg och arbetsveckan motsvaras i många fall av betydligt färre timmar än 40. Rika greker är skyldiga staten tiotals miljarder euro utan att något görs för att kräva in dessa pengar, trots att skatteverket vet precis vilka de är...

Om tre dagar beräknas den grekiska statskassan vara tom, trots att ännu ett nödlån på tiotals miljarder euro betalades ut så sent som för några månader sedan. En del av dessa pengar har gått till att betala tillbaka gamla lån som löpt ut, andra har gått till att betala räntor på samma lån. Men en stor del har helt enkelt gått till fullständigt vansinnig lyxkonsumtion, som medborgare i nordeuropeiska länder bara kan drömma om.

Landets politiker är extremt ovilliga att klubba de ytterligare nedskärningar som ställs i motkrav för nya nödlån, ett parlamentsval hägrar nämligen. När det kommer till utsikterna för återval och alla de förmåner som kommer med detta, så är det inte Greklands och Europas ekonomiska framtid som de grekiska politikerna sätter i första rummet. Greklands grundproblem är inte euron. Greklands grundproblem är inte ens skulderna. Greklands grundproblem är korrupta politiker och en total avsaknad av sjukdomsinsikt. Och Greklands grundproblem är inflation.

I 1944 så introducerades Grekland den andra drachmen i modern tid. Gamla drachmer växlades in mot nya till kursen av 50 000 000 000 : 1. Tio år senare var det dags igen, även om man den här gången "bara" strök tre nollor. När Grekland så småningom övergav drachmen för euron så var den värdelös igen, grekerna fick betala 340,75 drachmer för en euro.

Grekland har med andra ord en väldigt lång historia av hög inflation, orsakad av höga lönehöjningar, prisökningar och underskott som täckts av sedelpressarna. Denna utveckling upphörde i praktiken inte bara för att man gick med i EMU. De grekiska lönerna steg kraftigt under åren efter euroanslutningen, priserna steg och staten fortsatte att ta lån för att täcka underskotten. Till skillnad från tidigare kunde man emellertid inte finansiera lånen internt utan var tvungen att söka sig utomlands för att finna långivare, och till skillnad från tidigare undergrävde denna gång de factoinflationen landets konkurrenskraft. Den euro som tappade i värde i Grekland var fortfarande hårdvaluta längre norrut.

Den recession som råder i Greklands beror inte på nedskärningar, den beror på att priset på grekiska varor och tjänster har ökat kraftigt. Under åren med högkonjunktur som följde på euroanslutningen fick inte detta några större effekter, konsumenterna var villiga att betala, Grekland fick låna billigt tack vare statusen som euroland, krediterna flödade och de grekiska politikerna tävlade om vem som kunde köpa flest röster för lånade pengar. Men med finanskrisen förändrades allt, konsumenterna var inte längre villiga att betala dyrt för grekiska produkter och tjänster, det politiska etablissemanget blev påkommet med att mörka läget i ekonomin och räntekostnaderna anpassades plötsligt till verkligheten.

De medskyldiga till att det gick som det gick är många. Euroländerna som tillät Grekland att gå med, trots att deras budgetfifflande var en offentlig hemlighet. Bankerna som lånade ut pengar till Grekland. De grekiska politikerna som köpte sig röster för lånade pengar. De grekiska fackföreningarna som ställde allt mer orimliga krav på lönehöjningar och -förmåner. Det grekiska folket som lät sig köpas av korrupta politiker men utan att för den skull betala sina skatter, och så vidare.

Idag är skulderna för stora, politikerna för korrupta och sjukdomsinsikten för låg för att Grekland skall kunna räddas. Ju mer nödlån som betalas ut, desto värre kommer kraschen bli när den väl kommer. Det kommer att bli en väldigt obehaglig historia när Grekland ställer in betalningarna, men ju förr det inträffar desto bättre. Låt sedan de obehagliga konsekvenserna bli en läxa för valutaunioner, för korrupta politiker som prioriterar karriären framför landets framtid, för oansvariga banker och för franska och tyska ledare som föredrar att stoppa huvudet i sanden.

SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, SR, SR, SR, SR, SR, SR, SR, SR, SR, GP, GP, SVT, SVT, SVT, SVT, SVT, SVT, SVT, Ab, Ab, E24, E24, E24, E24, Wikipedia

13 kommentarer:

Saisan sa...

Jag tycker det är fel att säga att bilden av grekerna som offer är falsk. Ja, som i alla andra länder i vår värld finns det rika som drar nytta av regeringarnas egoistiska strapatser men den största delen av det grekiska folket har aldrig haft varken mycket pengar eller förmåner. Grekerna är ett folkslag som under flera år varit fattiga i jämförelse med andra europeiska länder och idag är det de som lider av denna kris som inte verkar nå sin ände.
Många greker har levt i "lyx" men de flesta har haft låg inkomst utan att någonsin klaga. För grekerna är inte som andra européer som klagar över allt trots att de har de bra, de har jobbat hårt och varit lojala mot staten, som idag har visat sig inte vara värd denna lojalitet.
Så nej, lägg inte detta på den grekiska befolkningen, det är de olika regeringarna och de inkompetenta politikerna som har drivit en politik med en lång rad fel.

Fnordspotter sa...

Som sagt, det är många som har del i krisen. EMU, bankerna, de korrupta politikerna... Men också folket som röstat på den som lovat mest, och folket som inte betalat sina skatter. Hur man än vrider och vänder på det så har grekerna levt på ett sätt som man inte haft råd med. Nu visar sig konsekvenserna av detta.

Fnordspotter sa...

Sen var inte min poäng att grekerna inte är offer. Min poäng var att de inte är offer för nedskärningarna.

Det är inte nedskärningarna som skapar den lågkonjunktur vi ser idag, det är en förlorad konkurrenskraft som orsakats av att Grekland i praktiken haft mycket högre inflation är resten av eurozonen.

Anonym sa...

Så grekerna är inte de som klagar och gnäller. Varför vill de då inte göra rätt för sig utan strejkar och protesterar. Har de politiker som de röstat fram misskött sig bör grekerna ta ansvar för det.

Saisan sa...

Ja, det är svårt att förstå hur man enbart har valt att rösta på någon av de två styrande familjerna under alla dessa årtionden. Politiker lovar dock alltid mer än de kan hålla, något som gäller alla samhällen och länder. Så det är nog inte bara grekerna som röstat på de som lovat mest, jag tror många av oss gör det instinktivt i hopp om att någon kommer att förändra samhället vi lever i.

Men jag kan på alla sätt, självklart, förstå varför det riktas kritik mot Grekland och varför många länder känner att de inte vill bidra till något som orsakats av egoism och självvinning; och jag håller fullständigt med. Det som är otroligt orättvist är när det grekiska folket i många sammanhang pekas ut som "lata", där många menar att det är "rätt åt dem". Bilden vrids åt fel håll i medier, precis som så mycket annat. De som levt på "det rika sättet" har gjort det eftersom staten inte satt gränser tidigare och i princip inte brytt sig; detta hade kunnat hända vilken befolkning som helst där inte staten har ett rättvist system där det finns större kontroll över finanser och politiska system.

Och vad hade ni själva gjort i ett liknande läge? Jag tror ingen skulle sitta snällt hemma i soffan när man visste att lönen skulle sänkas ytterligare och bli sämre 500-1000 euro/månaden och pensionen inte skulle motsvara det arbete man utfört ett helt liv. De flesta som demonstrerar gör det i frustration och eftersom det är det enda de kan göra för att uttrycka detta.

Anonym sa...

Skyll inte på de rika. De har bara försett sig som alla andra. Här sitter alla greker i samma båt. Alla små svartjobbare, ineffektiv offentlig sektor, förtida pension, orealistiska förmåner för statsanställda och korruption genom alla led. Dags att ta skeden i vacker hand. Och vi ska se till att det blir dyrköpt om de försöker ta en springnota.

Saisan sa...

Som vanligt är det ingen idé att diskutera dessa frågor men någon som inte kan se situationen från flera håll. Jag vet uttryckligen att de flesta greker har de svårt idag, utan att ha gjort något fel, och det kommer inte att bli lättare för dem. Det verkar vara väldigt lätt för människor i sina trygga små liv och samhällen att anklaga andra hejdlöst, men otroligt oseriöst när man inte vet vad man pratar om.
Tack för mig.

Anonym sa...

Klockrent Fnordspotter ! Analysen är så bra . Det viktigaste just nu är att sedelpressarna slutar gå . Grekernas fall blir bara värre om detta fortsätter !

Anonym sa...

Ett litet stycke statistik . I Grekland har de en pension i procent på slutlönen som är 120 % ! I Sverige hade vi samma tid 65 % i pension av slutlönen . (källa EU kommissionen) 2008 .

Anonym sa...

Men då är väl årslönen betydligt lägre än i Sverige också...

Fnordspotter sa...

Pensioner på 120 procent av slutlönen stämmer faktiskt. Se Dagens industri

Anonym sa...

Om man inte bor i Grekland och upplever det som gäller i vekligheten är det lätt att säga att pensionen är på 120 procent...att greker är lata etc...inget av detta stämmer!Skulle vilja se hur ni skulle reagera om lönen/pensionen sänktes för varje månad, priserna höjdes,om minimilönen räckte bara för att betala hyran och i bästa fall köpa lite bröd...

Pelle sa...

Artikeln säger ju tydligt att krisen skapades av korrupta politiker. varför tjafsa om att 'någon' kallar greker lata???? har du inget att tillföra?