2012-06-10

Frankrike väljer den grekiska vägen

Fransmännen har nu röstat bort såväl sin president som sin parlamentariska majoritet. Anledningen till detta är inte i första hand en vänstervind, utan att François Hollande och hans parti har levererat ett roligare budskap.

Hollande har utlovat satsningar på tillväxt, sänkt pensionsålder och ökade statliga utgifter. Problemet är att Frankrike inte har råd med detta. Landets budgetar har gått back i årtionden och läget har nu blivit ännu värre på grund av lågkonjunkturen, ett sänkt kreditbetyg och stora åtaganden mot eurozonens krisländer.

När nu Frankrike väljer att stoppa huvudet i sanden, låtsas att problemen inte finns och rösta på den som lovar den mest rosenskimrande framtiden har man också valt att ansluta sig till Grekland, Italien och Spanien. Den tid då Frankrike tillsammans med Tyskland var ett av de länder som skulle garantera eurons framtid är därmed över, istället har man blivit en del av problemet. Den stora frågan nu är hur länge till tyskarna kommer acceptera denna utveckling...
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, GP1, GP2, SR1, SR2, SR3