2012-06-21

Kött, kön och elfenbenstorn

"Jag äter ekologisk bröd bakat på surdeg och dinkelmjöl. Jag har läst 500 poäng humaniora, kan stava till Nietzsche, citera Simone de Beauvoir i sömnen men behöver personlig assistent för att lämna universitetsområdet."

Ja, det vore bra om folk åt mindre kött. Ja, samhället är färgat av sociala - och biologiska - könsroller som bland annat bottnar i att det historiskt vanligen har varit männen som stått för jakten och kvinnorna för hushållsarbetet.

Fine! Men att utgå från 10 gram självklarheter, krydda dem med citat och annan akademika, och därefter koka upp dem i 10 liter sektliknande och hyperideologisk radikalfeministisk retorik behöver inte tillföra debatten någonting alls.

Det imponerar säkert på de redan frälsta, men för de 99 övriga procenten blir effekten en helt annan. Bilden av världsfrånvända och elitistiska akademiker, som verkar i elfenbenstorn långt ovanför människors vardag, lär förstärkas ytterligare några steg.
DN

3 kommentarer:

 1. Oj vad jobbit att behöva läsa in så mycket könsförtyck i den mat man äter, män äter kött (vilka förtryckande svin män är va) men kvinnor äter ju oxå kött, faktum är att männsikan utvecklats till allätare under miljoner år. Och ja vi har olika kön inte för att vi vill utan för att naturen bestämt att det är bäst för komplexa varelser som människor som behöver blanda DNA för att utvecklas. Visst ät mindre kött är nog nyttigt men att tvinga alla män att känna skuld för att de förtrycker kvinnor och barn för att de äter kött och för att de har snopp...seriöst kom ut i verkligheten och andas lite frisk luft, risken är annars att man skapar en helt egen bild av hur världen fungerar och sen blir arg på världen och försöker tvinga den att göra som man själv vill, för att den inte stämmer överens med ens egna smala åsikter! //Föräldraledig man med snopp som äter kött men vägrar vara förtyckt av könsnormer!

  SvaraRadera
 2. sanningne är dock den att det är enomöjlighet att äta djur utan att också förtrycka dem... det är ett uttryck för dominashandlingen människor hela tiden utför emot djur och svagare. det spelar ingen roll om man är man eller kvinna dock, det gäller alla som konsumerar djur vars liv inte repsekteras....

  SvaraRadera
 3. Anonym #2: Vi är sju miljarder människor på planeten. Det funkar inte att alla skall äta kött. (Det funkar troligen inte om alla blir vegetarianer heller, men det är en annan femma.) Dessutom är det bra för kroppen att dra ned på köttkonsumtionen, särskild när det kommer till rött kött. Det finns alltså många bra anledningar till att äta mindre kött.

  Detta väl sagt så är människan som art omnivorer. Vi är anpassade till att äta en blandad kost, inklusive kött (vi klarar oss förmodligen bra utan också). Detta är vilka vi är, våra gener avspeglar detta. Det har ganska lite med social dominans att göra, men desto mer att göra göra med överlevnad och den krassa kampen om knappa resurser som är naturens signum. Att sedan, som Björk gör, dessutom blanda in feminism i det hela är bara rena UFO-resonemang.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.