2014-02-13

Public service, mygg & kameler

Det tar inte lång tid för en diskussion att spåra ur i Sverige...

Angående "bråket" – eller kanske man skall säga stormen i vattenglaset – som följde på Panetoz namnskyltar, skrivet Harry Amster följande i SvD:

"Vilken fjantig ursäkt. Deras namn är knappast krångligare än till exempel Helena von Zweigbergk och hon skulle knappast få en namnskylt att fästa på bröstet."

Visst är "Zweigbergk" en smula komplicerat att stava till, men detsamma kan knappast sägas om "Helena". Helena von Zweigbergk är därtill en etablerad kulturpersonlighet som många känner till.

Medlemmarna i Panetoz, däremot, har namn som till exempel "Nebeyu Baheru" "Pa Modou Badjie" och "Njol Badjie". Så jo, tacka fan för att "Helena von Zweigbergk" är lättare att komma ihåg för de allra flesta svenskar.

Att public service tänker till lite om Soran Ismail är i och för sig bra, men det hela tyder på att ett stort mått av godtycke. Dels för att SVT – den andra grenen av public service – ungefär samtidigt beslutat att Gina Dirawi skall få ett eget TV-program. Detta trots att Dirawi tycks tro att elfte september arrangerades av den amerikanska regeringen samt har givit prov på åsikter som kommer farligt nära antisemitism.

Dels för att det så uppenbart är att sila mygg och svälja kameler när man å ena sidan ratar Ismail för att det är valår, men å den andra rekryterar en så opartisk person som Alexandra Pascalidou för att leda debatter som arrangeras för att det är valår.

Det hade nästan varit komiskt om det inte vore så typiskt. Men när man därtill beaktar att SR regelbunder låter en så tendentiös journalist som Randi Mossige-Norheim göra "fördjupande" samhällsreportage, upphör det hela dock att vara komiskt och blir bara skrämmande istället.


SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Re1, Re2

1 kommentar:

 1. Att man låtsas-portar vissa medarbetare inom public service är mest en marknadsföringsgrej. Man vill ståta med opartiskhet och oberoende. Som man ju gör reklam för. Och i den andan så skyltar man upp med några ofarliga offer. (Det finns en del till genom åren).

  Det här är viktigt för dem eftersom de är så genuint propagandistiska och agitatoriska. Med stor svaghet för konfliktretorik och drivande agenda vinklar.

  Genom att låtsas vara formellt korrekta kan man fortsätta driva sina vinklar mer ostämplat. Räknar man med.

  Att de är klumpiga och hanterar hela problematiken dåligt vilket just nu hörs hos dem själva i sändningarna är ju riktigt uppfriskande. Visar på hur bristfälliga man är i hela sin grunduppfattning och hur dåligt man förstår sin egen roll.

  Janne Josefsson har otvivelaktigt en del poäng i sin kritik.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.