2013-09-21

MP:s demokratisyn svajar

Rasism och främlingsfientlighet är ett hot mot demokratin, anser Miljöpartiet. Man har tillsatt en arbetsgrupp mot högerextremistm, i vilken bland annat "Timbuktu" ingår (oklart på vilka meriter). I sin skuggbudget har Miljöpartiet avsatt 350 miljoner kronor för att förverkliga arbetsgruppens förslag

Jag har verkligen lika lite till övers för vit makt-grupper som Maria Ferm. Jag tycker däremot inte det är förenligt med de demokratiska spelreglerna att avsätta pengar i statsbudgeten (skuggbudgeten) för att bedriva opinionsbildning mot en regerings (skuggregerings) politiska motståndare.

Att partierna gör detta är helt i sin ordning. När staten gör det är däremot den enda skillnaden mot IB:s åsiktsregistrering av socialdemokraternas politiska motståndare på 70-talet en av grad.

Men det inte är detta som är det mest smaklösa i Miljöpartiets förslag.

Vit makt-grupper omfattas precis som alla andra av demonstrationsfriheten. Detta har odemokratiska vänsterextremister som AFA svårt att acceptera, varför de systematiskt och med ytterst våldsamma metoder försöker störa dessa demonstrationer.

De vänsterextremas gruppernas agerande gör att omfattande polisinsatser blir en nödvändighet vid dessa demonstrationer. Dessa polisinsatser kostar naturligtvis pengar.

Istället för att se att det finns fler än en sorts extremister väljer Maria Ferm dock att beklaga sig över att "vit-maktmiljöerna är kostsamma i form av polisinsatser". Om AFA & co sägs inte ett ord.

Maria Ferms skuldbelägger därmed inte bara en grupp för en annan grupps våldsdåd, hon visar även prov på en flagrant (men selektiv) brist på respekt för den grundlagsskyddade demonstrationsfriheten.

Detta är ett riktigt lågvattenmärke, även med miljöpartistiska mått mätt.
SvD