2013-07-31

Rättsväsende i fritt fall


Thomas Quick dömdes av det svenska rättsväsendet för åtta mord.

Efter att han suttit i fängelse i nitton år ändrade sig rättsväsendet plötsligt. Quick hade inte längre begått några mord alls.

Åtta mord eller noll. Så mycket kan det skilja när det svenska rättsväsendet fäller sina domar.

Detta kan inte beskrivas som någonting annat än ett totalt haveri för det svenska rättsväsendet. När någonting sådant kan ske har helt enkelt det svenska rättsväsendet förverkat allt förtroende. De svenska domstolarna har uppenbarligen inte kompetensen att utföra sitt ytterst viktiga jobb. Det är tveksamt om deras utslag ens längre kan sägas ha någon moralisk legitimitet.

Att därtill en toppadvokat som Claes Borgström kunnat debitera miljoner för att göra ett uruselt jobb som Quicks försvarare, att Christer van der Kwast gjorde sig en karriär på domarna mot Quick och att en i övrigt så sansad jurist som Göran Lambertz kommit till van der Kwasts försvar gör skandalen ännu mer märklig och obehaglig.

Jag hoppas för mitt liv att jag aldrig tvingas ha med en svensk domstol att göra, oavsett om det är som målsägare eller som anklagad. Om domstolarnas utslag kan vara så godtyckliga när det kommer till åtta mord, vad är de då inte för mindre allvarliga brott?
SR1, SR2, SR3, SR4, SR5, SR6, SR7, SR8, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8

4 kommentarer:

 1. Jag tycker inte du överdriver. Ungefär samma känsla har jag också. Fullt med stollar överallt i rättsväsendet. Men de flesta får bra betalt så de nöjer sig med tingens ordning. Politiska partier har sina representanter överallt i domstolarna. Advokater tjänar rundligt på de skattefinansierade jättearvodena som systemet uppmuntrar till. Lynnigheten och medieanpassningen är gigantisk. De tonårstjejer som fjantat sig på andras bekostnad med internet och instagram får skyhöga straff. Medan misshandlande stordrägg får mycket milda diton. Det hela känns nästan lite farsartat. Om det inte vore så ruskigt allvarligt.

  Det kanske är ungefär lika seriöst som på den ekonomiska expertisbranchen. Där en apa kan kasta tärning och få lika bra eller bättre utslag än de grymt välavlönade "mäklarna".

  SvaraRadera
 2. Det är nog dags för kwastskaftet för en åktur nu - single ticket!

  SvaraRadera
 3. Slutförvaringen av Christer van der Kwast? ;)

  SvaraRadera
 4. Han är faktiskt lyckligtvis pensionerad numera åtminstone.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.