2013-10-28

Venusgetenskap


Abuseanmält inlägg

Den gode Per Gudmundson skriver idag om hur författarna till rapporten "Män mer utsatta för våld i relationen än kvinnor" nu försöker tysta ned sina egna forskningsresultat. Detta eftersom de inte gett avsedd medial effekt.

Det har surrats om att Gudmundson i sin text blandat ihop två organisationer med varandra, vilket nu Gudmundson själv bekräftat. Men det spelar inte så stor roll, för det är inte det som är poängen. Poängen jag antar att Gudmundson försöker föra fram är att denna sorts selektivitet i vilka forskningsresultat man vill att allmänheten skall få ta del av, är helt i strid med den vetenskapliga metoden.

Varför är det då viktigt om kvinnor faktiskt misshandlar sina män oftare än tvärtom? Ptja, jag skulle bli ytterst förvånad om män oftare blir slagna gula och blå av sina kvinnor än tvärtom. Det grova partnervåldet begås säkerligen i de allra flesta fall av män mot kvinnor, så låt oss inte komplicera den biten mer än så.

Det är däremot viktigt av anledningen att de radikalfeminister som dikterar vår jämställdhetspolitik gjort ett stort nummer av att varje lätt örfil är ett allvarligt fall av kvinnokränkning, att varje lätt örfil är ett utslag av mäns vilja att dominera kvinnor och att varje kvinna bör se varje lätt örfil som ett första steg i en accelererande våldsspiral.

Om forskningsresultaten visar att kvinnor utövar våld mot män i nära relationer oftare än tvärtom, faller dock alla dessa argument platt till marken. Och det vill inte säga lite, för en väldigt stor del av vår jämställdhetspolitik råkar vila på just dessa argument. Om de inte håller för en närmare granskning tyder detta också på att den förda jämställdhetspolitiken helt enkelt är baserad på felaktiga premisser.

Och nej, med detta menar jag inte att det är okej att slå sin partner. Men verkligheten är att det ibland sker, och utdelas en örfil under ett praktgräl efter 20 år av lyckligt äktenskap behöver man kanske därför inte övertolka innebörden av det inträffade heller. Oavsett vem det var som faktiskt slog vem.

Gudmundson har för övrigt varit en busy boy idag, han har även hunnit med att skriva en väldigt klarsynt ledare om invandringspolitiken. Läs den! Och får jag ge ännu en rekommendation så gör ett besök hos Erixon som skrivit dagens kanske viktigaste blogginlägg.

3 kommentarer:

 1. Jag har en väninna som jag skrivit om någon gång där hon haft problem i relationen. Jag skrev ett inlägg precis efter det att jag pratat med henne om en specifik händelse:

  "Det hade slutat med att han kastat en kartong i huvudet på henne. I rummet satt också den äldre sonen. Hon hade blivit vansinnig och kastat sig över honom och det hade utbrutit slagsmål där han slagit till henne. Sonen hade gråtit. Senare hade han vid en middag frågat pappan varför han slog mamma."

  När jag minns tillbaka på händelsen berättad av henne så vet jag att fokuset var för henne då det första våldet, att han kastat något på henne. Vilket var en tom kartong, han sittande i soffan, hon i dörröppningen. Och inte fasiken var det någon som sa "men det är väl ganska ok, det kan väl inte vara så smärtsamt". Men helt klart anses det vara försumbart om ett sådant våld riktas mot en man. Tycker det är väldigt märkligt det där.

  SvaraRadera
 2. Jag tror rent generellt rätt många män någon gång fått sig en örfil av en kvinna. Inte helt sällan säkert välförtjänt, dessutom.

  Men som du säger, när man vänder på det där blir det intressant. Vore rollerna de omvända skulle synen på det inträffade vara väldigt, väldigt annorlunda. Och om någon hade ens andats något om "välförtjänt" i den kontexten hade det verkligen tagit hus i helvete.

  SvaraRadera
 3. Jag har ingen forskning att hänvisa till men jag tror att det är ovanligt att män örfilar kvinnor. De flesta män förstår att det är farligt för honom att skada en kvinna så att det syns. Det är nog vanligare att kvinnor örfilar män, för att "märka" och förnedra dem, eller provocera mannen till att göra något värre som hon kan utnyttja mot honom.

  Jag tror dock att de män som örfilar är de som klarar sig från anmälningar för att deras kvinnor är rädda för dem eller för att de attraheras av deras orädsla för vad som kan hända dem.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.