2014-02-20

Nymoderat härdsmälta


"Politisk harakiri inför öppen ridå" beskrev Den hälsosamme ekonomisten för några dagar sedan de allt märkligare nymoderata utspelen om skattehöjningar. Det var en träffande beskrivning då, och det är en ännu mer träffande beskrivning idag.

Anders Borg omdefinierar nu retroaktivt regeringens tidigare ekonomiska linje som "stimulanspolitik", fastän han tidigare förklarat att man skjutit jobbskatteavdrag med mera på framtiden på grund av den ekonomiska krisen. Det kanske mest provocerande med den "återgång till normal nymoderat politik" Borg nu tillkännager är att han ämnar ge sig på det privata pensionssparandet.

Framtidens pensioner lär bli allt annat än de räkmackor många av dagens fyrtiotalister glider in i framtiden på. Göran Persson uttryckte det väldigt träffande då han konstaterade att "jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort".

Av denna anledning investerar många svenskar i privata pensionsförsäkringar, så att livet som pensionär med låg inkomst och höga skulder efter bostadsbubblans härjningar skall bli lite mer drägligt. Detta pensionssparande vill nu Borg börja beskatta hårdare. På så sätt får staten sitt skålpund kött in såväl nu då pengarna tjänas in, som i framtiden då pensionerna betalas ut.

Jag hoppas innerligt att Moderaternas patetiska försök till röstmaximering medelst söndertriangulering leder till att väljarna utdelar ett synnerligen kännbart straff i september.

Relaterat: Nya Moderaterna, nej tack

Lästips: Dick Erixon, Den sjätte mannen, Cornucopia
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, SvD11, SvD12, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, SVT1, SVT2, SVT3, Ab, Reg, SR

6 kommentarer:

 1. Funderar på att googla efter när Borg klippte av hästsvansen. Känns lite som att det sammanfaller med att det Borgs gloria hamnade i fritt fall och nu fullbordat sin krasch.
  Vad hette han nu i Bibeln, Simson, Samson? Hårfager urstark typ som förförs och blir av med sina krafter.

  Jag är oerhört besviken att Borg tydligt och klart nu ställt sig på "invandring är frikopplat från svensk ekonomi", att de externa faktorerna är enbart oroligheter i världen.


  Att Sveriges markant mycket större invandring från oroshärdar, i jämförelse med grannländerna, beror på stor interna faktor. Politiska och journalistiska snurrhjärnor med moralisk supermaktsdrömmar.

  /Majsan

  SvaraRadera
 2. Ja, vad säger man? Moderaterna hoppas väl på det här sättet maximera väljarunderlaget vänsterut, men jag hoppas och tror att det är rätt många trogna väljare som känner att måttet är rågat nu.

  SvaraRadera
 3. Är man riktigt konspiratorisk av sig skulle man kunna tro att de här utspelen är designade för att stödja det numera utrotningshotade Centerpartiet... :)

  SvaraRadera
 4. @Fnord
  Det där med C är nog inte en så omöjlig tanke.
  Min tanke är att man vill plocka så mycket från S högerkant som möjligt, vänsterkanten flyr till V o vips har man fått ett S som ligger på 20-25% medans man själv tangerar 30%. Även vissa inom MP kan attraheras av detta.

  SvaraRadera
 5. Tja, Borg ska ju ha släppt uttalande om att Sverige som matindustri, dvs våra bönder, är dödsdömt. C må vara fjollträskcentern idag, men lite lite tänker man landsbygd & bönder fortfarande. Ännu en känga alltså.

  Dags att 'odla' sig egen eller två bonde på allvar. Det är emot hela min världsbild att sätta sig i en sådan situation att den enda mat man kan inhandla kommer mycket långt bortifrån.

  Jag vidhåller att Borgs vettighet försvann med hästsvansen.

  /Majsan

  SvaraRadera
 6. Dessvärre är den svenska grisbranchen i kris då folk köper det något billigare importerade grisköttet.Så hur ska vi ha det? vi måste alla hjälpas åt och försöka köpa svenskt om vi ska ha några bönder kvar:

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.