2012-06-10

Frankrike väljer den grekiska vägen

Fransmännen har nu röstat bort såväl sin president som sin parlamentariska majoritet. Anledningen till detta är inte i första hand en vänstervind, utan att François Hollande och hans parti har levererat ett roligare budskap.

Hollande har utlovat satsningar på tillväxt, sänkt pensionsålder och ökade statliga utgifter. Problemet är att Frankrike inte har råd med detta. Landets budgetar har gått back i årtionden och läget har nu blivit ännu värre på grund av lågkonjunkturen, ett sänkt kreditbetyg och stora åtaganden mot eurozonens krisländer.

När nu Frankrike väljer att stoppa huvudet i sanden, låtsas att problemen inte finns och rösta på den som lovar den mest rosenskimrande framtiden har man också valt att ansluta sig till Grekland, Italien och Spanien. Den tid då Frankrike tillsammans med Tyskland var ett av de länder som skulle garantera eurons framtid är därmed över, istället har man blivit en del av problemet. Den stora frågan nu är hur länge till tyskarna kommer acceptera denna utveckling...
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, GP1, GP2, SR1, SR2, SR3

1 kommentar:

  1. Jahapp, socialistpopulisterna i Frankrike lovar sänka pensionåldern från 62 till 60 år. Här i Sverige pratar politikerna däremot om att höja pensionåldern. Jag har för mig Hollande även lovat höjda minimilöner, rätta mig om jag har fel.

    Är det bara tyska väljare som är trötta på att betala andra länders springnotor? Skulle inte tro det...
    Det knorras redan i de stora folklagren i bl.a. Nederländerna och Finland. Hela systemet kommer att krackelera när det till slut slutar komma billiga lån och det är dags att börja strama åt och betala tillbaka.
    Eller räknar man med att de är för stora för att andra ska låta dem falla?

    SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.