2012-06-23

En söndagsskolefrökens förfäran

I Uruguay förebereds en cannabisreform. Syftet med denna är att staten skall tillhandahålla drogen till brukarna istället för att låta den organiserade brottsligheten sköta verksamheten.

Det krävs inget större mått av fantasi för att lista ut vad Maria Larsson & co kommer att säga om detta. "Cannabis är en inkörsport till tyngre droger" kommer det med indignerad och förfärad röst att låta, "samhället får aldrig kapitulera inför drogerna", "alla droger är precis lika farliga" och så vidare.

Att samhället redan har kapitulerat inför två droger som är såväl mer skadliga som beroendeframkallande än cannabis - det vill säga alkohol och tobak - kommer Larsson & co ignorera så länge ingen tar upp frågan. Om något däremot gör det kommer de att säga att detta är illa nog, och att det inte är någon anledning att tillåta fler.

Under tiden som söndagsskolefröken Larsson dogmatiskt avfärdar den forskning som finns i frågan, eller åtminstone den förkrossande majoritet av den som inte stödjer hennes moralistiska tes, så kommer folk fortsätta använda droger. De tunga missbrukarnas dödlighet kommer att förbli avsevärt högre i Sverige än i andra länder där skadebekämpning snarare än moralism är ledstjärnan i narkotikapolitiken. Och den organiserade brottsligheten kommer såklart fortsätta tjäna enorma och obeskattade summor, med gängkrig, skottlossningar och sönderfallande länder som följd.

I Uruguay har man bestämt sig för att inte kriga mot de fem procenten av befolkningen som använder cannabis. Maria Larsson däremot känner sig säkert som en god och principfast människa då hon släpar människor inför domstol för att de haft en trevlig kväll.
SvD, DN, Ab, SR

4 kommentarer:

 1. Mycket klokt skrivet och helt rätt. Vi måste legalisera droger och istället lägga våra resurser på att utbilda om dem, snarare än att slösa pengar på att straffa dessa människor.

  SvaraRadera
 2. Som kuriosa kan man även läsa detta "En rapport, som tagits fram av organisationen Avaaz, efterlyser legalisering av vissa droger och avkriminalisering av droganvändare. I Avaaz panel ingår bland andra FN:s före detta generalsekreterare Kofi Annan, tidigare presidenter från Mexiko, Colombia och Brasilien, samt entreprenören Richard Branson."
  ( http://www.svd.se/nyheter/utrikes/exvarldsledare-legalisera-droger_6215469.svd ).

  Följande websidor tar även de upp saken ( http://www.guardian.co.uk/world/2012/apr/07/war-drugs-latin-american-leaders ), ( http://www.forbes.com/sites/artcarden/2012/04/19/lets-be-blunt-its-time-to-end-the-drug-war/ ).

  Personlingen så håller jag mig dock borta från droger.

  SvaraRadera
 3. Till alla som är intresserade av att få till en förändring av den svenska narkotikapolitiken. Gå med i gruppen Centrum för Narkotikavetenskap ( CNV ). Det är en otroligt seriös grupp som arbetar för en förändring av narkotikapolitiken i Sverige och CNV har haft flera debattartiklar i media. Kolla gärna sidan.
  https://www.facebook.com/groups/229754787106569/

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.