2014-03-31

Det stinker!

"Vi måste ta itu med machoidealet", kan man läsa i SvD. "Det är inte fotbollen det är fel på, det är männens kärlek till våld", kan man läsa i Aftonpravdan. Detta vore inte värt ett blogginlägg, bara en trött gäspning, om det inte vore för att man i vänstertidsskriften ETC – ägd av Aftonpravdakrönikören Johan Ehrenberg – nyligen kunde läsa att "vi måste våga prata om våld som försvar".

Den våldsförhärligande ETC-artikeln är ett symptom på en vänster som fått nog av att halvhjärtat ta avstånd från AFA:s och Revolutionära Frontens våldsdåd. Den våldsförhärligande ETC-artikeln likställer vänstersekteristiska gruppers våld med det statliga våldsmonopolet. Sist men inte minst publicerades den våldsförhärligande ETC-artikeln bara några dagar före mordet i Helsingborg.

Dubbelmoralen kring synen på våld stinker, och allt sedan Kärrtorp har stanken tilltagit till nästan outhärliga nivåer. Säpo konstaterar gång på gång att vänsterextremismen än ett större hot än högerextremismen, men likväl är det vänsterextremisternas dåd som genererar notiser och högerextremisternas dåd som genererar krigsrubriker.

Vänstern tar förvisso med jämna mellanrum avstånd från vänstervåldet, men detta avståndstagande genererar inte i närheten av så många spaltmeter i kulturdelarna som det högerextrema våldet gör då kulturskribenterna använder det som fond för sin egen Godhet.

Vänstern beklagar sig över att inte liberaler i tillräckligt hög grad demonstrerar mot nazism – och moderater – tillsammans med trotskister och AFA. Men hur många vänsterpartister och trotskister har egentligen demonstrerat mot AFA och Revolutionära Fronten?

I Kärrtorp var det en vänsterextremist som stod för det grövsta våldet. Offret var förvisso ingen dununge och det var högerextremisterna som startade konfrontationen, så det finns ingen anledning till att ursäkta vad de gjorde. Men att Kärrtorp likväl hela tiden beskrivs i termer av ett högerextremt övergrepp och att vänsterextremisternas våld hela tiden hamnar i bakgrunden gör mig illamående! Vänstern må – för det mesta – ta avstånd från vänsterextremismen då de ställs mot väggen, men att det är en läpparnas bekännelse kunde inte vara tydligare.

När nu våldet har slagit till även i fotbollsvärden är man emellertid snabba att såväl ta avstånd som att göra billig genuspolitik av det hela. Ironiskt bara att "antirasisten" Showan Shattak tycks trivas i ungefär samma kretsar som våldsverkarna i Helsingborg. Snyggt jobbat, Schyman!

Läs också: Maria Skiddi, Anybody


Via Toklandet

Sk1, Sk2, Sk3, NSk, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, DN15, DN16, DN17, DN18, DN19, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5, Ab6, Exp1, Exp2, Exp3, Exp4

1 kommentar:

  1. Den tragiska dödsmisshandeln i Helsingborg var väl knappast oväntad. Det har undan för undan byggts upp ett supporterskrå i samhället där våld, hat och fylla är utmärkande inslag som legitimeras av fotbollsintresse och laganda. Men tänk på att det var på stan som det hände och polisen upprätthöll inte ordningen. Istället skyllde polisen på fotbollen och supportergrupper. Jag anser att polisens agerande vid olika evenemang skapar grupphat och detta leder till våld i samhället.
    Vi har under lång tid sett hur samhälle och arrangörer driver "supporters" till att hata varandra. Supporters som hejar på olika lag skiljs åt precis som vita och svarta skiljdes åt i apartheidregimens Sydafrika. När matcherna är slut spärras ofta en supportergrupp in på arenan precis som de gjorde med människor på VM-stadion i Santiago. Det är troligen lättare för polisen att agera mot hela grupper än att fokusera på buset. Men har sådan begränsning av människors rörlighet verkligen stöd i svensk lag, eller tillämpas en gummiparagraf i polislagen?
    Vi måste naturligtvis se till att supporters blandas så att de lär sig att uppskatta varandra, kan umgås fredligt och att hatet mellan supportergrupper vänds från hat till gliringar med glimten i ögat. Om supportergrupper blandas kommer det naturligtvis att uppstå bråk i början eftersom det byggts upp ett stort hat mellan olika grupper, men detta måste polisen hantera. Det är faktiskt polisens uppgift att hålla ordning och jag anser att polisen är medansvarig för den hatstämning och skadegörelse som vi gång på gång ser på och kring våra allsvenska arenor. Om polisen gjort ingripanden, gripit och låtit lagföra några av bråkmakarna varje gång det är bråk på stan hade vi snart haft glädje utan hat på våra fotbollsmatcher. Men så länge polisen tänker kortsiktigt och på sin egen bekvämlighet tror jag att supporterupploppen kommer att fortsätta. Jag är övertygad om att så snart ett fåtal bråkmakare tagits omhand så kommer vi att få lugnare samhälle oberoende av om det förekommer allsvensk fotboll eller politiska möten i närområdet.

    SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.