2014-02-04

Snömos, samer & kontradiktioner

Dagens Förnumstigheter rapporterar idag att SD vill släppa renskötseln fri så att inte bara samer får ägna sig åt den.

Huruvida detta är bra eller dåligt kan man diskutera, men klart är att förslaget innebär att man vill avskaffa bestämmelser som på etnisk grund ger folk olika rättigheter. Bestämmelser som, med en samtida svensk fäbless för nyspråk, bombastiska överdrifter och avsiktliga missförstånd, skulle kunna kallas för "rasifierad särlagstiftning" och "apartheid".

Hur kommenterar då Dagens Förnumstigheter detta? Jo, Dagens Förnumstigheter drar slutsatsen att "SD skiljer alltså mellan svenskar och samer". För den som inte hängde med: När SD vill avskaffa lagar som på på etnisk grund reglerar olika människors rättigheter påstår DN på fullt allvar att detta innebär att SD gör skillnad på svenskar och samer.

Som invånare i det dårhus som kallas för Sverige borde jag kanske vara immun mot den här sortens absurda trams, men likväl lyckas "debatten" få mig att tappa hakan gång efter gång. Man vrider och vänder på begrepp, man relativiserar och dekonstruerar, man vränger argument ut och in tills ingenting av mening eller substans återstår.

När den hårt prövade läsaren av DN trodde att tidningen inte kunde sjunka lägre kläcker så en "politisk kommentator" på fullaste allvar ur sig att att när någon säger "sluta göra skillnad" så betyder detta att man vill börja göra skillnad.

Samtidigt upplåter public service sändningstid till att låta Alexandra Pascalidou bedriva flagrant tendentiös opinionsjournalistik och det officiella Sverige har visat sig sorgligt oförmöget att stå upp för en konstnär som hotas av terrorister.

Sverige 2014 är ett land fast i hysterins klor, långt bortom all rim och reson. Det gör mig illamående.
DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, LT1, LT2, LT3, NSk1, Sk1, Sk2, Sk3, SMP1, SVT