2013-08-17

Kränkta populistsossar


"Regeringen bör be tvångssteriliserade transpersoner om ursäkt" skriver åtta socialdemokrater idag på Brännpunkt. De kräver att skadestånd skall utgå och riktar sin indignation mot regeringen för att så inte skett.

Även om vi bortser från det direkt felaktiga i att kränkthetsindustrin kallar det inträffade för "tvångssteriliseringar", är historieförfalskningen i debattartikeln slående. För det första ärvde regeringen de tidigare bestämmelserna från Socialdemokraterna. För det andra ändrade regeringen samma bestämmelser!

Om man, som artikelförfattarna, anser att de gamla bestämmelserna var felaktiga borde man därför i konsekvensens namn hylla regeringen och istället rikta kritiken mot det egna partiet. Detta gör man dock inte, istället avslutar man indignerat artikeln med att utropa "det enda anständiga är nu att be offentligt om ursäkt och betala ut skadestånd, Reinfeldt!"

Citatet för oss osökt in på skadeståndskravet, vilket också förtjänar en kommentar. Jag kan personligen intyga att jag själv definitivt inte blivit tillfrågad i frågan, inte ens i en valrörelse. Jag har dock varit med och betalat de skattepengar som ett eventuellt skadestånd skulle finansieras med.

Om socialdemokrater tycker att det är viktigt att ett skadestånd utgår för att göra bot för partiets egna synder, borde de ta pengarna från partikassan. Att kräva att allmänheten skall betala skatt för att finansiera deras egna misstag en är absurd – och typiskt socialdemokratisk – syn på skatteuttag.
SMP, Ab