2013-09-21

Suhonen vilseleder

"Nu har Reinfeldt genomfört Lundgrens ratade politik", skriver Daniel Suhonen i dagens DN.

Anledningen till detta är att regeringen Reinfeldts totala skattesänkninger uppgår till 130 miljarder kronor – åtminstone om man räknar med den sänkta statliga skatt som Suhonens parti precis i samarbete med SD har stoppat. Detta är lika många miljarder som Bo Lundgren ville sänka den svenska skatten med 2002.

Att Suhonen inkluderar den sänkta statliga skatt som Socialdemokraterna tack vare SD lyckades stoppa är emellertid inte det enda fel Suhonen gör. Suhonen bortser även från inflationen.

Om Lundgrens skattesänkningar skulle genomdrivas under en mandatperiod som Suhonen skriver, innebär detta att de 130 miljarderna avser samma belopp år i 2006 års kronvärde. Värdet av 130 miljarder kronor 2006 motsvarade ungefär värdet av 144 miljarder kronor idag. Suhonens siffra avviker med andra ord 14 miljarder från det egentliga värdet.

Utöver detta har tillväxten gjort att ekonomin växt en hel del sedan 2006, även om man tar höjd för inflationen. Detta innebär att 130 (eller 144) miljarder är en avsevärt mindre andel av det totala skatteuttaget idag än vad det var 2006. Detta gör Reinfeldts skattesänkningar relativt sett mindre än Lundgrens. Att befolkningen är ungefär fem procent större idag än 2006 gör naturligtvis också sitt till.

Om Suhonen tycker att de 54 procent som svenskarna i realiteten får betala i skatt är för lite, behöver han emellertid inte misströsta. På Cornucopia får Suhonen goda tips hur han på egen hand kan göra för att höja sin skatt.Jimmie Åkesson ger Stefan Löfven ett tips (hoppa till 26:25)


Ej att förglömma är heller ögonblicksbilderna som uppstår...

De rödgröna skruvar besvärat på sig när Jimmie Åkesson ger dem ett tips om hur de kan stoppa regeringens planer på att sänka den statliga skatten. Dagen efter gjorde de rödgröna precis som Åkesson hade föreslagit. Klicka för större bild.

DN