2013-09-23

Journalistiskt haveri

Som "Den hälsosamme ekonomisten" påpekar är det polisregister som just nu genererar krigsrubriker i tidningarna en mild västanfläkt jämfört med vad FRA håller på med.

Att, likt Dagens Förnumstigheter, bombastiskt kalla samma register för en "nationell katastrof" blir därmed rätt löjligt.

Att Erik Ullenhag kallar det inträffade för "oacceptabelt" fick mig däremot att le, eftersom det förmodligen var dagens mest förutsägbara kommentar.

Om man som Ullenhag och Wolodarski gått i skolor som Södra latin, varit elevrådsordförande och kämpat för könsneutrala toaletter, är polisens agerande måhända obegripligt.

Det är emellertid ingen särskilt långsökt gissning att de svenskar som bott grannar eller gått i skola tillsammans med de utpekade, i allmänhet är avsevärt mindre chockerade.

Och nej, jag tycker inte det är okej. Men jag tvivlar på att registret har tillkommit för att polisen tyckte det var kul. Jag tycker FRA är värre. Jag tycker det är värre att dina personuppgifter, dina inkomster och ditt passfoto är offentliga handlingar som vem som helst kan ta del av. Och har du någon gång varit kallad som till exempel vittne i ett brottsfall finns du också med i polisens register.

Vad tidningarna däremot idag inte fylls av är de (förvisso ej bekräftade) uppgifter som påstår att det finns åtminstone tre svensksomalier bland terroristerna i Nairobi. Uppgifter som, hur man än vrider och vänder på dem, borde vara av absolut högsta relevans i dagens svenska nyhetsflöde.

Med andra ord har vi idag det tvivelaktiga nöjet att bevittna ännu ett haveri för den svenska journalistkåren.

(Vadslagningen om hur lång tid det kommer ta för det här inlägget att bli abuseanmält börjar... nu!)
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, SvD11, SvD12, SvD13, SvD13, SR1, SR2, SR3, SR4, SR5, SR6, SR7, SR8, SR9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycklighet. Kommentarer löper stor risk att hamna i papperskorgen om de är sossiga, hätska, foliehattiga, besserwissriga, vilseledande, överdrivet långa, trollande eller faktamässigt tveksamma.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

  • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
  • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
  • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
  • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
  • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.