2012-06-10

Dags för Tyskland att lämna euron?

Hur lösa eurokrisen? Denna olösta fråga vilar tungt över Europas och världens beslutsfattare för närvarande. Hittills har lösningen varit att lösa problemen med skulder med fler och större skulder. Trots att det var den höga skuldsättningen som utlöste finanskrisen, och trots att försöken med att lösa skuldproblemen under denna med nya och högre lån under denna bidrog till att skapa den eurokris som vi dras med idag.

Bakom talet om en eurokris ligger i själva verket en bankkris. Bankerna har vårdslöst lånat ut enorma belopp till stater, privatpersoner och företag. Till stater i förvissningen om att "stater aldrig kan gå i konkurs", en devis som måhända hade stämt i några årtionden, men för vilken det historiska stödet är allt annat än starkt. Och till företag och privatpersoner med övervärderade fastigheter som säkerhet. En "säkerhet" som visade sig vara en ren osäkerhet, eftersom deras värde som alltid då bubblor spricker störtdök, varefter bankerna plötsligt stod på extremt osäker grund.

Bakom de vackra orden om brandväggar, krisfonder och stabilitetspakter så finns följande verklighet: Bankernas luftslott till fordringar på krisande stater, överbelånade kunder och krisande andra banker har överförts på Europas skattebetalare. Skattebetalarna har tvingats köpa alla osäkra fordringar av bankerna och om allting mot förmodan skulle gå bra får skattebetalarna tillbaka sina pengar. Om allting däremot inte går bra - någonting som är betydligt mer sannolikt - går bankerna skadelösa medan skattebetalarna förlorar sina pengar.

Detta är naturligtvis groteskt, inte minst då bankeliten tjänat enorma summor på att ta de vårdslösa risker som försatt oss i denna situation. Men alternativet har kanske ändå varit ännu värre, om en massdöd bland banker skulle inträffat så skulle väldigt många dras med i fallet. Men när bankerna fick denna sorts hjälp så borde avsevärt hårdare motvillkor ha ställts. Lönetak, bonusförbud, stopp för aktieutdelning, stenhårda kapitaliseringskrav och nya hårda regleringar, för att bara nämna några. Vissa krav har förvisso stälts, till exempel krav på något ökad kapitalisering. Men då regleringarna har varit halvhjärtade så är bankerna just nu i full fart med att uppfinna nya avgifter så att deras kunder få stå för kostnaderna. Bankvärldens fat cats har inga planer på att förändra sin livsstil...

Allt detta handlar oavsett vilket om akutåtgärder. En omedelbar kollaps är avvärjd men de grundläggande problemen består. Frågan återstår, hur lösa eurokrisen?

Ett förslag har varit att att Grekland med flera får lämna euron. Med en ny valuta skulle till exempel det grekiska näringslivet få en chans igen, då denna nya drachma skulle falla som en sten. Inte bara för att Grekland är i kris, utan för att grekiska löner och priser sedan eurons införande har ökat mycket högre än i övriga eurozonen. Landet har helt enkelt haft en mycket högre inflation än resten av eurozonen, den gemensamma valutan till trots. Den grekiska konkurrenskraften har därför urholkats högst betydligt.

Problemet är bara att Greklands skulder är i euro, så en fallande valuta skulle också innebära att det redan enorma skuldberget snabbt skulle bli ännu större än det är idag, vilket gör sannolikheten att långivarna någonsin får tillbaka sina pengar ännu mindre. Misstänksamma greker har av oro för detta scenario också fört över stora tillgångar utomlands, vilket dessutom skulle urholka nyttan med en valutareform. "Grexit" är därför en dålig lösning på problemet.

Ett annat förslag (särskilt populärt bland dem som har problem) är euroobligationer och en europeisk bankunion. Detta skulle i princip innebära att Grekland, Italien och Spanien får låna med Tyskland som säkerhet, samt att tyska banker garanterar de pengar som satts in i spanska. Att detta är en populär idé i Grekland är inte svårt att förstå, men det krävs inte heller någon större inlevelseförmåga för att förstå att Angela Merkel inte vill ta i den med tång.

Skall euron överleva i nuvarande form är dessvärre detta förmodligen den enda idé som kommer att fungera, men det finns förmodligen ingen politiker som någonsin skulle klara att sälja in den till de tyska väljarna. De tyska räntorna skulle skjuta i höjden och risken för inflationen skulle stiga kraftigt i samma ögonblick som europeiska centralbanken började använda sedelpressen för krishantering.

Så hur lösa eurokrisen? Well, det är kanske dags att vända på steken? Låta Tyskland, Nederländerna, Finland med flera lämna euron istället? ECB kan därefter flytta från Frankfurt till Paris (Frankrike har precis röstat för ökat budgetunderskott och sänkt pensionsålder), Madrid eller Aten och börja ge ut så mycket euroobligationer medlemsländerna vill. På så sätt slipper de skötsamma länderna höjda räntor, inflation och förpliktelser till länder som inte ens försöker lösa problemen de försatt sig i. Fordringarna på den sydliga eurozonen skulle såklart tappa i värde, men de skulle i alla fall bli återbetalda. En enorm politisk prestige skulle självfallet också gå förlorad, men det är ett lågt pris att betala i sammanhanget.

SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, SvD11, SvD12, SvD13, SvD14, SvD15, SvD16, SvD17, SvD18, SvD19, SvD20, SvD21, SvD22, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, GP1, GP2, GP3, Ab, Exp1, Exp2, SR1, SR2, SR3, SR4, SR5, SydSv1, SydSv2

5 kommentarer:

 1. Det var en tanke som finnarna skulle gilla. De är ju de enda som kräver lite garantier för lånen.

  SvaraRadera
 2. Just nu försöker de styrande politikerna i t.ex. Tyskland, Finland och Nederländerna lugna kritikerna genom att hävda att allt är lugnt. Så här säger säger t.ex. den nederländske politikern Mark Rutte: "There is a 95% to 100% chance the Spanish government will pay back the bailout loan it will receive for its banks, prime minister Mark Rutte told tv talk show Jinek op Zondag on Sunday morning. Rutte said it is essential confidence in the financial markets is restored, otherwise 'the Dutch people will also suffer'." [ http://www.dutchnews.nl/news/archives/2012/06/senior_ministers_confident_abo.php ]. Parlamentet måste dock godkänna det hela först så det är därför man är så mån om att det ska låta säkert och bra [ http://uk.news.yahoo.com/dutch-parliament-needs-back-spanish-aid-government-151426608--business.html ]. Det har dock redan ifrågasatts om det störa stödlånet till Spanien ens räcker: "First, will 100 billion euros ultimately be enough? A report by the International Monetary Fund suggests this will be more than enough and that Spanish banks need to raise 60 billion to 80 billion euros to mollify investors and cover losses in Spain's real estate market. But those losses might continue to grow, which would mean that Spain has to go back to the well again. JPMorgan Chase analysts recently estimated that Spain could need as much as 350 billion euros, the Telegraph reported." [ http://www.huffingtonpost.com/2012/06/09/spanish-bailout_n_1583720.html ]. Till detta kommer ev. andra länder (t.ex. Italien) som kan börja krisa ordentligt. Risken är således överhängande att vi har framför oss en hel serie av räddningspaket men att man försöker köpa lite tid, dämpa kritiken och däremed rädda en och annan regering genom att bara ta "lite i taget". Frågan är om väljarna accepterar det?

  Samtidigt så rapporteras det i tidningarna om att både Grekland och Irland vill omförhandla villkoren för sina stödlån [ http://www.theweek.co.uk/eurozone/euro-debt-crisis/47333/spain%E2%80%99s-soft-bailout-%E2%80%98us-too%E2%80%99-say-ireland-and-greece ].
  Detta scenario kommer definitivt inte att gillas av skattebetalarna/väljarna i vare sig Tyskland, Finland eller Nederländerna t.ex.

  SvaraRadera
 3. @ Elina: De s.k. garantierna som Finland krävt är snarast en inrikespolitisk symbolmanöver av de finska socialdemokraterna (SDP) och finansminister Jutta Urpilainen (SDP) för att i någon mån försöka få väljarna att glömma/acceptera att de svikit sitt vallöfte. SDP var (tillsammans med Sannfinländarna) innan valet emot ytterligare stödpaket men SDP ingick efter valet en regeringskoalition med Samlingspartiet/Kokoomus varpå stödpaket efter stödpaket godkäntst.

  Media har f.ö. starkt ifrågasatt det reella värdet och villkoren för de (icke-offentliga) garantier som Finland fick av Grekland. Inget annat EU-land ville då ens ha samma garantier med de villkoren som Finland fick... Var och en kan ju dra sina slutsatser.

  Väljarna är i alla fall skeptiska: http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/nodlan-pressar-finlands-regering_7268461.svd

  SvaraRadera
 4. Grekiska och spanska sparare försöker i alla fall rädda sina besparingar genom att placera dem "säkert": http://marginalevolution.com/blog/archives/3272/

  Kirsländerna dansar snart fram tillsammans med Grekerna i bästa Zorbastil i ett allt hetsigare tempo...

  SvaraRadera
 5. Tack för att du gör uppriktiga försök att tala om detta. Jag känner mycket stark om det och vill läsa mer. Om det är OK, eftersom du uppnår extra stor visdom, kan du ihåg inklusive extra artiklar som liknar denna med ytterligare information? Det kommer att vara utomordentligt användbara och hjälpsamma för mig och mina vänner.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.