2013-03-20

Sekterism och språkbruk

Även idag toppas nyhetsrapporteringen av att Tobias Billström i en bisats påpekat att svenskar är blondare och mer blåögda än folk från Afrika och Mellanöstern. Påståendet, påstås det, är rasistiskt och flera artiklar ägnas åt analyser av hur det kommer sig att Billström kan sitta kvar.

Situationen är som tagen ur en svart komedi. Att Billström har påpekat vad alla redan vet är sant har slagit ned som en bomb i nyhetsflödet. Att Billström, utan att på något sätt uttrycka sig nedlåtande, i förbifarten nämnt någonting om skillnader i hårfärger har blåsts upp bortom allting som kan kallas för rimliga proportioner.

Det är emellertid inte första gången denna sorts språkbruk lett till rabalder, Reinfeldts eget uttalanden om "etniska svenskar" ledde till exempel till en liknande debatt. Och här närmar vi oss pudelns kärna, det är nämligen språkbruket som är problemet i sammanhanget. Inte bruket av nedsättande benämningar, inte meningar sagda i syfte att såra eller föminska, utan meningar som förmedlar information. Information om vissa saker bör nämligen inte förmedlas alls.

Inga kulturella skillnader mellan etniska svenskar och invandrare tycks längre få poängteras, inga meningar som implicit erkänner existensen av utseendemässiga skillnader mellan olika folkgrupper tycks längre vara acceptabla. Att det ibland är nödvändigt att göra denna sorts åtskillnader för att förstå sociala spänningar eller för att kunna ge skolbarn det stöd de behöver, kommer allt mer i skymundan. Ord efter ord blir tabu och de ord som kommer i deras ställe blir även dessa snart socialt oacceptabla, i takt med att folk börjar förstå deras innebörd.

Språkets syfte blir därmed inte längre att förmedla information, utan istället till att fördunkla densamma. Och i takt med att vi i allt mindre utsträckning kan säga vad vi menar, slutar vi också att mena vad vi säger. Kvar blir floskler, halvsanningar, lögner och en tilltagande oförmåga att hantera de problem som finns. Blotta erkännandet av deras existens skulle nämligen per definition göra oss till dåliga människor.

Parallellt med allt detta finns det en annan uppsättning starkt laddade ord, vilka man däremot inte använder försiktigt utan tvärtom använder så ofta och så brett att de idag fullständigt förlorat sin innebörd. "Rasist" är kanske det viktigaste av dessa, och i vårt samtida iskalla debattklimat gäller att så fort någon anklagar dig för att vara en sådan har du förlorat, alldeles oavsett vad du faktiskt har sagt.

Ironiskt nog så har man i den politiska korrekthetens hemvist - USA - inga som helst problem med ett ord som "etnisk", där används ordet istället som ett neutralt och objektivt adjektiv i syfte att undvika nedsättande benämningar. I USA finns några av de starkaste rörelserna och lagstiftningarna mot rasism i världen, däremot har man inga problem att erkänna att folk faktiskt har olika bakgrunder. Ett tecken så gott som något på att debatten där förs på en betydligt mognare nivå än i Sverige.

(Ironiskt nog är det dessutom just i det - av många så hyllade - mångkulturella samhället ett begrepp som "etnisk svensk" behövs som mest. I det mångkulturella samhället eftersträvas inte någon djupgående integration, utan de olika kulturerna förutsätts istället leva sida vid sida. I Sveriges fall skulle det finnas en irakisk gemenskap, en somalisk gemenskap, en kongolesisk gemenskap och så vidare. Eftersom alla skulle ses som lika mycket svenskar skulle det bli meningslöst att tala om en undergrupp som den "svenska gemenskapen", därför skulle just ett begrepp som "etnisk svensk" bli nödvändigt.)
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, SvD11, DN1, DN2, DN3, DN4, SR1, SR2

4 kommentarer:

 1. Ja det är intressant. Snyggt resonemang. Hårdstyra ordens valörer, istället för dess innehåll, borde gynna taktiserande falskhet.

  Och ett begrepp som "etniska svenskar" borde snart bli mer vanligt för att förstå olika problem i strukturerna.

  I ett muntligt resonemang med någon person så skulle jag nog själv kunna säga "blond och blåögd" när jag egentligen menade etniska svenskar. Det känns mindre formellt och mer naturligt kanske. Vid minsta oklarhet så kan man ju förtydliga vid resonemanget. I ett statiskt skrivet sammanhang däremot, då blir det lite mer tveksamt. Avsiktliga missförstånd får det lite lättare där.

  Men onekligen undrar man ju om Billström nu ensam får bära argument som på minsta vis kan uppfattas som ogenerösa. Medan alla andra unisont vill sälja godhet för noll kronor.

  SvaraRadera
 2. Jag undrar hur vi medborgare kan hitta kanaler där vi får och kan tala om vad vi tycker om sånt här j..la larv,och då inte bara när det är val.För är det så här det ska hålla på i ett och ett halvt år.
  Bloggar och kommentarer är bra men räcker det.`Politiker och media verkar köra sitt race utan att överhuvudtaget bry sig vad vanligt folk tycker.Politikerna har fullt upp med att tillfredställa galenpannorna i media och Pk vänstern och vajar värre än träden i stormen Gudrun, när det är OSS dom borde bry sig om. Och det här är säkert bara början.Någon som har ett bra tips för nu börjar det bli outhärdligt.

  SvaraRadera
 3. Mona: Det viktigaste är kanske att tydligt säga emot, att tydligt säga ifrån att "nej, vad Billström sade var inte rasistiskt och nej, han har ingenting att be om ursäkt för".

  Som det är nu har en liten sekteristisk och högljudd klick fått sätta dagordningen, och av rädsla för att bli brännmärkta för rasister är det få som vågar säga emot. Detta innebär att situationen normaliseras, och med tiden börjar allt fler okritiskt ta det svammel de häver ur sig för sanning.

  SvaraRadera
 4. Nä nu j...ar.Såg Bar och Politik där mitt partis jämställdhetsminister Maria Arnholm rätt ut i luften påstod att Sverigedemokrater är kvinnohatare. Vad är det för snack?hur vet hon det? Att påstå det är sju resor värre än att säga som B
  illström att svenskar är blåögda.
  Ringde partiet och uttryckte min besvikelse över att dom inte höll en bättre stil än så och att om det fortsätter på det här viset så finn risk att vi röstar SD i riksdagsvalet i ren och skär protest.Påminde också om att vi har demokrati i det här landet och att vi är extremt trötta på den här sörjan och förutsätte att partiet håller sig till sakfrågor.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.